Copy


Butlletí 07.03.16

Fundació l'Alternativa


Amb aquest butlletí, especial 8 de març  volem recordar­ Montserrat Roig, que aquest 2016 hauria complert 70 anys, però no només des del punt de vista històric, sinó com a referent cultural del nou país que estem construint. Intel∙lectuals amb sentit de classe i feminista com ella són imprescindibles. I també volem fer un record especial a totes les dones que cada dia lluiten per un món millor, algunes anònimes, d'altres que per desgràcia es fan famoses, com Berta Cáceres, índigena hondurenya, assassinada la setmana passada per reclamar el dret de l'aigua; dret humà bàsic.
Volem agrair a Lluisa Julià, Josefa Contijoch, Miquel Àngel Sòria i Gabriel Jaraba que hagin compartit articles ja publicats o que els hagin escrit, especialment per a l'ocasió. I a Mercè Otero Vidal per estar sempre disposada a donar un cop de mà.
Montserrat Roig i Fransitorra va néixer el 13 de juny de 1946 i va morir el 1991.  Per moltes de nosaltres (i també per alguns) va ser un referent: dona, comunista, feminista, periodista... Vam gaudir de la literatura amb les seves novel∙les i vam recuperar la memòria històrica a través de les seves entrevistes i publicacions.
Per saber més de la seva vida i obra, podeu anar a la pàgina WEB d’Escriptors en llengua catalana.
http://www.escriptors.cat/autors/roigm/pagina.php?id_sec=1841#top
 
Us recomanem el recull dels seus articles publicats diàriament al diari Avui entre setembre de 1990 i novembre de 1991, just fins dos dies abans de la seva mort, editats en el llibre “Un pensament de sal, un pessic de pebre”

                                                
                                                                          
Malgrat els anys passats, els articles continuen sent de molta actualitat. Perquè us féu idea de la variació de temes, alguns títols: “Els senyors de la guerra i els cadells” “El nazi que tocava el piano”, “Pariu fills, que ja us els matarem”, “Violades de primera, violades de segona”, “L’humor és un joc difícil”, “El dolor que no s’atura mai”, “La pau té el mateix nom a tot el món”, “La fi de la infantesa”, “És el temps del xoriços”, “Catalunya no és el Parlament”...
I perquè us vinguin ganes de llegir a aquesta autora o rellegir, us hem seleccionat alguns fragments dels  articles d' aquest llibre. I també reproduim sencer un dels articles,  anomenat “Les dones pobres”

http://www.fundacioalternativa.cat/butlleti-especial-8-de-marc-3/

Miquel Àngel Sòria, mentre va ser alcalde de Martorelles del 2004 al 2009, va inaugurar la biblioteca municipal al poble que porta el nom de l'escriptora. En aquest article ens explica l'emoció de la inauguració, amb la presència dels fills de l'autora i de Neus Català i fa una reflexió sobre el llibre "Els catalans als camps nazis"
http://www.fundacioalternativa.cat/butlleti-especial-8-de-marc-2/


Lluisa Julià, Doctora en filologia catalana, professora, escriptora, entre moltes altres activitats relacionades amb la literatura ens ha permès compartir un article que va escriure per la revista Lectora el 2012, "La mirada literària de Montserrat Roig"
http://www.fundacioalternativa.cat/butlleti-especial-8-de-marc-2/


Gabriel Jaraba, periodista, professor, escriptor i estudiós i activista de la comunicació, ha escrit un article especial pel butlletí, des de la seva coneixença personal amb l'ecriptora que ha titulat: "Montserrat Roig: feminista, culta, antinazi, comunista"
http://www.fundacioalternativa.cat/butlleti-especial-8-de-marc/


Josefa Contijoch, escriptora en tots els registres (poetessa, novel.lista, crítica literària, traductora... ens ha permès reproduir l' article que va publicar en el llibre " Memòria de l'aiguaOnze escriptores i el seu món" que es titula "Contra l'oblit. Montserrat Roig - Anne Frank" 
http://www.fundacioalternativa.cat/butlleti-especial-8-de-marc-4/

I per acabar, us volem recordar l'entrevista que Montserrat Roig va fer a Neus Català l'any 1978 a TVE de Catalunya, que es va recuperar perquè l'any 2015 va ser declarat “Any Neus Català”, ja que va complir 100 anys. Dues dones imprescindibles, de les que ens sentim hereves; un luxe veure-­les juntes i escoltar les seves paraules.

http://www.rtve.es/alacarta/videos/personatges/arxiu­tve­catalunya­personatges­neus catala/3259171/

                                 

 

I fem nostres les paraules de Maria-Mercè Marçal, de qui també ens sentim hereves: A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.