Copy
View this email in your browser
Violenta asupra copiilor - un razboi sangeros, cu victime inocente

"Violenta impotriva copiilor (ca si violenta asupra femeilor) e un fenomen cu care societatea romaneasca este atat de familiara, incat nici macar nu intra in enumerarile uzuale de „lucruri care ar trebui schimbate in Romania”. Si totusi, periodic apar cazuri care ne cutremura, iar atunci le dedicam cateva zile de discutii mediatizate – atentie insa, discutiile sunt despre acele cazuri punctuale si, dupa ce ecourile lor se inchid, fenomenele ca atare nu ne mai preocupa, reintra in cotidian.

Sunt mama si sunt total impotriva violentei fizice si verbale. Violenta asupra copiilor nu poate fi niciodata o forma de disciplinare – e doar un act de cruzime, cu consecinte greu de anticipat asupra dezvoltarii copiilor."

Daciana Sarbu, intr-un
ARTICOL despre nevoia de echilibru in protejarea copiilor, pornind de la dezbaterea generata de cazul recent al familiei Bodnariu din Norvegia. DETALII

Cazul Bodnariu - apel la echilibru catre institutiile UE

"A actiona in sprijinul unui principiu nu trebuie sa conduca autoritatile la actiuni care sa afecteze grav alte principii.
Violenta impotriva copiilor este o forma ingrozitoare de abuz, dar, in acelasi timp, separarea copiilor de familie, in special la varste foarte mici, este o experienta traumatizanta.
E nevoie ca mecanismele de protectie a copiilor sa fie echilibrate si sa tină cont de toti acesti factori, iar institutiile europene trebuie sa se implice pentru a se asigura ca in Norvegia protejarea copiilor (inclusiv ai cetatenilor UE) se face intr-un mod ce garanteaza cu adevarat bunastarea acestora", a subliniat Daciana Sarbu intr-o scrisoare adresata comisarului european pentru Justitie, alaturi de eurodeputatul Ioan Mircea Pascu, pornind de la cazul Bodnariu.
MAI MULTE DETALII DESPRE APEL

Ce modalitati are Comisia Europeana sa intervina atunci cand constata ca procedurile unor agentii de protectie a copilului pot crea traumatisme psihoemotionale minorilor sau parintilor? Este una dintre clarificarile cerute acestei institutii, prin intermediul unei intrebari cu solicitare de raspuns oral, de mai multi europarlamentari, printre care se numara si Daciana Sarbu. Raspunsurile vor fi oferite in cadrul unei dezbateri europarlamentare  TEXTUL INTEGRAL AICI

O bomba cu ceas, ignorata la Bruxelles

Fenomenul obezitatii este o amenintare insuficient luata in serios in Europa, care ne va lovi teribil in anii care vin, arata Daciana Sarbu intr-un editorial, argumentand cu ajutorul unor cifre care indica gravitatea fenomenului, dar sugerand si o serie de directii pe care ar trebui sa se concentreze institutiile europene si statele membre:
"In prezent, se estimeaza ca in jur de 7% din bugetele nationale pentru sanatate in UE se cheltuie anual pentru tratarea bolilor asociate cu obezitatea – cifra nu include costurile indirecte, substantiale si ele (de exemplu cele derivate din pierderile de productivitate pentru economie).
Resimtim in Uniunea Europeana nevoia urgenta a unei politici comune reale in domeniul nutritiei.
Da, avem strategii, avem planuri de actiune pe hartie, avem indemnuri binevoitoare adresate de institutii catre industria alimentara.
Dar ce sanse de reusita au aceste instrumente fara tais in fata avalansei de produse nesanatoase care ne agreseaza copiii in magazine, in fata iuresului irezistibil al reclamelor cu super-eroi pe post de vanzatori de chips-uri, in fata panourilor uriase cu hamburgeri de pe marginea bulevardelor centrale din orasele noastre? E ca si cand ne-am apara cu scuturi de jucarie in fata unui atac sustinut de tancuri: n-avem nicio sansa. Dar, inainte de toate, copiii nostri nu au nicio sansa." 
ARTICOLUL INTEGRAL, AICI

Parlamentul European a decis: mai putin zahar in alimentele pentru copii
Pe 20 ianuarie, eurodeputatii au decis sa ceara Comisiei Europene sa reduca drastic limitele cantitatilor de zahar permise in alimentele pentru copii.
Acest lucru a fost posibil datorita unei rezolutii initiate de Grupul Verzilor, iar
Daciana Sarbu a participat la mobilizarea unei majoritati in sprijinul sau printr-o pledoarie in fata colegilor din Grupul S&D. 
"Le-am explicat ca e important sa sustinem imbunatatirea acestei legislatii, in contextul crizei obezitatii. Ne-am opus astfel unei politici care s-ar fi dovedit nocive, si am cerut adaptarea acestor masuri la realitate.
Sustin cu tarie ca alimentele pentru copii ar trebui sa contina cantitati cat mai mici de zahar, fiindca ne confruntam cu o criza a obezitatii infantile, care va genera o serioasa povara asupra sanatatii cetatenilor europeni in viitor", afirma Daciana Sarbu.  DETALII
EURODEPUTATII PSD: E nevoie de mai mult transparenta, mai mult acces la informatii si mai buna cooperare a autoritatilor norvegiene in relatia cu un cetatean al UE si familia acestuia
"Uniunea Europeana ramane un actor relevant la nivel global datorita hotararii cu care isi apara valorile. Protejarea relatiei dintre parinti si copii si sprijinul pentru familie este una dintre aceste valori pretuite. Avem incredere ca o mai mare transparenta poate face mai multa lumina in acest caz si o astfel de cerere catre autoritatile norvegiene, venita din partea dumneavoastra, ar putea determina aceste autoritati să fie mai deschise in interactiunea cu publicul si cu familia Bodnariu, creand astfel posibilitatea de rezolvare a problemei, in interesul celor cinci copii”, arata eurodeputatii PSD intr-un apel transmis presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, precum si Comisarului european pentru politica de vecinatate, Johannes Hahn. 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp