Copy
Hypercube Sports Update

Beste relatie

Met de kerstdagen voor boeg blikt Hypercube in deze nieuwsbrief terug op een succesvol en sportief jaar. We zijn trots dat we middels een aantal mooie projecten een steentje bij hebben mogen dragen aan de verdere ontwikkeling van de sport in algemene zin.

Zo hebben we mogen werken aan het aantrekkelijker maken van een aantal Europese voetbalcompetities. Daarnaast hebben we een aantal voetbalclubs geholpen bij het bepalen en benutten van hun potentieel op het gebied van sponsoring. Verder hebben we in samenwerking met de KNLTB het tennislandschap aangepast aan de veranderende wensen van hun leden.

We wensen iedereen een fijne kerst en een gelukkig en sportief 2017!
 
Hartelijke groet,
namens het team van Hypercube, 

Pieter Nieuwenhuis

Hypercube helpt het Europese voetballandschap

Het steeds groter wordende gat tussen de topcompetities en de rest van Europa dwingt steeds meer landen na te denken over de vorm van hun nationale voetbalcompetities. Hypercube heeft het afgelopen jaar weer een aantal landen mogen helpen op weg naar een meer aantrekkelijke voetbalcompetitie met als doel zoveel mogelijk toeschouwers en sponsors aan het voetbal te binden.


Denemarken
In opdracht van Divisionsforeningen heeft Hypercube mogelijke verbeteringen onderzocht voor zowel de Superliga als de 1. Division, de twee hoogste voetbalniveaus van Denemarken. Mede op basis van Hypercube’s onderzoek en advies is op 20 juni 2015 tijdens een buitengewone bestuursvergadering van de Dankse Boldspil Union gekozen voor een nieuw format bestaande uit veertien teams in de Superliga en twaalf teams in de 1. Division. Voor een uitleg van het format dat sinds dit seizoen in de Superliga gespeeld wordt, klik hier.

Bulgarije
In opdracht van de Bulgarian Football Union (BFU) leidde Hypercube het project om de Bulgaarse voetbalcompetities te hervormen. Het betrof hierbij de twee hoogste divisies, de A Profesionalna Futbolna Grupa (A PFG) en de B Profesionalna Futbolna Grupa (B PFG). Uitgebreid onderzoek naar de karakteristieken van het Bulgaarse voetballandschap leerde ons dat Bulgaarse voetbalsupporters zich met name naar het stadion begeven voor wedstrijden waar er voor beide ploegen veel op het spel staat. Mede daarom is geopteerd voor een variant van het Deense competitiemodel, eveneens met veertien teams.

Oostenrijk
Eerder dan gepland presenteerde de Österreichische Fußball Bundesliga in persoon van voorzitter Hans Rinner en CEO Christian Ebenbauer op 2 december 2016 de nieuwe competitiestructuur. Hypercube is trots op het resultaat en kijkt terug op een succesvolle samenwerking. De Oostenrijkse Bundesliga wordt vanaf het seizoen 2018/2019 uitgebreid van tien naar twaalf teams en opgesplitst in drie fases. Voor een uitleg van het gekozen format, klik hier.

De toekomst
Ook andere Europese landen denken na over de toekomst van hun nationale voetbalcompetities. Hypercube maakt deel uit van de projectgroep dat het onderzoek leidt naar mogelijke verbeterpunten voor de Nederlandse voetbalcompetities. Bovendien is begin december het project ter hervorming van de Roemeense voetbalpiramide gestart en hebben we verkennend onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het huidige format van de Poolse Ekstraklasa. In het verleden verkenden we al eens alternatieven voor de Portugese Primeira Liga en de Noorse Eliteserien. Met een aantal andere landen is Hypercube momenteel in gesprek over mogelijke alternatieven. Kortom, in 2017 kleuren we de kaart verder in!

Aantrekkelijke competitie voor beginnende tennissers

Hypercube heeft in opdracht van de KNLTB gewerkt aan een grootschalig project om het competitieaanbod te optimaliseren. Door middel van data-analyses, gesprekken met alle betrokken partijen en een enquête is er een duidelijk beeld ontstaan van de gebreken van het bestaande competitieaanbod. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat er nauwelijks aanbod bestaat voor spelers met speelsterkte 8 of 9 (de beginnende tennissers) terwijl er bij deze groep wel degelijke behoefte aan competitietennis is.

Maar hoe zou deze competitie voor 8/9 spelers er dan precies uit moeten zien? Om deze vraag te beantwoorden is er een online tool beschikbaar gekomen waarmee iedereen zijn of haar ideale competitievorm kon samenstellen. Met de resultaten uit die tool in de hand is er gekozen voor de introductie van een geheel nieuwe competitievorm, weergegeven in de figuur. “Met de introductie van de 8/9 competitie in 2017 spelen ze alleen tegen speelsterktegenoten en kunnen ze op een laagdrempelige wijze kennis maken met het spelen van wedstrijden. De introductie van de 8/9 competitie is dermate succesvol dat al 330 verenigingen hebben aangegeven deze competitievorm aan te zullen bieden”, aldus Sanne Meijer, Manager Wedstrijdtennis bij de KNLTB.

De eerste seizoenshelft onder de loep

De winterstop is begonnen, traditiegetrouw het moment voor Hypercube om een voorspelling te doen van de titelstrijd in de Eredivisie en terug te blikken op de meest opmerkelijke uitslagen van de eerste seizoenshelft. Zoals jullie van ons gewend zijn, doen we dit aan de hand van de Euro Club Index, een objectieve maat van de actuele speelsterkte van iedere Europese voetbalclub.

De strijd om de schaal
In de Eredivisie gaat Feyenoord de kerstdagen in met vijf punten voorsprong op de Amsterdammers en acht op de Eindhovenaren. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst is dan ook favoriet om aan het einde van de rit met de schaal in handen te staan. Gegeven de huidige stand en actuele speelsterktes wordt Feyenoord het vaakst kampioen (in circa één van de twee gevallen), gevolgd door Ajax (één op de drie keer) en PSV (één op de zes keer).


Opmerkelijke uitslagen

Naast het voorspellen van de eindstand, is de Euro Club Index ook in staat de uitkomst van individuele wedstrijden te voorspellen. Door de voorspelling te vergelijken met de daadwerkelijk uitslag kunnen we de grootste verrassingen van de eerste seizoenshelft op een rijtje zetten. De top vijf grootste verrassingen wordt aangevoerd door de eerste Tilburgse zege ooit in Amsterdam (Ajax - Willem II, 1-2). De enige nederlaag van koploper Feyenoord kwam uitgerekend tegen hekkensluiter Go Ahead Eagles en is daarmee de nummer twee op de lijst van verrassingen, die verder bestaat uit FC Twente - Excelsior (1-2), PEC Zwolle - Sparta Rotterdam (0-3) en PSV - Feyenoord (0-1).Euro Club Index van alle Nederlandse clubs
Voor een overzicht van de huidige en historische Euro Club Index scores van alle Nederlandse clubs (Ere-, Eerste en Tweede Divisie), klik hier.

 


Blijf op de hoogte van Hypercube's activiteiten via LinkedIn.


Wilt u weten wat Hypercube Business Innovation voor u kan betekenen? We wisselen graag met u van gedachten in een vrijblijvend gesprek. Bel of mail met Erik van Spanje: +31 (0)6 15 06 17 53  vanspanje@hypercube.nl.


Deel deze Sports Update! Google Plus One Button
Email Marketing Powered by Mailchimp