Copy
View this email in your browser
Alimentatie mai buna pentru o stare de sanatate mai buna - prioritate pentru Europa

Efectele dezastruoase pe care optiunile alimentare gresite le pot avea asupra sanatatii trebuie explicate mai clar, nu doar catre publicul larg, ci si in randul decidentilor politici europeni, care nu sunt inca suficient de informati in legatura cu acest subiect si nici suficient de hotarati sa creeze politici eficiente pentru a combate fenomenul obezitatii, a afirmat Daciana Sârbu la Bruxelles, in cadrul atelierului de lucru la nivel inalt dedicat politicilor de nutritie, initiat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Presedintia olandeza a Consiliului UE.

Eurodeputata a insistat in mesajul sau si asupra nevoii de blocare a promovarii catre copii a alimentelor nesanatoase, pe care o considera una dintre cele mai importante si urgente masuri necesare la nivel european. O alta tema dezvoltata de Daciana Sârbu a fost necesitatea ca Uniunea Europeana sa-si stabileasca tinte si obiective clare în privinta obezitatii, pentru ca principiile si strategiile adoptate sa aiba cu adevarat aplicabilitate si rezultate concrete. DETALII AICI

Obezitatea - o viitoare criza economica si fiscala

Da, e bine sa promovam alimentatia sanatoasa, e util sa avem etichete din care chiar sa intelegem ceva despre continutul produselor, e incurajator ca se vorbeste de reformularea produselor pentru a le reduce continutul de sare, zahar si grasimi. Dar la fel de important e sa facem alimentele sanatoase mai accesibile si mai ieftine pentru toti, considera Daciana Sârbu, care a participat la Bruxelles la lansarea unui studiu despre costurile obezitatii, realizat de The Economist Intelligence Unit.
Criza actuala a obezitatii se va transforma in viitorul apropiat intr-o criza economica si fiscala, punand o povara grea pe sistemele de sanatate ale statelor membre UE. Este concluzia
dezbaterilor de la Bruxelles pe tema acestei provocari.

Reguli pentru protejarea populatiei
de substantele periculoase

Exista in jurul nostru o serie de substante potential periculoase, ce pot afecta echilibrul hormonal  al organismului, generand riscuri serioase pentru sanatate. Acestea - numite perturbatori endocrini - se gasesc intr-un numar mare de produse precum ambalajele alimentelor, detergenti, jucarii, produse de igiena personala, si ar trebui identificate, clasificate si reglementate de urgenta, a afirmat Daciana Sârbu in cadrul unei dezbateri ce a avut loc in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la care a participat si comisarul european pentru Sanatate. 
Evaluarea corecta a impactului asupra sanatatii trebuie sa primeze, si nu efectele asupra economiei, a subliniat eurodeputata.
“Nu discutam despre o problema minora cu impact neglijabil.
Vorbim despre o problema majora de sanatate publica, pe care trebuie sa o solutionam urgent. Nu vad din partea Comisiei semnalul ca intelege aceasta nevoie de a actiona rapid! Dimpotriva, mai intai a amanat timp de un an luarea unei decizii, apoi si-a stabilit prioritatile in mod gresit”, a afirmat deputata europeana, care este si vicepresedinta a Comisiei de Sanatate a PE.

Daciana Sârbu a discutat cu Ambasadorul SUA la UE
despre perspectivele extinderii programului Visa Waiver

Foarte multi romani considera refuzul eliminarii vizelor de calatorie in Statele Unite drept o forma de discriminare, in raport cu celelalte state membre UE, considera eurodeputata Daciana Sârbu, care a abordat aceasta tema in cadrul unui dialog cu Ambasadorul SUA la UE, ce a avut loc in sedinta delegatiei europarlamentare pentru relatiile cu Statele Unite ale Americii.

Eurodeputata PSD a solicitat din partea Ambasadorului Gardner detalii despre perspectivele includerii in programul Visa Waiver (care permite calatoria in SUA fara viza) a celor cinci state membre UE care nu beneficiaza in acest moment de acces, printre care si Romania.

In raspunsul sau, ambasadorul a afirmat ca doua state sunt foarte aproape de a indeplini criteriile tehnice si probabil vor intra in programul Visa Waiver in curand, fara a dezvalui insa numele acestor doua state. MAI MULTE DETALII

Ne putem proteja organismul de boala prin optiuni corecte!
"O treime din cazurile de cancer ar putea fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Acesta este mesajul pe care ar trebui sa-l facem auzit cat mai puternic, pentru ca el poate salva vieti.
Optati pentru hrana sanatoasa si cat mai naturala, fiti activi si faceti sport cat mai des, mergeti periodic la medic pentru a va controla.
Feriti-va copiii, inca de mici, de tentatiile alimentatiei nesanatoase, pentru ca in copilarie se formeaza deprinderile viitorului adult. 

Ne putem proteja organismul de boala prin optiuni corecte si printr-un stil de viata sanatos!"
Daciana Sârbu - invitata emisiunii "Observatori la Parlamentul European" (TVR)
Tema principala a emisiunii a fost nutritia:
"Am incercat sa aflu de nenumarate ori, prin intrebari parlamentare, interpelari, scrisori, dialoguri directe de ce intarzie regulile europene privind nutritia, dar nu am primit raspunsuri convingatoare. In acest moment unul din 3 copii intre  si 9 ani sufera de obezitate sau este supraponderal, iar cauzele sunt multiple - in primul rand, faptul ca nu exista o politica clara in domeniul nutritiei, nu exista surse de informare, exista in schimb publicitate agresiva la alimente nesanatoase pentru copii, nu avem etichete care sa ne spuna foarte clar ce inseamna un aliment sanatos", a subliniat eurodeputata.
Europarlamentarii PSD au solicitat Guvernului sa respinga in Consiliul ministrilor de Finante orice propunere care ar putea reduce fondurile europene acordate Romaniei
Fondurile europene acordate Romaniei sunt extrem de importante pentru dezvoltarea tarii noastre si Guvernul trebuie sa se opuna oricarei tentative de diminuare a acestora, considera delegatia europarlamentarilor social-democrati. ”Solicitam Guvernului României sa respinga ferm, la reuniunea ministrilor de Finante, orice proiect care ar putea afecta cuantumul fondurilor europene acordate tarii noastre. Fondurile europene sunt un instrument fundamental pentru reducerea decalajelor dintre statele estice ale Uniunii Europene si vechile state membre si ele sunt esentiale pentru dezvoltarea Romaniei" DECLARATIA INTEGRALA
Eurodeputatii PSD catre guvern: Cereti sprijin european pentru copiii din Arges!
Europarlamentarii PSD au atras atentia asupra lipsei de coordonare a autoritatilor în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, fapt care contribuie la agravarea situatiei, periclitand viața acestor copii.
Delegatia social-democrata a aratat ca efortul facut de medicii romani este admirabil, dar este nevoie ca autoritatile guvernamentale sa solicite sprijin autoritatilor europene, precum si altor state din UE. SOLICITAREA INTEGRALA

Daciana Sârbu sustine Pactul European privind Angajarea lansat de European Multiple Sclerosis Platform

"Persoanele care sufera de scleroza multipla si de alte afectiuni neurodegenerative se lupta cu dificultati incredibile in incercarea de a-si pastra sau de a-si castiga un loc de munca. Nu se confrunta doar cu simptomele bolii, ci si cu atitudinea angajatorilor si cu discriminari. E important ca abilitatile si experienta lor de munca sa fie recunoscute si apreciate, sa-si pastreze slujbele pe termen lung si sa aiba oportunitatea unei vieti cat mai aproape de normal. Dar cel mai important este ca mediul de afaceri sa constientizeze principiile sale, iar companiile, fie ca sunt multinationale sau IMM-uri, sa inteleaga ce resurse extraordinare ofera acesti oameni si cat de mult merita sansa unei vieti implinite"

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp