Copy
View this email in your browser
Dublul standard in calitatea alimentelor in UE, discutat la Bruxelles la initiativa Dacianei Sârbu

"O serie de studii realizate in cateva tari au certificat existenta unor diferente de calitate intre alimentele vandute in Est si in Vest sub aceleasi denumiri. Am ridicat problema catre Consiliu, alaturi de colegul meu ceh Pavel Poc, si m-am bucurat sa constat ca treptat pe parcursul ultimelor luni subiectul a ajuns si pe agenda Comisiei, respectiv a Consiliului ministrilor Agriculturii.
Prin aceasta dezbatere, am incercat sa mentinem presiunea pentru solutionarea acestei probleme, iar mesajul nostru, preluat de la cetatenii pe care-i reprezentam, este: STOP dublului standard in calitatea alimentelor din Uniunea Europeana. Aceeasi marca, acelasi produs, aceeasi calitate!", spune Daciana Sârbu.
Au participat reprezentanti ai autoritatilor din Slovacia, Cehia si România, ai Comisiei Europene si ai producatorilor de alimente, precum si europarlamentari din mai multe tari.

MAI MULTE DETALII

Dublul standard in calitatea alimentelor si Europa cu doua viteze

"Vorbim de un subiect care priveste, intr-un fel, viitorul Europei, dezbaterea mare care ne preocupa in aceasta perioada la Bruxelles si in toate statele membre: dublul standard in calitatea alimentelor în Uniunea Europeana.
In contextul in care se discuta despre 'Europa cu doua viteze', tema devine cu atat mai relevanta.
Avem deja doua categorii de cetateni in Uniunea Europeana?

Avem in spatele aceleiasi etichete doua versiuni diferite de Europa?
Este acesta viitorul catre care ne indreptam, la toate capitolele, in urma oficializarii acestor doua viteze?
Problema calitatii diferite a alimentelor devine si un simbol, nu doar o problema economica, sociala si chiar etica", a afirmat Daciana Sârbu in cadrul evenimentului. 
MAI MULTE DETALII

Exista studii care confirma ca exista standarde duble (...) In Slovacia, Cehia, oamenii se simt jigniti pentru ca UE nu isi poate proteja consumatorii. 
PAVEL POC (europarlamentar ceh)
"Cel mai important este consumatorul european care are tot dreptul sa se intrebe de ce se confrunta cu aceasta problema"
JOZEF BIRES (directorul Administratiei Sanitar-Veterinare, Slovacia)
"Compania vinde acelasi ambalaj, vinde acelasi aspect... Din punct de vedere juridic nu incalca legea, dar e scandalos sa vinzi produse diferite in ambalaje identice"
M. MIKOLASIK
(MEP, Slovacia)
"Nu vrem sa fim tratati ca niste cetateni de rang secund!"
DUBRAVKA SUICA
 
(europarlamentar, Croatia)


"Peste 70% dintre cetatenii croati se simt ca niste cetateni inferiori, fiindca ei cred ca in tara lor sunt vandute produse de calitate mai proasta"
BILJANA BORZAN
(europarlamentar, Croatia)
"E o piata europeana, unde toți cetatenii sunt egali, consumatorii sunt egali; producatorii nu au acest drept sa puna pe piata produse diferite, cu standarde calitative diferite"

PRESA EUROPEANA,

DESPRE SUBIECTUL

DUBLULUI STANDARD

Media europeana a acordat, pe parcursul ultimelor saptamani, atentie speciala temei diferentelor calitative Est-Vest la nivelul produselor alimentare, in contextul evenimentului organizat pe 11 aprilie la Bruxelles.

Platforma europeana de stiri Euractiv.com aminteste despre studiul realizat de guvernul slovac, in urma caruia au fost identificate diferente calitative intre produse comercializate in Slovacia si Austria. “De mai multi ani exista speculatii despre fenomenul dublului standard, in urma caruia companiile multinationale vand produse sub aceleasi marci si cu aceleasi ambalaje, dar cu ingrediente diferite. Daciana Sârbu, vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica din Parlamentul European, a declarat pentru Euractiv.com ca ar trebui ca fenomenul sa fie investigat de Comisie pentru a verifica daca aceasta diviziune Est-Vest este reala:

‘Daca este, ar trebui luate masurile adecvate la nivel european pentru a pune capat acestei situatii. E vorba de un principiu, si de dreptul tuturor consumatorilor de a fi tratati egal, oriunde s-ar afla in UE’”.

“Guvernele ceh si slovac, precum si multi europarlamentari sunt interesati de aceasta tema”, subliniaza articolul publicat de site-ul croat de stiri DNEVNIK.HR, care adauga: “Masa rotunda din Parlamentul European cu titlul “Stop dublului standard in calitatea alimentelor in UE”, organizata de eurodeputata din România Daciana Sârbu si eurodeputatul ceh Pavel Poc, a subliniat problema reprezentata de acest tip de standard”.“AVEM DEJA IN UE

DOUA CATEGORII

DE CETATENI?”

"Un studiu confirma zvonurile despre dublul standard din magazinele alimentare ale UE”, titreaza site-ul finlandez de stiri UUSI SUOMI, care subliniaza ca reprezentantii Slovaciei si Cehiei au adus tema in atentia Consiliului European, iar Comisia a promis sa actioneze.
Articolul mentioneaza de asemenea ca “mai multi europarlamentari est-europeni au cerut clarificarea situatiei reale si rezolvarea problemei, printre acestia numarandu-se eurodeputata din România Daciana Sârbu, care a intrebat pe TwitterAvem deja in UE doua categorii de cetateni?”.
MAI MULTE DETALII

REGULI NOI PRIVIND DISPOZITIVELE MEDICALE
"Dispozitivele cu risc ridicat vor face obiectul unor teste clinice suplimentare. Inspectiile obligatorii neanuntate vor descuraja neregulile, iar masurile mai stricte de trasabilitate vor permite producatorilor sa-si imbunatateasca reactia in situatii de criza"  DETALII
PERICOL DE POLUARE: ULEIUL DE PALMIER SI DEFRISAREA PADURILOR TROPICALE
"Supra-exploatarea necesita suprafete mari, cantitati uriase de apa, fertilizatori si pesticide, generand poluare, degradarea solului si distrugeri la nivelul serviciilor oferite de ecosistem" 
DETALII
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp