Copy
Hypercube Sports Update

Beste relatie,

Nu het seizoen bijna ten einde is, kijken we in deze nieuwsbrief terug op wederom een fijne voetbaljaargang. Voor Hypercube was het een enerverend seizoen, met projecten in zowel binnen- als buitenland.

Zo is Hypercube de afgelopen drie maanden druk geweest met het hervormen van de Deense voetbalcompetitie. We zijn in staat geweest in deze korte tijd onderzoek te doen naar de kritische succesfactoren in een voetballand en daaropvolgend passende verbeterpunten voor te stellen.

In deze nieuwsbrief komen daarnaast een terugblik op het Eredivisie seizoen, een vooruitblik op de UEFA Champions League finale en onze aansluiting bij het Orange Sports Forum aan bod.
 
Hartelijke groet,
namens het team van Hypercube, 

Pieter Nieuwenhuis

Competitie hervorming in Denemarken


Met gepaste trots presenteerde Hypercube afgelopen week de eerste versie van het rapport ter hervorming van de Deense competitiestructuur. Het Deense voetbal verkeert de afgelopen seizoenen in een negatieve spiraal. De Europese prestaties van de Deense clubs zijn verslechterd, wat heeft geleid tot een daling op de UEFA Country Ranking. Om het tij te keren onderzocht Hypercube in opdracht van Divisionsforeningen welk competitieformat het beste past bij de Deense voetbalcultuur.

Net als eerder in België, Portugal en Noorwegen wisten we aan de hand van onze data-analyses te achterhalen welke factoren een bepalende invloed hebben op het voetbal in Denemarken. Zowel sportief als financieel valt er veel terrein te winnen voor de Deense clubs, mits men afstapt van het huidige competitieformat, waarin twaalf teams het drie keer tegen elkaar opnemen.

Op basis van ons onderzoek zijn twee competitieformats geselecteerd die voldoen aan de eisen. De keuze zal gemaakt worden tussen een format bestaande uit twaalf teams en een format met veertien teams. In beide formats volgt er na de reguliere competitie een zogeheten slutspil, oftewel play-offsVolgende week zullen de clubs stemmen op het door hun geprefereerde competitieformat, alvorens de Dansk Boldspil-Union op 20 juni een definitief besluit zal nemen.

Een terugblik op het Eredivisie seizoen

Net als voorgaande jaren, deed Hypercube ook dit jaar weer een voorspelling voor de eindstand van de Eredivisie op basis van de Euro Club Index. Nu het laatste fluitsignaal in de Eredivisie geklonken heeft, is het tijd voor een korte terugblik.

Als hoogstgeplaatste club van Nederland begon Ajax als favoriet aan het seizoen, maar al snel werd duidelijk dat PSV een goede kans maakte de Amsterdamse hegemonie te doorbreken. Na drie speelrondes, waarin Ajax één keer verloor en PSV het volle pond behaalde, hadden beide grootmachten 40% kans op het kampioenschap. In de speelrondes na de winterstop werd het kampioenschap beslist: Ajax verloor punten terwijl PSV bleef winnen. Ajax behaalde aan het einde van de rit slechts 3,5 punten minder dan vooraf verwacht, terwijl de Eindhovenaren 23 meer punten dan verwacht een bovenmatig goed seizoen gedraaid hebben.
 

 
Buiten PSV zien we verder dat Willem II (+14) en PEC Zwolle (+12) boven verwachting gepresteerd hebben. De Tilburgers, vorig seizoen als kampioen van de Jupiler League gepromoveerd naar de Eredivisie, wisten zich zo te nestelen in het linkerrijtje en eindigden zeer verdienstelijk als negende. Slechter dan verwacht ging het in Enschede, waar FC Twente 16 punten minder behaalde dan verwacht. Tot overmaat van ramp kregen de Tukkers bovendien een aftrek van zes punten vanwege financiële perikelen, wat niet in deze cijfers mee is genomen.

Naast het voorspellen van de eindstand, is de Euro Club Index ook in staat de uitkomst van een wedstrijd te voorspellen. Door de voorspelling te vergelijken met de daadwerkelijk uitslag kunnen we de grootste verrassingen van het afgelopen seizoen op een rijtje zetten. De grootste verrassing was de overwinning van Go Ahead Eagles in de Kuip tegen Feyenoord. Uiteindelijk bleken deze drie punten niet genoeg om de Jupiler Play-offs te ontlopen, waarin de Eagles over twee wedstrijden verloren van de Graafschap.

Vooruitblik Champions League finale


Aanstaande zaterdag is het tijd voor de apotheose van het Europese voetbalseizoen: de finale van de UEFA Champions League. In Berlijn strijden FC Barcelona en Juventus om de felbegeerde cup met de grote oren, een ontmoeting tussen de nummer 1 en de nummer 5 van de Euro Club Index. Beide ploegen zijn bezig aan een ongekend sterk seizoen en wisten in eigen land beslag te leggen op zowel het landskampioenschap als de nationale beker. Welke van de twee sluit het seizoen af met het winnen van de treble?

Op basis van de Euro Club Index verwachten we geen spannende finale. FC Barcelona (4519) is gezien de ranking zwaar favoriet met 72,3% kans om de Champions League voor de vijfde keer in de historie in de wacht te slepen. Toch zal Juventus (3727) zich niet zo maar gewonnen geven. De Italianen wisten immers in de halve finale het sterkere Real Madrid te verrassen en zullen er alles aan doen wederom een Spaanse grootmacht te verslaan op weg naar een derde CL bokaal.

Hypercube en het Orange Sports Forum

Sinds kort is Hypercube aangesloten bij het Orange Sports Forum (OSF). OSF is een platform dat de kennis en kunde van Nederlandse bedrijven, organisaties en instellingen gelieerd aan sport bundelt. OSF heeft als doel om deze kennis en kunde te promoten in het buitenland om zodoende de Nederlandse export te bevorderen. OSF werkt hierin samen met ruim 300 bedrijven en organisaties uit de driehoek sport, overheid en Nederlandse bedrijven. Voor meer informatie zie www.orangesportsforum.com en http://www.hollandsportsindustry.com/. Wij zien uit naar de kansen die de samenwerking met OSF ons gaat bieden.


Blijf op de hoogte van Hypercube's activiteiten via LinkedIn.


Wilt u weten wat Hypercube Business Innovation voor u kan betekenen? We wisselen graag met u van gedachten in een vrijblijvend gesprek. Bel of mail met Erik van Spanje: +31 (0)6 15 06 17 53  vanspanje@hypercube.nl.

Deel deze Sports Update! Google Plus One Button
Email Marketing Powered by Mailchimp