Copy
Nieuwsbrief Amsterdam Time Machine
Juni 2022
Updates van de Time Machine Organization (TMO)


De Pilot-actie (jan-dec 2021) voor het 'Virtual and Smart Cultural Tourism' (VCST) partnerschap is onlangs afgerond met een positieve evaluatie van het eindrapport door de Europese Commissie. Vanaf juli 2022 zet het VCST-consortium, onder leiding van de Universiteit van Jena (DE), het werk voort in het binnenkort te starten project 'C4Education Innovation Lab'. De Time Machine Organization, ICARUS – International Centre for Archival Research, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid maken ook deel uit van het partnerschap voor dit nieuwe project. C4Education Innovation Lab heeft als doel een virtueel lab te ontwikkelen met digitale tools voor educatie over cultureel erfgoed – bijvoorbeeld museumapplicaties, stadsgidsen of virtuele tentoonstellingen.
Daarnaast wordt een aanvraag voor opname van het VSCT-partnerschap in het EU S3 Smart Specialization Platform for Industrial Modernization onderzocht. Het honoreren van deze aanvraag geeft een mandaat voor VCST om het thematische veld van digitaal cultureel toerisme en digitaal cultureel erfgoed in het EU S3-netwerk te vertegenwoordigen.
We nodigen jullie uit om verdere ontwikkelen te blijven volgen op de website van TMO.

Amsterdam Time Machine zet een stap vooruit en verwelkomt een nieuwe projectmanager

De Amsterdam Time Machine zet een nieuwe stap in de richting om het mogelijk te maken voor iedereen om de historische ontwikkeling van de laatste 750 jaar van Amsterdam virtueel te verkennen. Sinds 2017 gaat ATM deze uitdaging aan met een groeiend consortium van partners op het gebied van onderzoek, cultureel erfgoed, overheid, creatieve industrie. Dit alles wordt gecoördineerd door Julia Noordegraaf en de onderzoekers en programmeurs van het onderzoeksprogramma en lab van Creative Amsterdam.
Momenteel is het ATM-consortium betrokken bij een pilot 'proof of concept'-project over 'Leven met water in Amsterdam' samen met ARCAM, Waternet, de Gemeente Amsterdam, AdamNet en AUAS (meer over dit project hieronder). Verder werkt ATM samen met de gemeente aan een bijdrage rondom de viering van Amsterdam 750 jaar in 2025. Dit wordt gedaan door de potentie van een historische 'digital twin’ van de stad te testen rondom hedendaagse vraagstukken over woonoplossingen in Amsterdam-Zuidoost.
Om de partnerschappen, projecten en kansen voor toekomstige aanvragen te beheren, heeft ATM financiering ontvangen van het UvA-bestuur om een ​​fulltime projectmanager in dienst te nemen, die de relaties met huidige en toekomstige partners zal beheren en zal bijdragen aan ATM's fondsenwervingsinspanningen voor de ontwikkeling van de Time Machine-infrastructuur en onderzoek.
Vanaf juni 2022 verwelkomt ATM in deze rol Boudewijn Koopmans. Boudewijn Koopmans startte zijn loopbaan bij KPN als consultant en werkt daarna onder meer bij een internetbedrijf en Air Miles. In 2008 maakt hij de overstap naar de  museumwereld en werkt achtereenvolgens bij het Cobra Museum, het Mauritshuis en Het Scheepvaartmuseum. Hier heeft hij zijn liefde en interesse voor kunst en geschiedenis verder kunnen ontwikkelen. Bij deze organisaties was hij verantwoordelijk voor fondsenwerving, relatiemanagement en samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een aantal succesvolle partnerships (onder meer met NN Group, gericht op het bereiken van nieuw publiek) werd bekroond met een Sponsor Ring. Boudewijn studeerde aan de Amsterdamse Academie voor Bank en Financiën en behaalde een Master Kunst- en Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Hij is getrouwd met Roxane en heeft twee studerende kinderen.
Wij wensen Boudewijn veel succes in zijn rol bij ATM!

ATM pilot project 'Leven met water in Amsterdam'

Verreweg de meeste Nederlandse steden zijn, tussen de tiende en zestiende eeuw, aan een rivier ontsproten. Amsterdam werd bijvoorbeeld aan de Amstel en het IJ gesticht. Deze waterwegen vormen, samen met de zeventiende-eeuwse grachtengordel, de hoofdstructuur van de oude binnenstad. De ruimtelijke ontwikkeling van de stad is eeuwenlang beïnvloed geweest door haar relatie met water. Zowel de huidige als toekomstige omgang met water in de stad kan dan ook niet worden losgekoppeld van haar verleden. Dit onderwerp staat centraal in de zomertentoonstelling van het Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM), ‘Vloeibare bouwsteen - Ontwerpen met water in Amsterdam’, die opent op 8 juli. Als onderdeel van deze tentoonstelling wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe het watersysteem in Amsterdam werkt en wat actuele watervraagstukken zijn. Voor deze tentoonstelling levert de Amsterdam Time Machine historische input. Er wordt onder andere samengewerkt met Wietse Balster (Gemeente Amsterdam) en de Universiteiten van Jena en Dresden om een thematische, historische ‘water’ versie van 3D.Amsterdam te creëren. Voor verdere informatie, zie de (Engelstalige) blog post van onze student-assistent Daan Groot en kom vooral langs bij de tentoonstelling in ARCAM.

Archivering Amsterdam:
gesprekken met de Chinese gemeenschappen

Lulu Wang is visiting scholar aan de Universiteit van Amsterdam uit Beijing, China. Haar onderzoeksproject richt zich op de manier waarop de Chinese immigrantengemeenschap hun collectieve geheugen construeert. Wang richt zich specifiek op de manier waarop immigranten hun identiteit in de stad Amsterdam vormgeven via archieven die ze verzamelen, gebruiken en inzetten.
Met behulp van semigestructureerde interviews onderzoekt Wang de houding van Chinezen in Amsterdam ten opzichte van geschiedenis, herinnering, gemeenschap en erfgoed, waarbij een bottom-up beeld wordt gegeven van de Chinese gemeenschap in het historische verhaal van Amsterdam.


Uit deze gesprekken met gemeenschaps-influencers, die de samenstellers van deze archiefcollecties zijn, kon worden geconcludeerd dat Chinese gemeenschappen van het vasteland van China (Hong Kong, Zhejiang en Fujian) de neiging hebben om archiefcollecties op te bouwen die voornamelijk familie- of privé zijn, vanwege de sterke nadruk op verwantschap onder het Chinese volk.

Voor meer informatie over het project kunt u de blogpost van Lulu lezen op de ATM-website.


Links: een foto van de tentoonstelling van Fenmei Hu.

Een blik op andere Local Time Machines

Bezoek Hollandse steden in het verleden. Nieuwe projecten van Stichting Verborgen Stad
 
Vijf dimensies. Wie wil niet rondkijken in het verleden? Dat is het uitgangspunt een 5D-platform: ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) zijn gekoppeld. Ter plekke of vanachter de computer kun je rondkijken in het virtuele verleden en mensen ontmoeten die daar woonden en werkten, of uitleg krijgen over wat je ziet. Bij interesse kun je doorklikken naar achtergrondinfo. Een stabiel, toegankelijk en toekomstbestendig platform waarvoor vooral heel veel informatie bijeen is gebracht.


Delft Hooikade in (digitale) aanbouw.

GIS. Voor 5D wordt gebruikt gemaakt van alle relevante bronnen: beeldbanken, plattegronden, archeologische- en bouwhistorische rapporten, bestaande literatuur en archiefbestanden: transportakten, verpondingen, etc. We maakten al dankbaar gebruik van bestaande GIS-systemen, zoals https://historischleideninkaart.nl/. Op andere plekken creëerden wij ze zelf. Althans, een aanzet daartoe.
 
Time Machines? Afgelopen jaren waren onze leercurve: effectief onderzoek, partnerschappen, nieuwste toepassingen, juiste software, publieksbereik. Zo kun je nu al rondkijken in 17e-eeuws Dordrecht, Delfshaven en Leiden. Vanaf juli geldt dat ook voor Delft – de plek van Vermeers beroemde stadsgezicht – Gouda en Leidschendam-Voorburg. Volgend jaar volgen anderen. Zijn dit Time Machines? U mag het zeggen. Vanuit ons in ieder geval een warm pleidooi voor verdere samenwerking. Misschien niet volgens een vooropgezette structuur – iedere stad heeft z’n eigen mores –, maar wel door het uitwisselen van ervaringen en kennis.
En wie weet ooit een gemeenschappelijk GIS-systeem?

Zie voor Delfshaven www.timetransit.nl of Dordrecht www.dordrecht5d.nl of download de apps. Voor alle ontwikkelingen en nieuwe projecten zie www.stichtingverborgenstad.nl.
Visit our website Visit our website
Follow us on Twitter Follow us on Twitter
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw e-mailadres op de mailinglijst van ATM staat. Als u geen update meer wilt ontvangen over het Amsterdam Time Machine-project en over gerelateerde evenementen, kunt u zich op elk moment uitschrijven door op onderstaande link 'Unsubscribe from this list' te klikken.

Wilt u ook de CREATE nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hier aanmelden.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Amsterdam Time Machine · Turfdraagsterpad 9 · AMSTERDAM, Noord-Holland 1012 XT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp