Copy
View this email in your browser
Semnal: Comisia Europeana intarzie nepermis imbunatatirea regulilor privind nutritia

Comisia Europeana intarzie de aproape 10 ani finalizarea unor reguli foarte importante de nutritie, care ar imbunatati semnificativ modul in care se hranesc cetatenii europeni si i-ar ajuta pe acestia sa ia decizii in cunostinta de cauza in legatura cu alimentatia, a atras atentia Daciana Sarbu intr-o interpelare adresata forului european.
Cetatenii sunt adesea indusi in eroare si convinsi sa consume produse pretins „sanatoase”, din cauza informatiilor insuficiente sau inselatoare de pe eticheta sau din campaniile de promovare a unor alimente, considera eurodeputata PSD, care
solicita Comisiei un termen clar pentru imbunatatirea acestor legi.
Profilurile nutritionale sunt un instrument absolut necesar pentru ghidarea consumatorilor catre optiuni mai sanatoase in privinta modului cum se hranesc, considera Daciana Sarbu, care arata ca intarzierea definirii acestor profiluri „submineaza legislatia europeana privind nutritia si implicit protectia pe care aceasta ar trebui sa o ofere consumatorilor”.
„Vorbim de reguli care ar ajuta, de exemplu, o mama sa evite sa-i cumpere copilului un suc plin de zahar, care astazi, in absenta acestor reguli, se poate promova ca fiind „sanatos”.Multi copii, in special, sunt atrasi de alimente nesanatoase, iar parintii lor nu sunt ajutati sa se informeze corect cu privire la continutul acestora”, afirma Daciana Sarbu, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate din Parlamentul European. DETALII despre interpelarea sa AICI.

Profiluri nutritionale pentru alimentele destinate copiilor - un model

Recent, Daciana Sarbu a solicitat comisarului european pentru Sanatate “actiuni decisive” pentru imbunatatirea sanatatii copiilor din Uniunea Europeana, propunandu-i si o solutie in acest sens: definirea clara a unor criterii nutritionale pe care alimentele trebuie sa le indeplineasca pentru a avea dreptul sa fie promovate catre copii. Ca baza stiintifica pentru definirea acestor criterii, Daciana Sarbu sustine modelul profilurilor nutritionale lansat de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). 

Alimentele ar urma sa fie promovate catre copii numai daca respecta anumite praguri nutritionale (in ce priveste cantitatile de zahar si grasimi continute, de exemplu), in acest fel publicitatea facandu-se in mod responsabil, iar parintii putand sa identifice mult mai usor produsele nesanatoase.
DETALII despre scrisoarea Dacianei Sarbu AICI.

 

Pledoarie pentru limitarea cantitatii de zahar din alimentele pentru copii

Unul din 3 copii in varsta de 6-9 ani din UE suferea de supraponderalitate sau de obezitate in 2010. Pentru a contribui la schimbarea acestei realitati, e nevoie de masuri urgente. Daciana Sarbu a venit cu o propunere pe care a argumentat-o la Strasbourg in grupul politic din care face parte:
"Am sustinut in fata colegilor din Grupul Socialist de la Parlamentul European o masura concreta, care ar putea face diferenta pentru sanatatea multor copii:
sa sprijinim limitarea mult mai drastica a cantitatii de zahar permisa in alimentele pentru copii (de la 30% calorii provenite din zahar, cat propune Comisia in noile reglementari avansate pe aceasta tema, la maxim 10%, cat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii). Altfel spus, sa reducem inca din primii ani de viata un factor important de risc pentru obezitate.
Sper ca legislatia adoptata in final sa stabileasca niveluri mult mai mici ale zaharului pentru
alimentele destinate copiilor, respingand propunerea actuala a Comisiei." 

Europarlamentarii PSD: Cerem premierului Ciolos sa se opuna la Consiliul European oricaror propuneri care pot afecta drepturile cetatenilor romani
 
Delegatia eurodeputatilor social-democrati a solicitat premierului Dacian Ciolos sa se opuna ferm, in cadrul dezbaterilor Consiliului European, oricaror propuneri care pot afecta grav drepturile cetatenilor romani, precum cerintele transmise de premierul britanic David Cameron, supuse discutiei in aceasta reuniune. 
"Consideram ca Uniunea Europeana are principii si reguli foarte clare privind libera circulatie a fortei de munca si aceste principii nu pot fi puse in pericol din cauza unor interese de ordin politic intern venite dinspre un stat membru precum Marea Britanie.
Propunerile care atenteaza la aceste principii, precum cele avansate de premierul David  Cameron, pot afecta serios proiectul european".
APELUL INTEGRAL AICI
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp