Copy
View this email in your browser
Daciana - co-autoare a unei rezolutii pentru imbunatatirea produselor alimentare

Multe alimente procesate consumate zilnic de foarte multi oameni contin un tip de grasimi care, in cantitati mari, pot avea efecte grave asupra sanatatii, crescand riscul bolilor de inima. Daciana Sârbu este co-autoarea unei initiative in Parlamentul European care cere protejarea de urgenta a cetatenilor de acest risc, prin limitarea obligatorie a grasimilor trans din alimentele procesate.
Eurodeputata PSD este unul dintre initiatorii implicarii Parlamentului European in reglementarea acestei probleme,
rezolutia fiind cel dintai demers al institutiilor europene pentru reducerea consumului de grasimi trans.
Consumul excesiv de grasimi trans produse industrial este periculos pentru sanatate, fiind un factor de risc pentru boli cardiovasculare, dar si pentru alte afectiuni. Aceasta amenintare nu este insa cunoscuta pe scara larga si lipsa de informatie determina multi oameni sa aleaga alimente care contin acest tip de grasimi fara a sti la ce pericol se expun. Foarte grav e ca multi tineri si copii mananca frecvent alimente procesate ce contin aceste grasimi si nu exista, in acest moment, la nivel european legislatie care sa limiteze cantitatea de grasimi trans din alimentele procesate sau sa avertizeze oamenii cu privire la efectele acestora”, afirma Daciana Sârbu. DETALII


Razboaie pe hartie

Daciana Sârbu semneaza un editorial in care avertizeaza despre ravagiile facute de obezitate, lipsa de reactie a institutiilor europene si un proiect recent de nutritie, respins fara argumente viabile de Comisia Europeana: 
"Unele prognoze sugereaza ca, pana in 2030, peste 50% dintre europeni vor fi obezi sau supraponderali. Pentru unele tari, cifra ar putea ajunge chiar la 90%, indica unele estimari. Costurile obezitatii in Uniunea Europeana se ridica deja la 70 de miliarde de euro anual, daca sunt insumate atat cheltuielile cu sanatatea, cat si pierderile de productivitate. Nu ne sperie suficient aceste cifre? Iata inca una, poate cea mai dura dintre toate.
In UE, astazi, 6 din cei mai mari 7 factori de risc pentru decesul prematur au legatura cu modul cum ne hranim si ne miscam (acesti factori de risc tin de hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat, indicele masei corporale (BMI), aportul insuficient de legume si fructe, inactivitatea fizica si abuzul de alcool)" 
TEXTUL integral al EDITORIALULUI

Apel pentru reabilitarea cladirilor din zonele cu risc seismic
Dupa cutremurul care a avut loc in Italia, si in contextul discutiilor repetate din Romania despre necesitatea consolidarii cladirilor cu risc seismic, Daciana Sârbu a adresat o interpelare catre Comisia Europeana, solicitand ca aceasta problema sa fie tratata ca prioritate.
Sugestia avansata de eurodeputata este apelul la fondurile europene, mai exact, crearea unei linii de finantare similara cu cea dedicata reabilitarii termice a cladirilor, pe care sa o poata accesa statele membre pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic.
DETALII
Un posibil pas catre un viitor mai sanatos: protejarea copiilor de reclamele agresive la junk food
Daciana Sârbu a fost desemnata raportoare a grupului socialist din Parlamentul European pentru imbunatatirea unei legislatii ce poate proteja copiii de publicitatea la alimentele nesanatoase:
"E vorba de revizuirea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale, la care contribuie si Comisia de Sanatate publica, printr-un aviz.
E o directiva importanta, cu aplicabilitate larga, dar exista un aspect anume care ma intereseaza inainte de orice. Este una dintre cele mai bune ocazii pe care le avem, la nivelul institutiilor europene, de a adopta reguli care imbunatatesc sanatatea copiilor nostri, protejandu-i de acest pericol real: reclamele agresive la produsele junk food, cu niveluri ridicate de zahar, grasimi, sare, al caror consum in exces duce la obezitate si la toate problemele de sanatate asociate." DETALII
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
ENERGIE
Tranzitia catre o noua organizare a pietei energiei poate asigura cresterea independentei energetice in Uniunea Europeana DETALII
BIODIVERSITATE
Traficul ilegal cu specii salbatice a devenit cea de-a patra piata neagra si e nevoie de legislatie europeana pentru combaterea sa DETALII

Scandalul emisiilor poluante - urmari si solutii
Increderea in producatorii de masini a fost grav erodata, ca si increderea in autoritatile care au obligatia de a reglementa aceasta industrie, a aratat Daciana Sârbu in contextul dezbaterii in Parlamentul European a urmarilor scandalului emisiilor poluante: "Trebuie sa folosim fiecare oportunitate pentru a imbunatati legislatia acolo unde e necesar, dar avem nevoie si de aplicarea eficienta a regulilor". 
Eurodeputata a intervenit si in momentul izbucnirii scandalului emisiilor, propunand ca testarea emisiilor poluante sa fie coordonata de o agentie europeana, pentru ca masurile de reducere a poluarii provocate de automobile sa fie aplicate mai ferm: "In conditiile in care autoritatile nationale par ca nu au reusit sa previna practicile ilegale legate de testarea emisiilor, un transfer al responsabilitatilor privind aceste teste de la nivel national la nivelul autoritatilor europene ar putea fi o solutie".

Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp