Copy
No ho veus bé? consulta la versió online

Butlletí setmana de l'11 de juliol

 

* Com ja us havíem anunciat, dins els actes de commemoració del 80è aniversari de l'Olimpíada Popular que s'havia de celebrar a Barcelona en contraposició als Jocs olímpics que es celebrarien a Berlín amb caire
feixista, divendres passat es va inaugurar a la seu  de CCOO l'exposició "Els jocs oblidats". Hi van intervenir Montse Delgado (secretària formació sindical, estudis i cultura de CCOO de Catalunya), Carles Santacana (historiador i autor del llibre sobre aquests jocs) i Adelina Escandell (Presidenta de la Fundació l'Alternativa). L'exposició es podrà veure fins el 26 de juliol i posteriorment a la seu d'UGT.

                                          
*  La setmana vinent, els dies 18 i 19 hi hauran diversos actes per commemorar el 80è aniversari del cop d'estat feixista. I també per recordar el 80è aniversari de les Olimpíades Populars. Ja us farem arribar la informació detallada. De moment us avancem aquesta conferència a la Universitat de Barcelona, el mateix dia 18 a les 10 del matí.


* Un altre acte que creiem cal tenir present divendres 15.


DIÀLEGS REPUBLICANS

Us presentem dos articles de valoració del que han estat els diàlegs "La República Catalana i l'Ideal Federal". El primer és de Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació Irla i el segon de David Companyon, director de projectes i estudis de la Fundació l'Alternativa. En aquest enllaç podeu llegir els resums del que es va tractar a cada taula o veure els vídeos, 
La valoració conjunta de les dues Fundacions ha estat molt positiva . En primer lloc perquè hem obert un camí de relació i de col.laboració imprescindible per avançar en aquest moment polític. I també per la varietat de les persones ponents, pel nivell de les exposicions i per l'actualitat dels temes tractats. I us volem anunciar un segon cicle de debats a diferents ciutats del país durant la propera tardor-hivern.

Lluís Pérez.  Director Acadèmic de la Fundació Irla
La Fundació Josep Irla i la Fundació l'Alternativa han dut a terme, durant els mesos de març i abril, un cicle de diàlegs sota el títol de ;La República Catalana i l'ideal federal;. El cicle, que a Twitter s'ha pogut anar seguint sota el hashtag #DiàlegsRepublicans, ha tingut per objectiu examinar els lligams entre el federalisme com a tradició de pensament i l'aposta per una República Catalana independent.
El cicle va consistir en cinc taules de diàleg, celebrades en diferents dies al Pati Llimona de Barcelona. La primera taula, dirigida pel matemàtic Josep Ferrer, va mirar d'analitzar el significat de conceptes com federalisme, autodeterminació o independència. El segon diàleg, coordinat per la historiadora Anna Sallès, va tractar el rol de l'independentisme i el federalisme dins la història del catalanisme progressista. La tercera taula, amb el politòleg Jordi Matas Dalmases com a coordinador, va explorar les relacions entre autodeterminació i nova política. En quart lloc, la taula dirigida per l'economista Elisenda Paluzie, va tractar la tensió entre l'exercici de la sobirania política i la realitat de la creixent interdependència econòmica global. Finalment, el politòleg Joan Subirats va cloure el cicle coordinant un diàleg sobre classes populars i sobiranies, que va comptar amb la participació, entre d'altres, de Marta Rovira i Joan Josep Nuet.
Totes cinc taules es van dur a terme amb gran èxit d'assistència i participació per part del públic.
Així mateix, han estat àmpliament reconegudes als cercles del catalanisme d'esquerres com una experiència altament positiva en un moment polític com el que viu el país, en que l';incipient procés constituent vers la República Catalana col·loca a les esquerres en la necessitat de fixar els seus punts en comú i, també, d'explorar fraternalment les seves divergències.

David Companyon. Director de projectes i estudis de la Fundació l'Alternativa.
Debats republicans en codi obert
 “ERC i EUiA han treballat colze a colze des de fa mesos en un cicle de debats al Pati Llimona sobre l'independentisme i l'ideal federal. La feina conjunta ha servit per evidenciar que, segurament gràcies al procés constituent, els partits catalans estableixen connexions sovint inesperades”. Així comença la darrera crònica que el periodista Bernat Vilaró va fer pel digital “El Món” (i que us recomano llegir-les) del cicle de debats “La República Catalana i l’ideal federal” que van organitzar les Fundacions Josep Irla i l’Alternativa.
“Connexions sovint inesperades”. Inesperades? Si fem un repàs de les connexions no hauria de ser tant “inesperat”. ERC i EUiA comparteixen molt més que les separa (sovint més el com i les aliances per aconseguir-ho que no pas el què).
República Catalana, Procés Constituent, Ruptura Democràtica, Corrupció Zero, Sobirania(es), Drets Socials, Bé Comú, Referèndum, Federalisme, Independència... són mots comuns a ambdues formacions, però són interpretats en un “codi” (un sofware) diferent fruit de cultures i experiències que conformen “codi tancats” i que sovint s’empren clau de competència (electoral o parlamentària).
Malgrat això, sabem que “ens necessitem” per aconseguir convertir en realitat el que compartim. Si el que es tracta no és de “reconèixer” la sobirania(es), sinó d’exercir-la en una República Catalana, no valdria la pena “aprendre” a compartir sense la immediatesa del debat partidista?
Fruit d’aquesta reflexió sorgeix (en un interregne sense eleccions que va del febrer a l’abril) la voluntat de crear un espai on dialogar i compartir des de la política, no per interpretar la realitat, sinó per transformar-la. I fer-ho, si em permeteu l’expressió, en “codi obert”, en sofware lliure com un bé comú construït amb altres. D’aquí “Diàlegs Republicans”. Diàlegs com a reconeixement mutu, Republicans com els valors compartits socialment i nacional.
Vam comptar amb 29 ponents de diferents formacions de l’esquerra catalana a més d’ERC i EUiA (BenComú, CUP, Avancem, ICV), sindicals (CC.OO, UGT, CGT) i entitats sobiranistes (ANC, Òmnium, AExRC, Reinicia) amb un coordinador/a per cadascun dels cinc debats temàtics: els significat les paraules (Josep Ferré), la visió històrica (Anna Sallès), moviments socials i nova política (Jordi Matas Dalmases), la interrelació econòmica i globalització (Elisenda Paluzie) i classes populars i sobiranies (Joan Subirats).
Potser algú és pregunta, però això ha servit perquè el d’EUiA s’hagin fet independentistes? Encara són federalistes? No anava d’això. I sí de debatre què comporta els valors de federalisme (govern des de baix, pacte entre iguals, sobiranies compartides), de la independència com un procés d’alliberament nacional i social, de sobirania en plural doncs que és la sobirania sinó decidir sobre el bé comú.
* Recordeu que encara esteu a temps de matricular-vos al post grau de la UB que coordinen Roigcultura i Sin Permiso "Economía y filosofía política del capitalismo contemporáneo"
                            
 
 
 


 
 
 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web
Web
Donar-se de baixa del butlletí

Email Marketing Powered by Mailchimp