Copy
View this email in your browser
Clonarea – din filmele SF,
la supermarketul de langa noi

In septembrie a avut loc la Strasbourg un vot decisiv pe o tema importanta pentru viitorul Uniunii Europene: plenul Parlamentului European a fost chemat sa decida in privinta interzicerii clonarii animalelor pentru hrana.
Ca raportor shadow din partea S&D in Comisia de Mediu, Daciana Sarbu a stabilit punctul de vedere al grupului socialist in aceasta problema.
"Cel mai important, dupa parerea mea, e sa privim catre ce vor cetatenii europeni", crede aceasta. 
In opinia sa, "o simpla interzicere a producerii de alimente de la animale clonate nu e suficienta, daca in acelasi timp permitem ca pe piata sa existe produse de la urmasii clonelor si daca permitem importurile. In cel mai rau caz, aceste alimente ar trebui etichetate pentru ca oamenii sa poata lua decizii in cunostinta de cauza. Parlamentul a cerut cu fermitate acest lucru, dar Comisia nu a sustinut aceasta cerinta". 
Daciana Sarbu considera ca, desi optiunea eurodeputatilor a fost clara, se va ajunge la un nou blocaj institutional: "
Consecinta? In lipsa unei decizii, produsele provenite de la animale clonate se infiltreaza treptat pe piata alimentara europeana pe calea importului".

MAI MULTE DETALII despre negocierile dintre institutiile europene, pasii urmatori si, mai ales, miza acestei teme pentru cetatenii europeni, AICI

"Cetatenii europeni nu vor alimente provenite de la animale clonate"

Este clar ca europenii nu doresc sa consume alimente provenite de la animale clonate, iar institutiile care iau decizii pentru ei trebuie sa le respecte dorinta, a sustinut Daciana Sarbu la Strasbourg, in plenul Parlamentului European. 

Dezbaterea despre clonare - in atentia BBC

Presa straina a fost foarte interesata de dezbaterea de la Strasbourg despre clonare, iar site-ul BBC a preluat, in fluxul dedicat acestei teme, un mesaj transmis pe Twitter de Daciana Sarbu, care cerea Comisiei si Consiliului sa tina cont de votul dat de eurodeputati. MAI MULT

In cautarea alegerilor sanatoase
„Impreuna" (Together) este titlul prin care Comisia Europeana promoveaza un proiect de educatie nutritionala, prin care viitoarele mame vor invata nu doar ce si cum sa manance pentru ca viitorul bebelus sa fie sanatos si sa se dezvolte corect inainte de nastere, dar si cum sa-l hraneasca ulterior. Actiunea a plecat de la o idee adusa in atentia Parlamentului si Comisiei chiar de Daciana Sarbu:
"Sunt mandra ca proiectul este deja promovat si gata de implementare in cinci state UE – pentru ca
inspiratia acestei initiative este chiar un proiect pilot pe care l-am formulat si depus eu, in 2011, la Parlamentul European! Deocamdata, proiectul este aplicat doar in sase orase europene (Praga, Manchester, Murcia, Varna, Odense si Kolding), dar sunt convinsa ca va fi un succes si va fi primit cu foarte mult interes in comunitatile respective. Si, in functie de aceste experiente, sper sa poata fi aplicat si intr-un oras din Romania: voi fi prima care il va promova si le va incuraja pe viitoarele mamici sa participe la el".
Nu avem inca o strategie unitara privind sanatatea copilului in UE, dar exista, din fericire, idei care dau rezultate, considera eurodeputata:  "Exista proiecte punctuale care functioneaza, exista modele de bune practici care se pot extinde. Cu siguranta Asociatia pe care o reprezint va participa mereu cu drag la astfel de actiuni".
Toate detaliile  in EDITORIALUL semnat de Daciana

Agricultorii trebuie sa aiba stabilitate si venituri decente
Desi de-a lungul timpului au fost adoptate mai multe reforme ale Politicii Agricole Comune, situatia fermierilor nu pare a se imbunatati, a subliniat Daciana Sarbu printr-o interventie in dezbaterea cu privire la criza agriculturii europene:
"Veniturile fermierilor sunt inca instabile, volatilitatea preturilor in anumite sectoare, precum cel al lactatelor, nu poate fi combatuta. Orientarea spre piata a PAC nu a adus cu sine, din pacate, si venituri echitabile pentru fermieri. Accesul pe piata al multor producatori este inca limitat, ei rezumandu-se la a-si vinde produsele en gros la preturi de nimic. Fermierii nostri, cei care produc hrana de care noi ne bucuram in fiecare zi, au venituri sub medie si, in plus, incerte".
Eurodeputata a facut un apel la Comisie pentru politici eficiente pe termen mediu si lung, pentru a evita falimentarea producatorilor: "Alocarea pompieristica de sume de fiecare data cand apar crize nu este o solutie sustenabila, agricultorii trebuie sa aiba stabilitate si venituri decente".
Noua milioane de imbolnaviri anual. Actiuni de preventie cerute in Parlamentul European
La initiativa Dacianei Sarbu, Comisia de Sanatate publica din PE a dezbatut problema imbolnavirilor datorate Campylobacter, ale caror costuri se ridica la 2.4 miliarde de euro anual la nivelul Uniunii Europene, daca sunt luate in calcul atat cheltuielile sistemelor de sanatate, cat si pierderile de productivitate datorate absentelor de la serviciu ale celor afectati.
Campylobacter este un microorganism prezent in aproximativ 90% din carcasele de pasari, iar potentialul transmiterii sale la oameni este foarte mare, provocand astfel toxiinfectii alimentare. 
Aceste imbolnaviri pot si trebuie sa fie prevenite prin masuri la nivel european, a subliniat eurodeputata. "Vorbim despre o problema serioasa de sanatate publica si o povara financiara semnificativa. Avem nevoie de reguli mai dure sau de aplicarea mai ferma a legislatiei actuale", a afirmat eurodeputata, care a aratat ca asteapta propuneri concrete din partea Comisiei.
Sedinta s-a bucurat de participarea reprezentantilor Comisiei Europene, dar si ai Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si ai Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC).
Europarlamentarii PSD catre Presedintele CE:
Nu doar situatiile temporare de criza necesita solidaritate, ci si reducerea saraciei si a decalajelor, prioritati majore ale UE!
 
"Ii amintim Presedintelui Comisiei Europene ca nu e suficient ca solidaritatea, principiu fundamental al UE, sa fie invocat doar in momente dificile, cand apar provocari din exteriorul UE si ne sunt testate limitele. Solidaritatea trebuie sa existe si atunci cand vorbim despre prioritati majore, permanente, ale UE,  precum reducerea saraciei, a inegalitatilor si a decalajelor intre statele membre. Decidentii europeni nu trebuie sa uite ca reducerea decalajelor in interiorul UE, intre regiunile sarace si cele bogate, ramane un obiectiv fundamental. APELUL INTEGRAL AL EURODEPUTATILOR PSD POATE FI CITIT AICI
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp