Copy
View this email in your browser
SUNTEM CEEA CE MANCAM
Eveniment dedicat nutritiei, la Bruxelles

Obezitatea este un factor de risc pentru boli deosebit de grave precum cancerul, iar impactul alimentatiei asupra sanatatii ar trebui constientizat pe scara larga, prin programe eficiente de educatie nutritionala. Este una dintre concluziile conferintei WE ARE WHAT WE EAT (Suntem ceea ce mancam), initiata si gazduita de eurodeputata Daciana Sârbu la Bruxelles, pe 16 martie.

Criza actuala a obezitatii nu este recunoscuta si tratata ca atare de institutiile europene si de autoritatile din statele membre, in pofida cifrelor si a studiilor care avertizeaza ca aceasta va avea efecte puternice asupra sistemelor de sanatate, producand astfel un impact economic si social, a subliniat Daciana Sârbu. “Exista o legatura profunda intre alimentatie si sanatate; cat mai multi oameni trebuie sa inteleaga aceasta legatura, prin educatie nutritionala, si cat mai multe politici concrete trebuie sa faca optiunile sanatoase accesibile tuturor, fiindca doar asa putem spera sa stopam criza obezitatii” a aratat in mesajul sau eurodeputata PSD, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica din Parlamentul European.
CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE EVENIMENT

POLITICI VITALE
Daciana Sârbu a amintit ca se afla in acest moment in discutia institutiilor UE cateva teme foarte importante, iar Comisia Europeana trebuie sa vina cu propuneri ferme de politici publice menite sa reduca amploarea obezitatii; printre aceste teme se afla:
-
reformularea alimentelor pentru reducerea cantitatilor de sare, grasimi saturate si zahar;
-
limitarea consumului de grasimi trans;
-
diminuarea cantitatilor de zahar permise in alimentele pentru sugari si copiii de varste mici.
ALIMENTATIA SI PREVENIREA CANCERULUI
Dr ANDRE VAN GOSSUM, directorul Societatii Europene pentru Nutritie Clinica si Metabolism – ESPEN, a insistat in prezentarea sa asupra optiunilor in materie de alimentatie care pot ajuta la prevenirea cancerului, afirmand ca obezitatea este recunoscuta ca factor de risc pentru cancer. "Cauzele cancerului nu sunt pe deplin cunoscute sau intelese. Stim ca exista un background genetic, dar si ca sunt factori de mediu care pot dezvolta riscul dezvoltarii cancerului. E vorba de expunerea la soare, alcool, fumat, stres patologic, dar si de o alimentatie neechilibrata", a atras atentia prof. Van Gossum.
OBEZITATEA INFANTILA - COTE ALARMANTE
Profesorul Dr ROBERTO BERTOLLINI, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii la UE, a detaliat cateva dintre directiile de urmat pentru a reduce incidenta bolilor netransmisibile asociate alimentatiei, aratand ca peste 50% dintre adulti sunt supraponderali sau obezi in 46 din cele 53 de state din regiunea europeana a OMS.
Acesta a subliniat ca obezitatea infantila a ajuns la cote alarmante, iar trendul continua: "Concluzia este ingrijoratoare: 42 milioane de copii cu varsta mai mica de cinci ani sunt atinsi de obezitate la nivel mondial. Obezitatea infantila a atins o rata ingrijoratoare".

Mihaela Bilic - pledoarie pentru echilibru
Portiile tot mai mari, dar si lipsa programelor de educatie nutritionala sunt printre cele mai importante probleme identificate de 
DR MIHAELA BILIC (medic nutritionist), unul dintre specialistii care au sustinut alocutiuni. Echilibrul, moderatia si educatia trebuie sa joace un rol foarte important in lupta impotriva obezitatii, a aratat invitata din România.
"Avem aceasta restrictie cognitiva care defineste transferul relatiei cu mancarea din sfera instinctului in sfera rationala. Deci, noi uitam si ne ignoram senzatiile alimentare, nu mai stim ce este foamea, uitam sa mancam, adica mancam inainte sa ne fie foame de frica sa nu ne fie foame. Mancam lucruri pe care le alegem cu mintea, pe baza unor informatii care de multe ori vin din mass-media, de pe internet, care nu sunt controlate si facem lucruri pe care noi credem ca le facem bine",
a adaugat Dr Bilic.

INGREDIENTS - despre alimentele moderne

Conferinta a fost urmata de inaugurarea expozitiei INGREDIENTS, prezentata in sediul Parlamentului European de artistul Valentin Duceac, la invitatia eurodeputatei Daciana Sârbu. Lucrarile in stil pop art realizate de artistul de origine romana atrag atentia asupra ingredientelor uneori ilizibile ale unor produse, subliniind astfel complexitatea alimentelor consumate in secolul 21 si ridicand semne de intrebare cu privire la efectele acestora asupra sanatatii.

"NOI, PARINTII, PUTEM CONSTRUI FUNDATIA PENTRU UN ADULT SANATOS"
"Obiceiurile alimentare se formeaza inca din copilarie: acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte in privinta nutritiei, dar este bine ca el sa fie cunoscut si in scoli."

Daciana Sârbu a fost invitata emisiunii BE EU, pe teme legate de nutritie si obezitate. CLICK AICI pentru mai multe DETALII
STRATEGIE EUROPEANA PRIVIND DIABETUL
Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica pot contribui la prevenirea sau amanarea declansarii diabetului tip 2, arata declaratia scrisa inaintata si sustinuta in Parlamentul European de mai multi eurodeputati, printre care se numara si Daciana Sârbu.
Acestia solicita Comisiei si Consiliului sa trateze diabetul ca pe o prioritate de ordin sanitar, dar si social si economic, si sa dezvolte o strategie europeana pentru preventia, diagnosticarea si controlul diabetului. Eurodeputatii pledeaza si pentru incurajarea consumului si productiei de alimente sanatoase. DETALII AICI
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp