Copy
Hypercube Sports Update

Beste relatie,

Na de zomer een nieuw seizoen: het WK lijkt alweer lang geleden, en de eerste kruitdampen trekken op in seizoen 14/15.
 
In Noorwegen doen we een project om het competitie opnieuw te bezien. De voornaamste zorg is het sportieve niveau, de Vikingen hebben de afgelopen jaren flink terrein verloren. Maar is het in Nederland onderhand niet net zo zorgelijk? Op het Europese toneel kachelt Nederland nu al twee jaar langzaam maar zeker achteruit.

In deze Sports Update:
  • De lotingen van UEFA Champions League en Europa League
  • Nederlands voetbal in het defensief
  • De grillige loopbaan van Louis van Gaal
Hartelijke groet,
namens het team van Hypercube, 

Pieter Nieuwenhuis


Champions League

Zijn er verrassingen mogelijk in de UEFA Champions League?

De verschillen tussen de absolute top en de Europese subtop nemen toe. Alleen APOEL Nicosia haalde uit het niets de kwartfinale in 2011/12 en stuitte toen op De Koninklijke. Ajax is gewaarschuwd, maar moet er tegelijk hoop uit putten. Een stunt: kleine kans, maar het kan.

 
De lotinggoden zijn hun zonen bij Ajax weer niet gunstig gezind geweest. De kans om de groepsfase door te komen is nu kleiner dan vóór de loting: 17%.

Poule E is de poule des doods: al deze 4 teams hadden veel beter kunnen loten en hebben nu een kleinere kans om door te gaan. Poule H is een prettige loting voor de teams die elkaar daar treffen, maar is misschien wel de spannendste, met FC Porto, Shakhtar Donetsk en Athletic Club de Bilbao die dicht op elkaar zitten.

Voor de absolute top lijkt de loting er weinig toe te doen: Real Madrid, Atlético Madrid, FC Barcelona, Bayern München en ook Chelsea - hun kansen zijn hoe dan ook groter dan 90% om de achtste finales te bereiken.
                                                                    
Kansen vóór (lichtblauw achtergrond) en na de loting op bereiken achtste finales UEFA Champions League 

Europa League

PSV en Feyenoord zijn de Nederlandse afvaardiging in de UEFA Europa League. Gaan ze overwinteren? PSV heeft 64% kans om de groepsfase door te komen, en Feyenoord 51%. Vóór de loting, waren deze kansen resp. 70% en 46%, dus PSV heeft licht ongunstig geloot, terwijl Feyenoord niet mag klagen.

Nederlands voetbal in het defensief

De Nederlandse clubs verliezen terrein. Wanneer we elk jaar de top 5 bekijken, dan was 2012 een hoogtepunt. Het Nederlandse betaalde voetbal was sterker geworden in de breedte én de top presteerde Europees naar behoren. Er is zelfs een moment geweest dat Nederland met drie clubs in de top 20 van de Euro Club Index stond, met alledrie ca. 3.000 punten.

Sindsdien heeft de top 5 echter gemiddeld meer dan 250 ECI-punten verloren. Ajax is nog lijstaanvoerder, maar met 2.754 punten kun je in de Champions League geen potten breken. Het verschil tussen Ajax en Real Madrid is vergelijkbaar met het verschil tussen Ajax en Helmond Sport. Uit transfers heeft Nederland de afgelopen jaren per saldo tientallen miljoenen winst gemaakt. De vraag is wie daar gelukkig van is geworden.

De grillige loopbaan van Louis van Gaal

Hij is de rechtlijnigheid zelve, maar de rest van de wereld voegt zich niet meteen naar zijn wil. Louis van Gaal vindt zichzelf daarom steeds weer terug op een grillige weg, nog altijd tot zijn eigen verrassing maar stoïcijns alsof alles al was ingecalculeerd.

De Euro Club Index gaat terug tot 2007, en is sindsdien een ongenadige chroniceur van zijn sportieve prestaties. AZ ging lang bergaf, maar hij maakte dat weer bijna goed en won de titel. Met Bayern München begon hij slecht, maar hij krabbelde op, won de titel, en viel weer terug naar het niveau waarop hij was begonnen. Manchester United weet inmiddels waar het aan begonnen is. Bij het Nederlands Elftal ging het zonder meer voorspoedig, en was hij degene die zich aanpaste, zodat het WK een succes kon worden. 


Blijf op de hoogte van Hypercube's activiteiten via LinkedIn.


Wilt u weten wat Hypercube Business Innovation voor u kan betekenen? We wisselen graag met u van gedachten in een vrijblijvend gesprek. Bel of mail met Erik van Spanje: +31 (0)6 15 06 17 53  vanspanje@hypercube.nl.

Deel deze Sports Update! Google Plus One Button
Email Marketing Powered by Mailchimp