Copy
Hypercube Sports Update

Beste relatie,

Nu de winterstop bijna ten einde is, kijken we terug op een bewogen eerste seizoenshelft en blikken we vooruit op wat komen gaat.

De Eredivisie gaat direct van start met een kraker: Feyenoord-PSV. In deze nieuwsbrief vind je de gevolgen van de uitslag van deze wedstrijd voor de titelkansen van Ajax, PSV en Feyenoord.

Verder hebben we aandacht voor ons werk voor de gemeente Venlo en VVV-Venlo. Ook kijken we naar het project ter verbetering van de tenniscompetitie in opdracht van de KNLTB.

Veel leesplezier!
 
Hartelijke groet,
namens het team van Hypercube, 

Pieter Nieuwenhuis

Hypercube adviseert VVV-Venlo

In opdracht van de gemeente Venlo kijkt Hypercube naar de levensvatbaarheid van VVV-Venlo. Voetbal-economische aspecten zoals demografie, de lokale economie, en concurrerende BVO’s in de regio spelen hierbij een rol. Het onderzoek zal uitwijzen welk sportief en financieel ambitieniveau, met bijbehorend stadion, passend is voor VVV-Venlo. Hierin worden verschillende scenario’s in ogenschouw genomen: doorgaan in het huidige stadion, De Koel, vernieuwbouw van De Koel of het bouwen van een nieuw stadion op een alternatieve locatie.

Medio februari levert Hypercube een bureaustudie met daarin verschillende alternatieven en hun voetbal-economische gevolgen op aan de gemeente Venlo. Mocht de gemeente Venlo besluiten dat tenminste één van deze alternatieven inpasbaar is in het lokale beleid, vervolgt Hypercube samen met VVV-Venlo het project met een studie naar de bedrijfseconomische haalbaarheid van de gekozen alternatieven, welke dan medio mei aan de gemeente gepresenteerd wordt.

Dit alles is echter onder de voorwaarde dat de gemeenteraad van Venlo op woensdag 27 januari instemt met een lening van € 250.000 aan VVV-Venlo.

Tenniscompetitie nieuwe stijl

De KNLTB wil de terugloop van het ledenaantal een halt toeroepen en uiteindelijk zelfs ombuigen naar een groei. Daar kunnen nieuwe competitievormen een rol in spelen. Hypercube helpt de KNLTB met een grondige data-analyse die de basis vormt voor een aanvulling van het huidige competitieaanbod en daarnaast met het creëren van voldoende draagvlak binnen alle geledingen van de Nederlandse tenniswereld. Door meer tennissers competitie te laten spelen, wordt verbondenheid met het tennis gecreëerd bij de leden. Dit zorgt voor minder uitstroom, wat op zijn beurt niet alleen de bond maar ook de verenigingen ten goede komt. 

Door middel van verscheidene brainstormsessies, het in kaart brengen van de huidige situatie van het Nederlandse tennis en het verzamelen van meningen van stakeholders heeft Hypercube zo veel mogelijk data verzameld. Zo is er een enquête gehouden onder de leden en gaan we aan tafel met zowel verenigingsbestuurders, trainers, het bondsbestuur, mediapartijen en commerciële partners van de bond. Dankzij deze brede input zijn we in staat competitievormen te bedenken rekening houdend met de wensen van alle betrokken partijen.

Het analyseren van de data is inmiddels achter de rug. In januari zitten we nog met een aantal stakeholders aan tafel, aan wie we de resultaten van de data-analyse kunnen tonen. Later deze maand willen we enkele mogelijke competitievormen helder hebben en in de loop van januari klaar zijn om verschillende vormen door te rekenen. Vervolgens moet er besloten worden welke competitievormen een kans verdienen.

De Eredivisie: voorspellingen op basis van de ECI

Net als voorgaande jaren, doet Hypercube ook dit seizoen weer voorspellingen voor zowel wedstrijden als de eindstand van de Eredivisie. We baseren de kansen op de Euro Club Index (ECI), een nauwkeurige maat voor de sportieve krachtsverhoudingen. De meest verrassende uitslag van de eerste seizoenshelft was de uitoverwinning van Roda JC op AZ. 

Titelstrijd
Dit seizoen gaat de strijd om het kampioenschap tussen de traditionele top drie. Op basis van de huidige stand is Ajax favoriet (met 59,7% kans) om de titel terug te pakken van PSV. De ploeg van Frank de Boer begint de tweede helft van de competitie met een bezoek aan ADO Den Haag, waar het op basis van het huidige krachtsverschil 60% kans maakt op een overwinning. De Amsterdammers zullen daarnaast de ontwikkelingen in De Kuip goed in de gaten houden, waar nummer drie Feyenoord het opneemt tegen nummer twee PSV. De ECI geeft de mannen van Philip Cocu 40% kans op een overwinning, wat een spannende tweestrijd tussen Ajax en PSV om de titel zou opleveren. Naast Amsterdam en omstreken zal ook Giovanni van Bronckhorst hopen op Rotterdams succes: een overwinning van Feyenoord doet immers niet alleen de titelkansen van Ajax toenemen tot 64,1%, maar houdt ook de kans op een volksfeest op de Coolsingel in leven (7,6%). Vergelijking met voorspelling
Nu iedere Eredivisieclub een keer tegen alle andere clubs gespeeld heeft, kijken we naar de prestaties ten opzichte van de voorspelling. Zo krijgen we een beeld van welke teams boven en welke teams onder verwachting presteren. Aan kop gaat de verrassende nummer vier van de ranglijst, Heracles Almelo. Het nieuwe stadion lijkt de mannen van John Stegeman vleugels te hebben gegeven, wat ze nu al meer dan 14 punten extra op heeft geleverd. Opvallend is dat het gat tussen de traditionele top drie en de rest in ere hersteld is, wat ervoor zorgt dat Feyenoord, Ajax en PSV alle drie boven verwachting presteren. Slecht gaat het in Enschede, waar FC Twente ook op sportief vlak zwaar onder de maat presteert met bijna 20 punten minder dan verwacht. Ook AZ staat niet waar de Euro Club Index ze verwachtte. De Alkmaarders verloren veel dragende krachten na hun verrassende derde plek vorig seizoen en moeten dat bekopen met een plek in het rechterrijtje. Vitesse speelt het meest naar verwachting. De Arnhemmers, die trainer Peter Bosz deze winter zagen vertrekken, behaalden in de eerste fase van het seizoen een punt meer dan vooraf verwacht.Blijf op de hoogte van Hypercube's activiteiten via LinkedIn.


Wilt u weten wat Hypercube Business Innovation voor u kan betekenen? We wisselen graag met u van gedachten in een vrijblijvend gesprek. Bel of mail met Erik van Spanje: +31 (0)6 15 06 17 53  vanspanje@hypercube.nl.

Deel deze Sports Update! Google Plus One Button
Email Marketing Powered by Mailchimp