Copy
Hypercube Sports Update 2013 Nr. 4
Beste relatie,

In 2013 hebben we met u en vele anderen weer mooie projecten mogen doen. We hopen in 2014 een stabiele lijn op hoog niveau vast te houden. We gaan in ieder geval het nieuwe jaar in met een nieuwe website, en een nieuw template voor de Sports Update. Hopelijk bevalt het u, hoe dan ook horen we graag wat u ervan vindt.

In deze Sports Update blikken we alvast vooruit op het WK dat over zes maanden wordt gespeeld. En we gaan in op de ontwikkelingen rondom De Kuip en de rol van Hypercube daarin, ook een mooi dossier dat in 2014 waarschijnlijk zijn climax bereikt.
 

We wensen u prettige feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar!


Namens het team van Hypercube,
met vriendelijke groet,

Pieter Nieuwenhuis
 

Eerste voorspellingen

Het WK in Brazilië zal ons nog volop gaan bezighouden in 2014. Nu de loting is geweest kunnen we alvast beginnen met vooruitblikken. Net als voor clubs hebben we ook een ECI voor landenteams, die de basis vormt voor onze WK-voorspellingen.

De ECI verschilt wel van de FIFA-ranking: beide hebben Spanje bovenaan gevolgd door Duitsland, en plaatsen Nederland en Brazilië heel dicht bij elkaar, maar in de ECI gaat het dan om plaats 3 en 4, en niet om plaats 9 en 10. Zwitserland is echt niet beter... Op basis van de ECI hebben we het WK gesimuleerd.

Oranje

Het Nederlands Elftal heeft geen makkelijke poule geloot, met Spanje als titelverdediger en Chili als méér dan een gevaarlijke outsider. De kansen van Oranje:
  • Achtste finale 72%
  • Kwartfinale 43%
  • Halve finale 28%
  • Finale 16%
  • Wereldkampioen 8%

De favorieten

Brazilië is favoriet. Ze spelen in eigen land, hebben een sterk team en een prima loting. De top 5:
  1. Brazilië 21%
  2. Duitsland 15%
  3. Spanje 14%
  4. Argentinië 14%
  5. Nederland 8%
Bekijk de hele lijst hier!

De loting

Na alle gedoe rondom de loting, vragen we ons toch weer af: zit Nederland nou alweer in de poule des doods? In de grafiek hieronder een beeld van hoe sterk de poules zijn (de positie van de groene staafjes) en hoe spannend (hoe korter het groene staafje, hoe gelijkwaardiger de teams).

Op onze website vind je per land in hoeverre de loting zwaarder is dan van tevoren mocht worden verwacht op basis van de potindeling. De landen in poule B hebben het duidelijk niet met elkaar getroffen: Australië voert de ranglijst van meest ongunstige loting aan en Nederland is 7e. Voor België is het grootste gevaar daarentegen dat ze zich te vroeg rijk rekenen.


Voortgang rondom De Kuip

Voorlopig zijn het nog alleen plannen, maar ze staan in de steigers. Op Rotterdam-Zuid wordt volop getimmerd aan de plannen voor een heel nieuw stadion, de plannen van Red de Kuip voor verbouw, of sloop en herbouw op de plaats van de Kuip.Inmiddels is de ‘Commissie van wijzen’ aangesteld met de vraag: "Welke huisvestingsoplossing biedt op termijn de beste mogelijkheden voor Feyenoord Rotterdam en wat is de beste weg om voor die oplossing optimaal draagvlak te krijgen? Om het antwoord op deze vraag te krijgen, zal de komende maanden een verkenning plaatsvinden." (bron)

En Red de Kuip heeft z’n plannen uitgewerkt en gepresenteerd aan de aandeelhouders van Stadion Feijenoord. Hypercube heeft deze plannen doorgelicht en meegedacht hoe zwakke punten verbeterd zouden kunnen worden. Erwin Eekelaar van Red de Kuip: “De kwaliteit van ons plan is gegroeid, mede door Hypercubes onderbouwing en oog voor wat de sport en de commercie rondom de sport nodig heeft. We kunnen een volwassen alternatief presenteren aan Feyenoord met de Kuip als uitgangspunt.”

Het is Hypercube eigen om de business case van het stadion in samenhang te brengen met hoe de club dan kan functioneren. Dit was ook de kern van de second-opinion die Hypercube in het voorjaar opstelde voor de Gemeente Rotterdam. De plannen voor een geheel nieuw stadion hebben we toen met dezelfde methodiek onder de loep gelegd. Het gaat om de wisselwerking: stelt het stadion de club in staat om optimaal te presteren, en andersom vormt de club dan ook een goede basis voor gezonde exploitatie van het stadion?

Jeroen van Tets schrijft op SportKnowhowXL dat door alle partijen “veel kennis en kunde is ingebracht en dat maakt de plannen ook van hoog inhoudelijk niveau. Dit is geen soap meer, maar een echte battle. Dat maakt de afwegingen echter niet eenvoudig.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wilt u weten wat Hypercube Business Innovation voor u kan betekenen?

We wisselen graag met u van gedachten in een vrijblijvend gesprek.
Bel of mail met Erik van Spanje: +31 6 15 06 17 53 of vanspanje@hypercube.nl.

Email Marketing Powered by Mailchimp