Copy
www.dacianasarbu.ro
View this email in your browser
Daciana Sarbu propune masuri pentru protejarea copiilor de publicitatea agresiva la alimentele nesanatoase 
Copiii sunt o tinta usoara si devin adesea victime ale campaniilor agresive de publicitate la alimentele nesanatoase; restrangerea sau chiar interzicerea acestor campanii directionate catre cei mici sunt masuri care pot contribui la combaterea obezitatii infantile, afirma Daciana Sarbu intr-o scrisoare adresata Comisarului european pentru Sanatate. 
Eurodeputata solicita “actiuni decisive” in aceasta privinta pentru imbunatatirea sanatatii copiilor din Uniunea Europeana si ii propune comisarului pentru Sanatate si o solutie in acest sens: definirea clara a unor criterii nutritionale pe care alimentele trebuie sa le indeplineasca pentru a avea dreptul sa fie promovate catre copii.
Ca baza stiintifica pentru definirea acestor criterii, Daciana Sarbu sustine modelul profilurilor nutritionale lansat recent de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
  MAI MULTE DETALII AICI
Amendament pentru sprijinirea micilor fermieri care vor sa se asocieze

Propunerea Dacianei Sarbu privind simplificarea procedurilor si reducerea birocratiei pentru buna functionare a asociatiilor micilor fermieri a fost adoptat de Comisia de Mediu din Parlamentul European.
Detalii AICI
Accesul la medicamente - pe agenda Parlamentului European
Ca vicepresedinta a Comisiei de Sanatate din PE, Daciana Sarbu face parte din grupul de lucru nou creat de socialistii europeni pe tema accesului la medicamente. Grupul a fost creat pentru a se ocupa de subiecte precum preturile medicamentelor, evolutia cercetarii in domeniul farmaceutic, nevoia de transparenta, rolul agentiilor europene in materie. 
Unul dintre subiectele fierbinti pe agenda grupului, adus in atentie de Daciana Sarbu, este accesul populatiei rome la ingrijire medicala – una din marile probleme cu care se confrunta aceasta comunitate.    DETALII AICI

Comisia Europeana pregateste "actiuni inovatoare in domeniul nutritiei destinate familiilor si copiilor"

O serie de proiecte-pilot finantate de Parlamentul European si gestionate de Comisie testeaza, in prezent, actiuni inovatoare in domeniul nutritiei destinate familiilor si copiilor. In plus, Programul in domeniul sanatatii poate sprijini in continuare dezvoltarea de instrumente pentru promovarea unor stiluri de viata mai sanatoase in UE.
Informatiile sunt cuprinse in raspunsul adresat de comisarul european pentru Sanatate eurodeputatei Daciana Sarbu, la interpelarea acesteia pe tema obezitatii infantile. 
Aceasta aratase in mesajul catre comisar ca studii recente trag un semnal de alarma important: unii parinti nu identifica supraponderalitatea la propriii lor copii.  DETALII AICI si mai multe informatii despre interpelare AICI.

Parlamentul European se bate pentru directiva privind concediul de maternitate
"Am votat pentru ca mamele din Uniunea Europeană sa aiba un concediu de maternitate asigurat. Sper ca executivul european va reusi, intr-un final, sa concilieze pozitiile Parlamentului si ale Consiliului, in favoarea mamelor". Declaratia Dacianei Sarbu a fost facuta in contextul in care Parlamentul European a dezbatut si adoptat o rezolutie cerand reluarea negocierilor pe tema directivei privind concediul de maternitate, momentan blocata in Consiliu.                         DETALII AICI
Alimente cu reziduuri de pesticide
- oprite la granita UE
Potrivit rapoartelor oficiale, probabilitatea ca alimentele importate sa contina reziduuri de pesticide care depasesc limitele legale este de cinci ori mai mare decat in cazul alimentelor produse in Uniune.
Avand in vedere consecintele pentru sanatatea umana si faptul ca producatorii europeni se confrunta cu o concurenta neloiala in cazul produselor importate care nu respecta standardele UE, Daciana Sarbu a interpelat Comisia Europeana in legatura cu masurile luate pentru a solutiona problema excesului de reziduuri de pesticide din alimentele importate. DETALII DESPRE INTERPELARE AICI
Executivul European arata in raspunsul sau ca “exista o legislatie cuprinzatoare” pentru a se asigura faptul ca alimentele importate in Uniune sunt in conformitate cu cerintele de siguranta ale UE, precum si controale oficiale care au loc in mod regulat.
44 % dintre depasirile limitelor maxime ale reziduurilor din produsele originare din tari terte au fost in cazul produselor care fac obiectul controalelor consolidate si, prin urmare, au fost depistate datorita legislatiei UE in acest domeniu, ceea ce a avut ca rezultat respingerea la frontiera a produselor in cauza, mai arata reprezentantii Comisiei. RASPUNSUL COMISIEI
 
Comisia Europeana - semnal de incredere catre guvern
 
Imbunatatirea estimarilor Comisiei Europene privind cresterea economica a Romaniei de 2,8% din PIB in 2015 reprezinta o noua dovada ca Romania este pe drumul corect, cu o crestere economica solida, inflatie in scadere si o rata a somajului la un minim istoric
Reducerea riscului de Alzheimer - exista solutii
Aproximativ 7 milioane de europeni sufera de boala Alzheimer si se estimeaza ca cifra se va dubla pana in 2050.
Cercetarea medicala nu a reusit inca sa descopere cauzele exacte ale declansarii bolii Alzheimer. S-au identificat, in schimb, anumite conditii care cresc riscul instalarii acestei afectiuni (precum bolile cardiovasculare), dar si activitati care pot intarzia sau poate chiar preveni aceasta suferinta. Cititul, invatarea si exersarea limbilor straine, activitati sportive precum inotul sau tenisul, lucrul cu instrumente muzicale - toate sunt activitati stimulative care, practicate regulat, ar putea reduce riscul de Alzheimer. Sunt insa informatii inca putin cunoscute publicului. 
Din aceste motive, Daciana Sarbu a cerut Comisiei Europene sa sprijine campanii de informare legate de activitatile care pot preveni instalarea bolii Alzheimer, solicitand in acelasi timp CE sa acorde sustinere statelor membre in definirea de strategii nationale in domeniul Alzheimer. Detalii AICI
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
dacianasarbu.ro
dacianasarbu.ro
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp