Copy
View this email in your browser
Daciana Sârbu: Risipa alimentara atinge cote uriase, in timp ce saracia si malnutritia
fac ravagii in Europa

Cantitati enorme de hrana sunt irosite, in timp ce numerosi europeni, inclusiv copii, se confrunta cu saracia si malnutritia, a atras atentia eurodeputata Daciana Sârbu in plenul Parlamentului European, in cadrul unei dezbateri dedicate solutiilor de combatere a risipei alimentare, care a atins cote socante. 

88 de milioane de tone de alimente au fost risipite in Uniunea Europeana in 2012. Iar la nivel global, aproape o treime din alimente ajung la gunoi. Costul real este urias, pentru ca el reflecta cheltuielile implicate in producerea alimentelor: cu energia, apa, transportul, ingrasamintele si tot ce tine de sol. La fel de mari sunt si costurile asociate: emisiile de carbon, poluarea apei, degradarea solului si a ecosistemelor”, a subliniat eurodeputata, care a adaugat ca „este si o problema morala si politica, nu doar una ce tine de alimentatie. Cantitati enorme de hrana sunt irosite, in timp ce un numar foarte mare de europeni, inclusiv copii, se confrunta cu saracia si malnutritia”. MAI MULTE DETALII

Discutia despre risipa alimentara trebuie sa ia in calcul si contextul mai general, care include realitati cutremuratoare, considera Daciana Sârbu.

***
CARE E SITUATIA IN ROMANIA?

“Statisticile recente arata ca 225.000 de copii din România merg la culcare fara sa manance iar 8,9 milioane de români traiesc in saracie. Din pacate, in acelasi timp, mii tone de alimente provenite de la restaurante, magazine si hiper-marketuri sunt aruncate la gunoi” – spune europarlamentarul Daciana Sârbu.

“Si in tara noastra ar trebui sa se incurajeze donatiile de mancare catre ONG-uri care asigura o masa calda pentru oamenii strazii sau  pentru familiile care traiesc sub  pragul de saracie." 
DECLARATIA INTEGRALA AICI

***

Alimentele „fara gluten” pot creste riscul obezitatii infantile – studiu european
Consumatorii sunt indusi in eroare de alimentele fara gluten, iar expertii recomanda reformularea acestor produse, prin folosirea unor ingrediente mai sanatoase, pentru a asigura o alimentatie sanatoasa a copiilor.
Este concluzia unui 
studiu lansat la Congresul Societatii Europene de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica. Studiul subliniaza ca alimentele „fara gluten” (gluten-free) au un continut caloric semnificativ mai mare, in schimb multe dintre aceste produse (in special tipuri de paine, paste, pizza si faina) pot contine de trei ori mai putine proteine comparativ cu produsele similare care includ gluten.
Autorii studiului au cerut opinia eurodeputatei Daciana Sârbu despre legislatia europeana privind etichetarea alimentelor. "Am afirmat ca, din pacate, in acest moment oamenii nu au suficiente surse de informare in legatura cu ceea ce consuma si nu pot face comparatii intre produsele cu si fara gluten, deoarece unele alimente nu au obligatia de a fi etichetate", spune eurodeputata. DETALII despre STUDIU - AICI.
Daciana Sârbu pentru PARLIAMENT MAGAZINE: Obezitatea este o problema a intregii societati!
Atitudinea institutiilor europene fata de regulile impuse publicitatii la alimente destinate copiilor trebuie sa se schimbe pentru a putea combate eficient obezitatea, a afirmat Daciana Sârbu in editorialul scris pentru publicatia The Parliament Magazine, ce apare la Bruxelles. 
Click
AICI pentru a citi ARTICOLUL
DUBLUL STANDARD AL PRODUSELOR - EST vs VEST. DEZBATEREA CONTINUA!
"Avem in UE cetateni europeni care nu sunt tocmai egali? Am discutat la emisiunea Be EU despre problema dublului standard in calitatea produselor in Est si Vest, o problema comerciala, dar si una etica. Dupa interpelarea pe care am transmis-o Consiliului si dezbaterea organizata recent la Bruxelles, astept reactia din partea Comisiei Europene - si solutii concrete"
Click AICI sau pe fotografie pentru vizionarea emisiunii
"Cetatenii Uniunii asteapta solutii clare din partea Comisiei"

In tarile central si est-europene traiesc cetateni europeni, care au dreptul la respect din partea producatorilor, dar si din partea institutiilor UE, a afirmat Daciana Sârbu  in contextul dezbaterii, in cadrul plenarei PE, a temei dublului standard in calitatea alimentelor in UE.

"Comisia si Consiliul nu pot lasa rezolvarea problemei pe seama producatorilor. Avem si alte exemple ca auto-reglementarea nu functioneaza ca solutie.

Institutiile europene sunt cele care trebuie sa garanteze ca tuturor cetatenilor le sunt respectate drepturile, ca TOTI consumatorii beneficiaza de tratament egal pe piata interna a Uniunii, ca nu sunt impartiti pe categorii in functie de tara unde traiesc.

Producatorii folosesc diverse explicatii pentru aceste diferente, dar este clar ca la mijloc se afla o nedreptate. Aceasta nedreptate poate si trebuie sa fie eliminata prin reglementari mai bune", a adaugat eurodeputata.

SOLUTIE PENTRU ZONELE DE INTERES ECOLOGIC
In multe tari europene mortalitatea albinelor se datoreaza folosirii intensive a pesticidelor.
5% din terenul agricol cultivabil trebuie sa reprezinte zona de interes ecologic, unde este interzisa folosirea pesticidelor.
Comisia Europeana ar putea sa incurajeze fermierii sa cultive plante melifere în zonele de interes ecologic.

DETALII AICI
OBIECTIE FATA DE CULTURILE MODIFICATE GENETIC
E nevoie de mai multe cercetari pentru clarificarea si gestionarea potentialelor riscuri.
Parlamentul a cerut in mod repetat Comisiei sa revizuiasca procedura de autorizare a organismelor modificate genetic si sa propuna imbunatatiri, insa Comisia e amenintata cu actionarea in justitie de catre producatori. 

DETALII AICI
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Tweet
Forward to Friend


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp