Copy
Hypercube OV Update

Beste relatie,

OV in Nederland wil minder versnippering als gevolg van de OV-chipkaart. Er loopt een belangrijk project om meer nationale lijn in het aanbod van producten en tarieven te brengen. Hypercube knipoogt in deze context nog een keertje naar het verleden met een blik op toenmalige verschillen in tarieven. Daarnaast vinden we dat er goede redenen zijn het aanbod aan de reizigers in vele opzichten omvangrijk te laten zijn (en blijven). Hoe ziet de reiziger dan toch de bomen door het bos? Een nationale productwijzer is ons idee.

Tot slot aandacht voor een ander domein waar de betekenis van de actueel beschikbare gegevens groter kan worden. De managementinformatie voor het OV kan niet alleen in het domein van tarief en assortiment beter, maar ook dat van exploitatie en kostendekking.

En dan willen we u nog wijzen op onze geheel vernieuwde website, die met ingang van het nieuwe jaar online is gekomen: www.hypercube.nl. Een goed begin dus voor Hypercube. We hopen op een goed en innovatief 2014 samen met jullie.

Vriendelijke groet,
namens het team van Hypercube,

Rob Rijnhout

Kilometertarieven

Hypercube heeft de kilometertarieven in kaart gebracht, van 2011 tot en met 2014 en van Zeeland tot Groningen. Bekijk de interactieve kaart.

Over deze tarieven leeft ook een politieke discussie of ze niet te versnipperd zijn. Het kaartje toont niet de diverse kortingsmogelijkheden per regio, of afwijkende tarieven op een lijn. Is voor de reiziger nog wel helder hoeveel hij kwijt is aan zijn openbaar vervoer? Hield de OV-chipkaart niet de belofte in van meer transparantie en meer uniformiteit?

Je kan het ook omdraaien: de oude wereld was in ieder geval versnipperd omdat de grootte van de vele zones verschilden, de reismogelijkheden regionaal anders waren en je bijvoorbeeld met een aantal strippen gedurende bepaalde tijd vrij kon reizen. De praktijk was dat je vanaf de ene zone 2 km reizen kon reizen voor 3 strippen en vanaf een andere wel 10 km.

We kijken daarom nog één keer naar Wroov 2009: per zone selecteren we alle ritten met een opstap daar, en evalueren de bijbehorende opbrengsten en afgelegde kilometers. Hier rechts de uitkomsten. (Zones zonder data zijn wit.) We zijn ons bewust dat het kaartje een benadering van een gemiddeld betaalde prijs per kilometer toont. En dat is wat anders dan een kilometertarief. Het gaat om de verschillen tussen de zones.

Ook met de OV-chipkaart verschilt de prijs per kilometer meer dan het kaartje in beeld brengt, omdat het basistarief over verschillende ritten verdeeld wordt. De vergelijking van appels en peren is alleen illustratief. Zoals zo vaak: het gaat om de beeldvorming.
↑↑ 2014
2009 ↓↓

Productwijzers

Naast het saldoreizen worden doelgroepgericht nieuwe producten ontwikkeld. Aan de hand van een paar vragen kan je de reiziger vaak al naar het voor hem optimale product leiden. Hypercube heeft voor Provincie Noord-Brabant, Veolia en Arriva zulke zogenaamde productwijzers ontwikkeld en voor 2014 zijn deze uiteraard weer geüpdate.

Het wachten is op een landelijke productwijzer. Advies dat is gebonden aan een regio of vervoerder is onvoldoende voor reizigers die deze grenzen dagelijks doorkruisen. Net zoals bij de bestaande productwijzers, vinden we wel dat advies dient te worden afgeleid uit reisgedrag en eventueel aanvullende wensen van de reiziger. En dat kan ook, maar het vraagt om begrip van de logica en intenties achter het assortiment, zodat met slimme algoritmes de kortste weg naar het beste advies wordt gevonden. Hypercube wil een rol spelen bij het creëren van een landelijke etalage waar elke reiziger goed advies krijgt over het best passende product.

 

Hoeveel mensen zaten er op de bus?

Langzamerhand ontdekt de OV-sector de schat aan informatie die de OV-chipkaart met zich meebrengt. Hypercube verdiept zich momenteel in bezetting en kostendekking van lijnen, bussen en haltes. Hoeveel mensen zaten er op de bus?

Nog steeds krijgen chauffeurs met enige regelmaat de opdracht om over hun schouder te kijken en te noteren hoeveel mensen er bij hen in de bus zitten. Hypercube mag onderzoek doen waarin deze waarnemingen vergeleken worden telcijfers afgeleid van gebruiksgegevens van de OV-chipdata. De verschillen ogen opzienbarend. Uiteraard zijn er ook reizigers die niet hoeven in te checken (bijv. met zichtabonnementen), maar dat is geen afdoende verklaring: de betrouwbaarheid lijkt niet heel groot van schattingen op het oog of tellingen op enquêtes gebaseerd.
 
Hieronder het type uitkomst van zulk onderzoek, met fictieve data.

De lijn is overbezet, maar door wie?

Een goed gevulde bus is prettig, maar een overvolle bus vraagt om actie. Daarbij kan bijvoorbeeld het idee leven dat er een verband is tussen enerzijds het overbezet raken van een lijn en anderzijds de introductie van een nieuw product, bijvoorbeeld korting voor scholieren. Zulke veronderstellingen kunnen we toetsen.
 
Hieronder de aantallen reizigers per halte en per reisproduct voor 2012 en 2013, wederom van een fictief voorbeeld. Hypercube heeft de tools om per lijn, per richting, en per uur de instappers, de uitstappers en de bezetting inzichtelijk te maken.

Bezetting op een lijn per halte tussen 8 en 9 uur 's ochtends, gemiddelden over 2012 (links) en 2013 (rechts), uitgesplitst per reisproduct.

Wilt u weten wat Hypercube Business Innovation voor u kan betekenen?

We wisselen graag met u van gedachten in een vrijblijvend gesprek.
Bel of mail met Rob Rijnhout: +31 (0) 30 233 80 80 of rijnhout@hypercube.nl.

Email Marketing Powered by Mailchimp