Mai 2014
View this email in your browser

LAMS Nyhetsbrev
 
Hva synes du?
Synes du dette nyhetsbrevet var interessant? Har du tips eller gode råd om hvordan det kan forbedres? Vi vil veldig gjerne høre fra deg.
Send oss en epost!
LAMS på Facebook
Send oss en epost
Kjære venn av LAMS

Nå som vinteren er forbi og våren er godt igang, så vil vi gjerne oppdatere dere om alt det spennende som skjer på LAMS-skolen i Pakistan.

Vi lever i en verden der over 30 millioner jenter ikke går på skole, og enda flere går på skoler uten kvalifiserte lærere, utrygge skolebygg og lav kvalitet på utdanningen. På LAMS har vi siden 1996 bidratt med vår lille innsats til at over 700 jenter og gutter årlig skal få et godt skoletilbud.

Hver dag, gjennom hele året (med unntak av noen velfortjente feriedager, selvsagt), nyter hundrevis av barn og unge - de fleste jenter - godt av det utdanningstilbudet LAMS kan tilby. I tillegg til skolegang, tilbyr LAMS også et trygt sted for barn og unge der de kan leke, utforske og skape sine egne drømmer for framtiden.

Med din støtte og dine bidrag kan vi fortsette dette viktige arbeidet - bl.a. gjennom ambassadørordningen, som du kan lese mer om under. I tillegg til den viktige støtten LAMS mottar fra dere, bidrar salg av fillerya til skoleprosjektet - alt overskuddet fra salget av filleryene går uavkortet til å drive LAMS og forsterke fundamentet for framtiden. Filleryene selges over hele landet.

I dette nyhetsbrevet kan du lese mer om hvordan skolen markerte kvinnedagen (8.mars), verdens bokdag (23.april) og til og med gulrot og appelsindager ble feiret. Bli kjent med Fatima som er en av de mange "Stars of LAMS", og se bilder av hvordan Laila Library, folkebiblioteket på LAMS, benyttes daglig av elever og lærere. 

Elever og lærere ved LAMS står også sammen om å kreve umiddelbar løslatelse av de 276 skolejentene som er kidnappet i Nigeria. Barn, både jenter og gutter, skal være trygge på skoleveien og når de oppholder seg på skolen sin. Vi må aldri ta barns rett til utdanning for gitt.


7. mai ble grunnsteinen til et nytt skolebygg lagt på LAMS - Alma & Selma Block. Bygget, som skal spesialtilpasses de aller minste elevene (4-7 år) og som kommer til å ha syv klasserom og huse opptil 220 elever, kommer til å stå klart om ca 6 måneder. Les mer om dette spennende prosjektet i nyhetsbrevet. 

Hvis du vil vite mer om hva som skjer på LAMS, og se flere bilder, ta en titt på LAMS sine Facebook sider. Sidene oppdateres ukentlig med nyheter, bilder og videoer fra skolen.

Vi vil også gjerne høre fra deg. Ris og ros, og gjerne med spennende ideer.

Vi lover at fortsettelsen av 2014 blir like innholdsrikt som de første fem månedene. Følg med!

Laila og Amar Bokhari
Grunnstein
Grunnsteinen er lagt for et nytt skolebygg for de aller minste på LAMS

Nytt skolebygg på LAMS: "Alma & Selma Block"

 
Om 6 måneder åpner et nytt skolebygg for de minste elevene ved LAMS. Opptil 220 elever i alderen 4-7 år vil få et helt nytt skolebygg spesialtilpasset deres behov. Grunnsteinen ble lagt 7.mai 2014, og både elever og lærere gleder seg til å kunne bruke de nye klasserommene og fasilitetene de vil kunne tilby. Alma & Selma Block er oppkalt etter barnebarna til visjonæren bak LAMS, Yawar H. Bokhari.

Klikk her for flere bilder og følge byggingen uke for uke, og her kan du se et intervju med Rubab i 8.klasse som forteller om hvorfor hun gleder seg til det nye bygget blir ferdig.

 
Video
På LAMS finnes det mange unge stjerner med små og store mål for framtida.
I hvert nyhetsbrev treffer du en ny LAMS-stjerne.


Video: Stars of LAMS - Fatima (14 år)

Møt Fatima som er 14 år og går i 8. klasse. Klikk deg inn på bildet for å se videoen der Fatima forteller oss litt om seg selv, familien og om hvorfor hun liker skolen sin.

Vil du treffe flere stjerner? Klikk deg inn her:
STARS OF LAMS: Kanwal (14)
STARS OF LAMS: Sana (16)
Mor og datter
Kvinnedagen 8.mars på LAMS

Kvinnedagen, 8. mars, ble selvsagt markert på LAMS. Kvinner er mer enn bare 50% av befolkningen, de er også bærebjelken i samfunnet og derfor satser vi på LAMS så mye på at unge jenter skal få utvidet mulighetene sine til å være bedre rustet til å ta egne valg i livet. En god utdanning er første skritt.

Se flere bilder fra kvinnedagen, og les elevenes egen rapport her.
Elev med appelsin
Appelsindag på LAMS

De fleste barn liker appelsiner - også på LAMS. Derfor bestemte skolen en dag seg for å markere appelsingsesongen ved å dele ut appelsiner til alle elevene. Elevene lærte også litt om historien til appelsinen, hvor viktig den er for helsa vår, og hvordan den er blitt brukt bl.a. av spanske og hollanske seilere for å unngå mangelsykdommen skjørbuk - som var et stort problem blant sjøfolk. Visste du at det finnes 9 forskjellige typer appelsiner? Hvor mange har du smakt?

Les mer om Appelsindagen her.
Elev med gulrot
...og Gulrotdag

Ikke bare appelsinen har sin dag: gulroten fortjener også sin egen dag! 10. februar ble dagen dedikert til gulroten og elevene lærte om gulrotens mange positive egenskaper. Dagen begynte med at alle elevene fikk sin egen gulrot og utover dagen ble forskjellige aktiviteter holdt - alt i gulrotens navn. Elevene lærte at de bør spise minst to gulrøtter daglig. Visste du at mens gulrøtter i Norge er orange, så er de i Pakistan mer røde i fargen. 

Les mer om Gulrotdagen her.
Verdens bokdag, 23.april

Verdens bokdag, 23.april, ble selvsagt markert på LAMS. Gjennom hele dagen ble bøker satt i fokus og flere arrangement ble holdt for å øke interessen blant elevene for å lese. I Laila Library, skolens eget bibliotek, ble det holdt foredrag og seminar om bøker. Les mer her.
 
Ny skolebuss - takk til Rotary!

Stor takk til Lillehammer og Mesna Rotary Klubber for ny LAMS skolebuss! Bussen vil bli brukt av både elever og lærere.

Se flere bilder her.
Årlig prisutdeling på LAMS

Verdt år, på slutten av skoleåret (mars), arrangerer LAMS en sermoni og prisutdeling der alle elevens innsats gjennom året blir satt pris på og de flinkeste elevene får litt ekstra oppmerksomhet.

Se flere bilder her. 

 
Biblioteket er i bruk!

Laila Library, skolens eget bibliotek, ble offisielt åpnet i april 2013 og har siden da vært et sted der læring og kunnskap står i sentrum. En rekke arrangementer, diskusjoner, lesing og læring finner sted på biblioteket. Her kan du se hvordan biblioteket brukes til daglig.

En stor takk til Rotary klubber i Norge som er med og støtter biblioteket.


Klikk her for å se flere bilder fra biblioteket.
LAMS elever krever #BringBackOurGirls

Elever på LAMS går sammen med resten av verden i å kreve umiddelbar løslatelse av de 276 skolejentene som er kidnappet i Nigera. Barn, både jenter og gutter, skal være trygge på skoleveien og når de oppholder seg på skolen sin. Vi må aldri ta barns rett til utdanning for gitt. Se flere bilder her.
Tidligere utgaver av LAMS Nyhetsbrev

Fikk du ikke med deg tidligere utgaver av LAMS Nyhetsbrev? Fortvil ikke, under finner du alle nyhetsbrevene som er utgitt: 
LAMS elevene sitt eget nyhetsbrev

Visste du at elevene på LAMS lager sitt eget nyhetsbrev på engelsk - hver måned! Nyhetsbrevene oppsummerer hva elevene mener har vært de viktigste begivenhetene den siste måneden og inkluderer tekst, bilder og tegninger. 

Her kan du lese de siste utgavene:
Hva er en LAMS Ambassadør?
 
Ambassadørordningen ble startet opp i 2013 for å gi støttespillere av LAMS i Norge en mulighet til å bidra til langsiktig drift og fremgang i skoleprosjektet. Målet er å få minst 100 LAMS Ambassadører. Per i dag er vi ca 50. Under følger mer informasjon om ordningen og hvordan du kan bli med. Del gjerne med andre interesserte.
 
Ved å være en LAMS Ambassadør er du med å videreføre og videreutvikle visjonen om at jenter skal ha rett til en god utdanning og dermed utvide deres framtidsmuligheter.
 
Siden 1996 har LAMS markert seg som en pioner innen likestilling med svært positive ringvirkninger for lokalsamfunnet i Sultan Town utenfor Faisalabad i Pakistan. LAMS har i dag nærmere 700 elever, fordelt på 12 klassetrinn. Hvert år uteksamineres over 20 jenter fra videregående på LAMS. Av disse fortsetter mange med bachelorgrader ved lokale universitet, og flere har i dag høy utdanning som gir nye og utvidede jobbmuligheter. Disse er i dag unge kvinner fulle av selvtillit og kunnskap, noen jobber som lærere, andre som bankfunksjonærer, leger, helsearbeidere osv. Mange av jentene er de første i sine familier som kan å lese og skrive.
 
LAMS ble startet av Yawar Bokhari, forretningsmannen, humanisten og feministen som ønsket å gi noe tilbake til byen der han drev filleryefabrikken. Mens filleryene selges til Norge og Sverige, bidrar overskuddet fra fabrikken uavkortet til å sikre det økonomiske fundamentet i skoledriften. LAMS er et levende eksempel på hvordan en person kan endre et helt lokalsamfunn. Med inspirasjon fra norsk likestilling, dugnadsånd og utdanningssystem, ble drømmen om LAMS en virkelighet, og åpnet dermed for at flere tusen jenter fikk og får muligheten til å være utviklingsbærere, endringsagenter og rollemodeller i Pakistan. LAMS drives i dag av en stiftelse med frivillige bidrag.
 
En av b
ærebjelkene i LAMS-eventyret er dugnad. Som LAMS Ambassadør kan du bli med andre på et stort, unikt dugnadslag. Du er med på å sikre kvalitetsutdanning og en fremtid for tusenvis av jenter ved LAMS, bidra til bærekraftige og framtidsrettete arbeidsmuligheter for jenter etter endt utdanning, samt å ta globalt samfunnsansvar.
 
Ambassadørene for LAMS er skolens beskyttere. Du vil bli holdt fortløpende oppdatert på skolens aktiviteter og planer, samt at du alltid vil være hjertelig velkommen til å besøke LAMS i Pakistan. Ansvaret som ambassadør er todelt. For det første er du med på å forankre kvaliteten på utdanningen ved LAMS og følgelig sikre Sultan Town-jentenes fremtid. Dette gjøres  gjennom et økonomisk bidrag til skolen over en periode på tre år. For det andre ønsker vi at du sprer  ideen om LAMS videre, slik at dette initiativet kan inspirere til lignende tiltak, også i andre land. 
 
Du er samtidig med i et spennende nettverk av mennesker som bryr seg og legger en innsats i noe mer enn seg selv, en universell praktisk arena for gjensidig læring og engasjement. LAMS trenger gode støttespillere og nye ideer – LAMS trenger deg som tror på forandring!
 
Har du spørsmål om det å være LAMS Ambassadør, vil vite mer, eller har tanker eller ideer om hvordan du kan bidra til å støtte LAMS, så vil vi gjerne høre fra deg. Ta kontakt!
 
Takk for at du støtter LAMS!
Filleryer gir utdanning - Heia Fillerya!

Visste du at mesteparten av midlene som går med til driften av LAMS kommer fra filleryesalg? Et unikt samarbeide med filleryefabrikken vegg-i-vegg med skolen betyr at overskuddet fra fabrikken går uavkortet til å drive skolen. Dette er Good Business!

Vi oppfordrer alle til å kjøpe en rye - kanskje for å bytte ut den gamle du har på hytta, eller hva med å overraske familie, venner og bekjente med en gave - eller naboen? Ryene selges i møbelforretninger over hele Norge, deriblandt Skeidar, Bohus, Fagmøbler og Møbelringen. Husk å be om Bokhari-filleryer fra Pakistan når du handler.

Klikk deg inn her for 
å se alle Bokhari-ryene som selges p.t. i Norge.

Finner du ikke en butikk som selger den fillerya du leter etter?
Send oss en melding, s
å hjelper vi deg!

Støtt jenters rett til utdanning - kjøp ei fillerye!
Takk for at du støtter LAMS!

LAMS er registrert i Norge under navnet: 
Stiftelsen Laila og Amars skole og college for jenter
Hammersengveien 49, 2618 Lillehammer
Organisasjonsnummer: 982405955
Kontonr: 6188.56.69742
Share
Forward to Friend
Tweet
+1
Share
Copyright © 2014 Stiftelsen LAMS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp