Copy
Lupapiste
 
Uutiskirje 02 / 2015

Järvenpää ja Hyvinkää lyövät hynttyyt yhteen!

 
Rakennusvalvontojen ylikunnallistaminen on varsin kuuma peruna kuntakentällä. Nähtäväksi jää, millaisia kokonaisuuksia rakennusvalvonnoista tullaan muodostamaan.

Järvenpää ja Hyvinkää luovat kuitenkin tulevaisuutta jo nyt. Kaupungit tiedottivat tällä viikolla uudenlaisesta yhteistyömallistaan, joka rakentuu Lupapisteen ympärille.

 
Järvenpään johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki ryhtyy vetämään kehityshanketta. Valtakunnallisesti hankkeesta tekee mielenkiintoisen se, että kaksi toisiinsa nähden tasavahvaa kaupunkia ryhtyy yhteistyöhön, vaikkei niillä yhteistä kuntarajaa olekaan.

- "Yhteistyön myötä töitä voidaan jakaa koko henkilöstön kesken tarkoituksenmukaisemmin ja tasapuolisemmin. Tulevissa rekrytoinneissa voidaan ottaa huomioon molempien kaupunkien tarpeet. Asiakkaille yhteistyö näkyy yhtenäisempänä, asiantuntevampana ja nopeampana palveluna paikalliset erityisolosuhteet huomioiden. Käytännössä yhteistyötä rakennetaan Lupapiste-palvelun ympärille."

Lue lisää uutisesta

Helsinki ja Turku mukaan Lupapisteeseen. Palvelu kattaa lähes puolet Suomen väkiluvusta.

 

Lupapiste on aidosti valtakunnallinen palvelu


Viime viikko alkoi rytinällä, sillä sekä Helsinki että Turku avasivat Lupapisteen luvanhakijoille. Tämä tarkoittaa samalla myös sitä, että väkiluvun mukaan laskettuna palvelussamme pystyy asioimaan lähes puolet suomalaisista.

Helsingissä voidaan alkuvaiheessa hakea sähköisesti korjaus- ja muutoslupia, rakennelmia sekä lähiaikoina hoitaa myös työnjohtajien nimeämisiä. Tavoitteena on, että myös uudisrakentamisen luvat voidaan hakea palvelun kautta vielä tämän vuoden aikana. Lisätietoa Helsingin rakennusvalvonnan nettisivuilta.

Turku avasi Lupapisteen varsin ripeässä aikataulussa, sillä ensimmäinen viranomaiskoulutus pidettiin aivan joulun kynnyksellä ja palvelu lanseerattiin puolitoista kuukautta myöhemmin, 2.2.2015. 
 
Lupapiste on avattu alkuvuoden aikana lisäksi:
 • Kuusamossa
 • Iissä
 • Karkkilassa
 • Tuusulassa
 • Nurmeksessa
 • Lieksassa
 • Sodankylässä
 • Utsjoella
 • Inarissa
Vauhdikkaista käyttöönotoista nostettakoon esiin vielä Iin kunta, sillä siellä palvelu avattiin viranomaiskoulutusta seuraavana päivänä luvanhakijoille. Kyseisen päivän aikana rakennusvalvontaan tuli jo ensimmäinen sähköinen lupahakemus.

Sähköä on toden teolla ilmassa rakennusvalvonnoissa ympäri Suomen. Mahtava tekemisen meininki toisin sanoen!
Kiinnostaako liittyminen palveluun? Ota yhteyttä

Terveisiä Lupapisteen tuesta!

 
Tammikuussa yhteydenottoja ja tukipyyntöjä tuli ennätykselliset 119 kappaletta. Edelleen suurin osa yhteydenotoista (n.70 %) tuli eri kuntien viranomaiskäyttäjiltä. Sähköposti on yleisin yhteydenottokanava ja sitä kautta tulee reilu 2/3 tukipyynnöistä, mutta myös puheluita tulee päivittäin.
 
Top 3 yhteydenotot koskivat seuraavia aihealueita:

1) Piirustusten kääntäminen Lupapisteessä

Lupapisteessä ei piirustuksia voi kääntää, vaan liitteet on vietävä Lupapisteeseen oikean suuntaisina ja kokoisina. Tarvittaessa suunnittelijaa on pyydettävä Keskustelu-toiminnon kautta viemään liitteet uudelleen vaatimusten mukaisesti.
 • Pyrimme lisäämään Lupapisteeseen lisää ohjeistuksia oikeanlaisten liitteiden liittämisestä
 
2) Liitteiden pakollisuus

Uutena ominaisuutena Lupapisteeseen on lisätty liitteiden yhteyteen "Ei tarpeen" –valinta, jolla voi ohittaa pakollisen liitteen, jota ei kyseisessä hankkeessa tarvita tai edellytetä.
 • Pakolliset liitteet määritellään kunnan pääkäyttäjänäkymässä
 
3) Sähköpostiosoite vaihtunut, miten voin vaihtaa käyttäjätunnukseni?

Käyttäjätunnuksen eli sähköpostiosoitteen vaihto ei valitettavasti toistaiseksi Lupapisteessä onnistu, vaan uudelle sähköpostiosoitteelle on luotava uusi tunnus.
 • Uudelleen rekisteröitymisen jälkeen vanhojen tunnusten takana olevat hankkeet voidaan käydä valtuuttamassa uudelle sähköpostiosoitteelle. Vanha käyttäjätunnus voidaan sulkea Lupapisteen tuen toimesta
 
Aktiivisimpia yhteydenottajia ovat tammikuussa olleet Tuusula ja Vantaa sekä pitkäaikainen Lupapiste-kunta Mikkeli. Jokainen kunta oli yhteydessä tukeen 13 kertaa.

Top 3 yhteydenottajat:

1) Mikkeli
2) Tuusula
3) Vantaa

Tukeen on saatu vahvistuksena uusi asiakaspalveluvastaava Anna Palttila. Anna on ennen Lupapisteeseen tuloa työskennellyt kuntasektorilla henkilöstöhallinnon tehtävissä hieman alle kolme vuotta ja kokee Lupapisteen kaltaisen sähköisen asioinnin olevan lämpimästi tervetullut toimintamalli julkishallintoon – uusia tehokkaita työskentelytapoja, kuntalaisten aitoa osallistamista ja asiointimahdollisuutta ajasta ja paikasta riippumatta.

Anna palvelee minun apuna Lupapisteen käyttäjiä tuttuun tapaan sähköpostitse tuki@lupapiste.fi tai puhelimitse 044 750 4471.
Tervetuloa mukaan, Anna!Ystävällisin terveisin,

Eija Pohjankoski / Lupapiste-tuki
 

Terveisiä kehitystiimistä!

Lupapisteen kehitystiimi on alkuvuoden keskittynyt muutaman suuremman asiointikokonaisuuden loppuunsaattamiseen sekä olemassa olevien toiminnallisuuksien parantamiseen. Myös sähköiseen arkistointiin liittyen on kääräisty hihat ja puuhattu tiedonohjauksen ja teknisen ympäristön pystytyksen parissa.


Valmistuneita osia:
 
 • Uusi työnjohtajan nimeämisen toiminnallisuus on saatu käyttökuntoon. Uusi toiminto eriyttää työnjohtajien hakemukset ja ilmoitukset aina omaksi asiakseen, ja koko prosessi saadaan hoidettua 1.9.2014 voimaan tulleen lakimuutoksen mukaisesti pätevyysluokkineen ja vaadittavine allekirjoituksineen. Lisäksi se antaa viranomaiselle uusia työkaluja kelpoisuuden arviointiin näyttämällä mm. henkilön työhistoriaa eri kunnissa. Vaikka nimeäminen tulee omaksi asiakseen, se linkittyy aina näppärästi alkuperäiseen rakennuslupaan.
 • Huoneistojen käsittelyssä on tehty muutoksia, jotka estävät tahattomia virheitä tietojen syötössä. Kullekin huoneistoriville pitää valita muutostapa, jotta voi muokata tietoja. Samanlaisena pysyviä huoneistoja ei tarvitse tehdyn parannuksen myötä poistaa hakemukselta ennen siirtoa, mikä helpottaa huomattavasti viranomaisen työtä muutos- ja korjauskohteissa.
 • Leimatut lupakuvat voi viranomainen tilata Lupapisteestä suoraan kunnan sopimuskopiolaitokselta. Jos haluatte siirtyä käytäntöön, jossa paperilla arkistoitavia kuvia ei pyydetä suunnittelijalta vaan saadaan varmasti kopiolaitokselta, kysy lisää. 
 • Olemme tehneet Lupapisteeseen teknistä parannusta, joka pitää lupapisteen toiminnan nopeana tulevaisuudessakin käyttövolyymin kasvaessa
 • Tiedonohjausjärjestelmän ja arkiston pohjia on rakennettu ja käyttöliittymäkin alkaa hahmottua
 • Hakemuksen PDF-tulostetta on parannettu, ja parantaminen jatkuu edelleen.
Tulevia töitä:
 • Muutettujen RH-tietojen korostaminen. Jos taustajärjestelmästä on haettu rakennuksen ja huoneistojen tietoja, hakijan tekemät muutokset arvoihin korostetaan viranomaiskäyttäjille.
 • PDF-tulostuksen parantaminen. Lausuntojen ja päätösten PDF-tulosteet.
 • Alueellisen organisaation tuki. Viranomaisen työjonoa voi jatkossa suodattaa alueittain tai viranomaisen luokittelun mukaan.
 • Uuden roolin luominen. Viranomaiskäyttäjälle voidaan antaa vain lukuoikeudet Lupapisteen hankkeisiin.

Sähköistä helmikuun jatkoa toivottaa,

Ilkka Mattila / Kehitysjohtaja
ilkka.mattila@solita.fi, 044 558 2494

 
Kirjaudu palveluun
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Sähköposti
Sähköposti
Lupapiste
Lupapiste
 
Peruuta uutiskirje    Päivitä tilaustiedot 
 
Osoitelähde: Solita Oy:n markkinointirekisteri 

 
© *|2015|* Solita Oy, Kaikki oikeudet pidätetään.