Copy
View this email in your browser
Apel pentru standarde mai bune
de ingrijire si tratament
pentru bolnavii de cancer

In fiecare an, 540.000 de cetateni europeni sunt diagnosticati cu forme rare de cancer, a caror rata de supravietuire este, in medie, cu 18% mai mica decat in cazul formelor mai des intalnite ale acestei maladii, a atras atentia Daciana Sarbu in cadrul unei dezbateri organizate, la inițiativa sa, in Comisia de Sanatate publica a Parlamentului European, cu participarea reprezentantilor Comisiei Europene.
Eurodeputata a cerut Comisiei sa sprijine statele membre si sa dezvolte standarde minimale obligatorii, valabile la nivelul intregii Uniuni Europene, in privinta diagnosticarii si tratamentului, insistand in mesajul sau asupra inegalitatilor evidente dintre tarile UE la nivelul accesului la tratament, care determina rate mai mici de supravietuire a bolnavilor din Europa de Est
"Se inregistreaza disparitati semnificative in ratele de supravietuire a bolnavilor intre statele UE, in functie de accesul la tratament si ingrijire", a aratat deputata in apelul sau.
Mai multe DETALII AICI.

Un nou asalt impotriva romanilor din Marea Britanie?

"In opinia mea, cele mai importante valori care definesc Uniunea Europeana sunt respectul pentru reguli si solidaritatea. Or, ceea ce propune premierul Cameron este o diminuare a drepturilor deja castigate in timp, in urma unor eforturi sustinute in ani grei, bazate pe reguli clare si acceptate de toata lumea – deci, o incalcare a regulilor."
Daciana Sarbu analizeaza propunerile premierului Cameron privind reformarea UE si impactul lor posibil asupra migrantilor romani
ANALIZA INTEGRALA AICI

Roma Youth Empowerment,
sau despre puterea exemplelor pozitive

"Sa vorbim la Parlamentul European despre exemple de reusita, despre talente speciale din randul comunitatii rome, despre oameni educati, inzestrati, realizati, despre tineri ambitiosi". Acesta a fost, potrivit Dacianei Sarbu, obiectivul principal al evenimentului Roma Youth Empowerment, pe care l-a organizat in Parlamentul European alaturi de Damian Draghici.
Eurodeputatii au invitat mai multi tineri talentati din randul comunitatii rome "nu doar pentru a arata Europei ca accesul la educatie poate schimba destine, dar si pentru a da ocazia unor oameni valorosi sa-si faca vocea auzita acolo unde conteaza si sa schimbe treptat perceptia asupra unei intregi comunitati."
Mai multe detalii despre eveniment
AICI.

Camin sau „acasa”?

Exista fonduri europene destinate persoanelor cu dizabilitati, dar conteaza enorm cum sunt ele folosite. Statele membre recurg la doua tipuri de masuri: fie le folosesc pentru renovarea sau extinderea institutiilor existente, fie le folosesc pentru a crea si dezvolta un sistem modern, al locuintelor de tip familial si al serviciilor in cadrul comunitatii. 
Intr-un
EDITORIAL dedicat situatiei persoanelor cu dizabilitati, Daciana Sarbu vorbeste despre modelul dezirabil de ingrijire, dar si despre un eveniment recent pe care l-a gazduit la Parlamentul European pe aceasta tema. 

 

Pledoarie la Bruxelles pentru bolnavii de cancer pancreatic
Astazi, cancerul pancreatic are cele mai reduse rate de supravietuire dintre toate formele acestei maladii, motiv pentru care e nevoie de efort mai mare la toate nivelurile: diagnosticare, tratament, reducerea factorilor de risc. Institutiile europene trebuie sa-si asume acest rol, spune Daciana Sarbu intr-un articol publicat la Bruxelles, in The Parliament Magazine.
"Politicile europene trebuie sa continue sa tinteasca factorii semnificativi de risc pentru cancerul pancreatic: fumatul, obezitatea si diabetul", atrage atentia eurodeputata, care este vicepresedinta Comisiei de Sanatate din Parlamentul European.
Aceasta critica actiunile insuficiente ale UE in privinta luptei impotriva obezitatii, dand ca exemplu planul de actiune pentru obezitatea infantila, pe care il considera "incomplet si lipsit de instrumentele necesare pentru a gestiona aceasta provocare".
Sustinere pentru schema europeana de garantii pentru protejarea copiilor
"Sprijin fara rezerve propunerea privind instituirea unei scheme de garantii pentru copii. E nevoie de eforturi mult mai mari pentru a sparge cercul vicios al saraciei, malnutritiei, sanatatii si educatiei precare. Acest ciclu perpetueaza inegalitatile si dezavantajele cu care se confrunta grupurile vulnerabile", a sustinut Daciana Sarbu la Strasbourg, cu prilejul dezbaterilor pe tema reducerii saraciei in randul copiilor. 
O sustinere europeana puternica, inclusiv financiara, pentru o schema de garantii pentru copii ar putea ajuta enorm aceasta cauza, a adaugat eurodeputata.

Un program la nivel european "Garantia pentru copii" ar insemna ca fiecare copil aflat in risc de saracie sa aiba acces la educatie si ingrijire medicala gratuite, conditii decente de locuire si hrana adecvata. Uniunea Europeana are obligatia de a garanta sanse egale pentru toti copiii, pentru a combate saracia si a promova incluziunea sociala, a afirmat eurodeputata pe contul sau de Twitter.

 
Politici pentru comunitatile marginalizate
Unele comunitati nu beneficiaza de politica europeana de coeziune. Ele nu sunt incluse nici in structurile decizionale, nici in procesele de punere in aplicare. De aceea, Comisia trebuie sa regandeasca utilizarea fondurilor de coeziune pentru a raspunde nevoilor comunitatilor marginalizate, a aratat Daciana Sarbu intr-un mesaj transmis in cadrul dezbaterii de la Strasbourg pe tema politicii de coeziune.
Eurodeputata a depus, alaturi de alti colegi, un
amendament privind finantarea programelor care sa combata atitudinile anti-tiganesti si sa asigure o mai buna integrare a acestora in societate. 
Europarlamentarii PSD critica propunerile Marii Britanii:
Drepturile cetatenilor europeni
nu pot fi subiect de santaj
 
Delegatia PSD din Parlamentul European considera ca planul de reforma a blocului comunitar propus de premierul Marii Britanii, David Cameron, care vizeaza printre altele limitarea accesului la ajutoare sociale pentru imigranti, este premisa unei discriminări fara precedent a cetatenilor europeni
Facem apel la presedintele Consiliului, Donald Tusk, sa transmita un raspuns ferm acestor cereri pe care le consideram excesive si nelegitime, mai ales ca provine dintr-o tara - Polonia - care intelege la fel de bine ca Romania nevoia de protejare a drepturilor cetatenilor ce traiesc si muncesc in alte state membre UE, contribuind la bunastarea acestora. 
APELUL integral AICI
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp