Copy
Hypercube Sports Update

Beste relatie,

Het is altijd mooi om te zien hoe het WK voetbal leeft bij iedereen. Samen voor de buis, veel oranje, veel oranje marketing ook, en overal pooltjes op kantoor. Wie denkt het WK goed te kunnen voorspellen?
 
Laat dat nou net iets zijn wat wij beroepshalve al doen. Zonder de sportieve component goed te kunnen vatten, is advies in de sport van weinig betekenis. En wij pakken het toch wel iets wetenschappelijker aan dan een octopus of een stokstaartje.
 
Bekijk hieronder onze voorspellingen voor de komende weken, de kansen voor Oranje en de verrassingen uit de groepsfase.
 
Veel plezier!
 
Hartelijke groet,
namens het team van Hypercube, 

Pieter Nieuwenhuis

Wie wordt wereldkampioen?

Voor het kampioenschap zijn vier favorieten:
  • Duitsland: 20,6%
  • Brazilië: 18,8%
  • Nederland: 18,2%
  • Argentinië: 16,2%
Bekijk op onze website de hele lijst en zie hoe de kansen evolueren gedurende het toernooi.

Oranje

Het Nederlands Elftal werd vooraf door menigeen afgeschreven, maar de kwaliteit van spelers en staf is toch boven komen drijven.

De winst tegen Spanje was natuurlijk geweldig, de kans daarop was volgens ons systeem 28%. Hierna was de kans om de groepsfase door te komen ook meteen al 95%.

De kansen om verder in het toernooi te komen:
  • Kwartfinale: 77,6%
  • Halve finale: 55,0%
  • Finale: 33,6%
  • Wereldkampioen: 18,2%

Nederland-Duitsland?!

De meest waarschijnlijke finale is Nederland-Duitsland (11,8%), gevolgd door Argentinië-Duitsland (10,8%) en Brazilië-Nederland (10,7%).

Wanneer we eenvoudig per wedstrijd kijken wie het sterkste is, dan verloopt het toernooi volgens het schema hiernaast en wordt Brazilië kampioen.

Maar de route naar de finale is voor het thuisland relatief zwaar, en de kans dat ze onderweg struikelen is groter dan voor Duitsland. Hetzelfde geldt voor Argentinië ten opzichte van Nederland. Dus zo komt Nederland-Duitsland boven als meest waarschijnlijke finale, en Duitsland als favoriet.

- We hebben nooit gezegd dat het eenvoudig is...

De verrassingen

Twee punten springen eruit: de ineenstorting van Spanje, en de resultaten van Costa-Rica, met verzorgd voetbal bovendien.

De meest verrassende uitslag was Italië - Costa-Rica 0-1: vooraf gaven we daar 13% voor. Daarnaast was het opvallend dat Ghana Duitsland op een gelijkspel hield, en Brazilië niet voorbij Mexico kwam. De meest voorspelbare wedstrijd was Kameroen - Brazilië 1-4 (94%). 

Achtergrond

De basis van de voorspellingen is een ranking van nationale elftallen, vergelijkbaar met de Euro Club Index, enkel gebaseerd op resultaten uit het verleden. Aan de hand van deze ranking leiden we voor elke wedstrijd de kansen af op winst, gelijkspel en verlies. Hiermee simuleren we vervolgens het hele WK, wat uiteindelijk de voorspellingen geeft.

Wat we ook hebben meegenomen zijn het thuisvoordeel voor Brazilië en het voordeel om in de eigen tijdzone te spelen voor alle Amerikaanse landen. Uit analyse van eerdere toernooien blijkt dit een factor van belang.
 
Voor de zekerheid wat disclaimers: nationale elftallen spelen minder wedstrijden dan clubteams, waardoor deze ranking minder robuust is dan de Euro Club Index. En er worden op het WK zelf ook niet heel veel wedstrijden gespeeld, zodat de intrinsieke speelsterkte van een team, gevangen in de wetten van de statistiek, meer moet wedijveren met wat sport juist zo boeiend maakt – zij het geluk, de vorm van het moment, of een geniale zet van een speler of coach.


Blijf op de hoogte van Hypercube's activiteiten via LinkedIn.


Wilt u weten wat Hypercube Business Innovation voor u kan betekenen? We wisselen graag met u van gedachten in een vrijblijvend gesprek. Bel of mail met Erik van Spanje: +31 (0)6 15 06 17 53  vanspanje@hypercube.nl.

Deel deze Sports Update! Google Plus One Button
Email Marketing Powered by Mailchimp