Copy

Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

   
  Beste <<Uw voornaam>>,  
 

In deze speciale Paasnieuwsbrief leest u van alles wat u over Palmpasen en Pasen. Als u nog vragen hebt kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht!
Wij wensen iedereen een vrolijk paasfeest!
medewerkers Vrije School Zaanstreek


 

 
     
  Jaarfeestenbijeenkomst  
  Graag nodigen we je uit voor de jaarfeestenbijeenkomst over de Paastijd op woensdag 16 maart vanaf 8:30 uur op de Vrije School Zaanstreek.
De lente staat bijna voor de deur. Het langere licht en de warmte van de zon is duidelijk voelbaar, al laten de koude buien ons af en toe de warmte van de kachel zoeken. De astronomische lente begint dit jaar op 20 maart. Weet je dat Pasen wordt gevierd op de eerstvolgende zondag na de eerste volle maan van de lente?
Van het ontwaken van de natuur tot de opstanding van de mens, van Palmpasen door de Stille week heen naar Pasen..... Wat zijn deze bijzondere dagen? Hoe beleef je ze als volwassene en hoe vier je dat met de kinderen?
Na het verhaal gaan we aan de slag met de handen om iets moois voor de Paastijd te maken.
In verband met de voorbereiding graag even aanmelden via e-mail
jaarfeestenvsz@gmail.com 
Hopelijk tot dan!
Hartelijke groet,
Mia Heida en Liga Skujina
 
 
 
  Waarom vieren wij Palmpasen?  
   
  Een week voor het paasfeest wordt het palmpaasfeest gevierd.
Met Palmpasen houden we met de kinderen een ommegang. Het is de dag die ons herinnert aan de intocht van Jezus van Nazareth in Jeruzalem. Voor de kinderen zijn de vrolijk versierde stokken een teken van de lente en van het paasfeest dat gauw komen zal.
In de palmpaasstok vinden we vele symbolen terug. Deze symbolen hebben vaak betrekking op de polariteit tussen lichaam en geest, het tijdelijk en het eeuwige, het sterven en de wedergeboorte. Dit kunnen we in het voorjaar goed beleven als de natuur weer tot leven komt.
 
De symbolen die we nu nog gebruiken zijn:
*  het kruishout: het Christussymbool
*  takjes van buxus: het symbool voor het eeuwige leven
*  een ketting  van gedroogde vruchten: de dragers van het nieuwe levenszaad
*  de uitgeblazen eieren als symbool voor het nieuwe leven
*  de haan: het dier wat iedereen wakker maakt.

 
 
 
 
 
  Palmpasen praktisch voor klas 1,2, en 3
  De kinderen nemen op maandag 14 maart het volgende mee:
* klein laag bakje of schoteltje om tuinkers op te zaaien ( met naam onderop )
* palmpaasstok ( niet versierd ! )  = kruis van twee takken of  houten latjes met bovenaan een grote dikke spijker of scherpe punt voor het broodhaantje.
* 3 ( niet versierde !) uitgeblazen eieren aan een draadje in een eierdoos met naam erop.
* gedroogde vruchten en/of grote rozijnen en/of pelpinda’s om te rijgen.
* eventueel een dun penseeltje  
Dan kunnen we daar een mooie palmpaasstok mee maken. 
 
 
 
  Programma Palmpasen klas 1,2 en 3  
  Op vrijdag 18 maart gaan de eerste, de tweede en de derde klas met hun palmpaasstokken naar het Erasmushuis om daar te zingen voor de bewoners. De dag daarvoor bakken we in de klas broodhaantjes voor op onze palmpaasstok.  
 
 
  Palmpasen bij de kleuters  
   
  Volgende week vrijdag vieren wij Palmpasen. De kinderen mogen die dag een versierde stok meenemen. In hun tas zat woensdag crêpepapier wat je hiervoor kunt gebruiken.
Wij bakken op school een broodhaantje en rijgen een mooie ketting van grote rozijnen en zuidvruchten die jullie vrijdag mee mogen geven. De kinderen uit klas 5 en 6 komen ons helpen.
Om 12:00 uur zijn jullie van harte welkom om mee te wandelen in de Palmpasenoptocht. Dinsdag om 8:30 uur is er een Sing-In waar we de liedjes van Pasen en Palmpasen samen gaan zingen. De ouders die in twee klassen een kleuter hebben mogen natuurlijk gezellig samen in één klas komen.

 
 
 
 
  Pasen  
   
  Pasen valt elk jaar op een andere datum. Het wordt op de volgende manier berekend: als dag en nacht even lang zijn in het voorjaar wacht men op volle maan. De eerste zondag daarna is het Pasen. Pasen is het feest van de opstanding van Christus.
Dit is voor kinderen natuurlijk moeilijk te begrijpen. Wij proberen hen te laten beleven hoe in de natuur alles weer opnieuw tot leven komt. In de natuur kunnen de kinderen dat mooi ervaren. Overal zien we de aanzet tot nieuw leven, de knoppen zwellen aan de bomen, de vogels keren weer terug. Het plezier in het zoeken en het vinden van de ontkiemende planten en bloemen hoort net zo goed bij het paasfeest als het zoeken naar de eieren die door de paashaas zijn verstopt.
De paashaas is een prachtig symbool bij dit feest. Het is een dier met lange oren en grote achterpoten waarmee hij hard kan lopen. De haas heeft geen eigen leger. Dan leeft hij weer hier, dan weer daar. Bij achtervolgingen helpen de hazen elkaar, ze lossen elkaar af en offeren zich voor elkaar op. Op basis van zijn bijzondere eigenschappen wordt er wel eens een relatie gelegd tussen de idealen van het Christendom en die van de haas.  De haas als symbool van een vreedzaam wezen, dat oog heeft voor de nood van een ander en zonder zelfzucht alles doet om de ander te redden.
 
 
 
 
  Paasfeest bij de kleuters  
   
  Donderdag 24 maart starten wij in de kring met een mooi paasverhaal. Na het spelen gaan wij een lentewandeling maken en wie weet komen wij de paashaas wel tegen....
Voor de zekerheid vragen wij alle ouders om stiekem een versierd gekookt ei in de mand in de gang te doen. Willen jullie het ei verpakken in plasticfolie? Alvast bedankt!
Na de wandeling schuiven wij aan onze mooi gedekte paastafel om te genieten van alle heerlijkheden. Als je ook iets lekkers mee wilt nemen kun je dit aangeven op de lijst die naast de klas hangt.
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Vrije School Zaanstreek, Galjoenstraat 111B, 1503 AR Zaandam
Telefoon   075 - 617 40 47         Website   www.vrijeschoolzaanstreek.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp