Copy
Si no ho veus bé, clica aquí

Sembla que quan s'acaba un any, toca, obligatòriament, fer balanç.

La fundació ho farà així. Aquesta tarda tindrem reunió del Patronat en què tancarem el Pla d'actuació de 2016 i fixarem el Pla del 2017. I més tard, presentarem La guia per a municipis «L'Energia, Control democràtic i lluita contra la pobresa energètica» que hem elaborat conjuntament amb el CST (Centre per la Sostenibilitat Territorial). Hi sou convidats i convidades.

Molta feina feta i molta a fer perquè el Món és molt dinàmic, antics problemes derivats del capitalisme, alguns com la fam i la guerra amb el nom de sempre i d'altres amb noves aparences, però també alternatives que neixen, que cal explorar...

I nosaltres volem ajudar a donar elements per sentir-nos més fortes per combatre el problemes i per posar damunt la taula les alternatives.

Montserrat Roig, que aquest any hauria complert 70 anys, va escriure el 23 de gener de 1991 en un article titulat Imaginem-nos una cultura de la pau: "Aquesta és una cultura pobra, lenta i silenciosa. Però basteix ciutats dins el somni i recorda el somriure i el cos d'aquells que hem estimat, Potser fóra bo de pensar, i de mostrar, una altra manera de viure. D'maginar-nos una cultura de la pau."

Ens la imaginem i hi treballem per fer-la realitat!!

Bones vacances
i ens retrobarem
el 9 de gener del 2017

En defensa dels Béns Comuns
L'ENERGIA Control democràtic i lluita contra la pobresa energètica


La Fundació l'Alternativa i el Centre de Sostenibilitat Teriitorial (CST) han elaborat conjuntament, una Guia per als municipis sobre un tema capdal alhora de parlar de sobiranies: La defensa dels béns comuns. Aquesta primera guia té com a tema central: "L'ENERGIA, control democràtic i lluita contra la pobresa energètica". Amb ella volem subratllar que el paper dels municipis tinguin el control i comparteixin la sobirania amb agents socials és una de les claus per construir una democràcia energètica i lluitar contra la pobresa social.

DILLUNS 19 a les 19h30', a la seu de la Fundació c/ Aiguader, 10 de Barcelona, se'n farà la presentació amb DEBAT amb Llorenç Planagumà (coordinador de la guia), Adelina Escandell (Presidenta de la Fundació l'Alternativa) i Raül Valls (secretari del CST)
 


LES MESURES ECONÒMIQUES DE TRUMP

 
Article de Michael Roberts, economista marxista británic és un de los pocs economistes que va predir la crisi del 2008. En aquest article La "TrumpEconomia" a prova, analitza les mesures proteccionistes del programa econòmic de Donald Trump que qualifica com “una combinació de keynesianisme i neoliberalisme” i alhora fa una crítica a les il·lusions d’alguns economistes de l’escola keynesiana com Paul Krugman.  
 

FRANÇA: QUINES PERSPECTIVES PER L'ESQUERRA?

 
Article de Helmut Pitsch sobre les properes eleccions presidencials a França en el qual fa un complert repàs sobre els diferents partits i agrupacions que es presentaran amb especial incidència en les possibilitats de l’esquerra francesa, encarnada en el Front de Gauche i France Insoumise, davant a una dreta cada cop més radical i un Front Nacional d’extrema dreta que recull -en part- de descontentament social de les polítiques neoliberals d’Hollande. L’autor és membre del Front de Gauche a Chatillon, una població propera a París 
 

LA MEMÒRIA DECAPITADA DE FRANCO

             
Durant poc més d’una setmana l’exposició “Franco, Victòria, República” va comptar amb les estàtues davant El Born Centre Cultural i la Memòria, que eren d’avantsala i alhora el reclam per endinsar-se dins del cicle “Evocacions de la Ruïna” organitzat per l’Ajuntament de Barcelona. Aquest cicle és un conjunt d’exposicions que conviuen en el en diferents espais del Born, amb la intenció de provocar la reflexió sobre la relació entre la tortura i la dictadura equivalent a la impunitat en democràcia. Publiquem l'article "La memòria decapitada de Franco" que ens arriba des de l'Associació de Veïns del Casc Antic. 
Joan Gaya, Comissionat de l'Aigua, al Debat de l'Aigua a Terrassa
Us proposem reflexionar una estona, amb aquest video, sobre el debat obert a Terrassa, dirigit per Itziar González i pel 'Comissionat de l'Aigua'. Una conversa ciutadania amb Joan Gaya al voltant de (re) municipalitzar el servei públic de l'aigua.
I Finalment una pel·licula...

                    

 
Everything is Illuminated, coneguda en castellà com Todo está iluminado tracta d'un jove jueu nord-americà col·leccionista de records familiars que es veu motivat a viatjar a terres ucraïneses per buscar els orígens de la seva família, en concret a una dona, Augustine, que apareix a la foto que sostenia a la mà el seu avi en morir en el seu llit . Segons sembla, Agustine li va salvar la vida.
 
La foto data de l'època de l'ocupació nazi de Trachimbrod que va afectar a la seva família. Allà rep l'ajuda de dos guies turístics molt particulars: Àlex , el seu avi ) i la seva gossa agressiva que es diu Sammy Davis Jr. en un cotxe atrotinat que porta un missatge a la baca que resa: «Jewish Heritage Tours». Amb ell arribaran fins a la terra natal dels seus ancestres, vivint pel camí successives històries gracioses que van apropant els personatges a poc a poc a un món passat. El desenllaç fa que els personatges quedin units per l'experiència del viscut  

El final de la història revela la raó del títol original: «Tot està il·luminat per la llum del passat. Sempre està al nostre costat, dins, mirant cap a fora»
Share
Tweet
Forward

Lectures per acomiadar el 2016 i donar la benvinguda al 2017

Betsabé Garcia: AMB UNS ALTRES ULLS
Aina Torres: MONTSERRAT ROIG. La memòria viva

Dos llibres per conèixer l'obra i la vida de Montserrat Roig, que aquest any hauria complert 70 anys; periodista, assagista, novel.lista i feminista. I també per acostar-nos al temps que va viure.  
 

      
Gabriel Jaraba: HAZLO CON TU SMARTPHONE! Cómo sacarle el máximo partido a tu dispositivo.

L'autor, col.laborador habitual de la Fundació, periodista i comunicador, ha escrit aquest llibre amb la intenció de que puguem treure més profit d'aquest petit aparell que ens acompanya a totes hores. Diu en la presentació “ El smartphone s'assembla cada vegada més a una d'aquestes navalles suïsses que inclou les eines més diverses i pot servir pels usos més allunyats.


    

Grace Paley: LA IMPORTANCIA DE NO ENTENDERLO TODO

Va escriure llibres de relats i d'assaig, i sobretot va ser una gran activista, defensora dels Drets Civils i militant feminista. Sempre amb mirada positiva i per fer-nos-en una idea, el millor és reproduir les seves paraules. «La idea de que me iré de un mundo que está cada vez peor no me gusta porque siempre pensé que era mi deber dejar el mundo mejor de lo que lo había encontrado. Si se tiene el hábito de ver cada día como una jornada completa, envejecer es interesante. Todos los días se conoce a una persona nueva, una puesta de sol nueva. Todos los días pasan cosas hermosas»

     

Vita Sackville- West: TODA PASIÓN APAGADA

L'autora va tenir una vida molt rica en experiències tant en els aspectes més personals com literaris. Sembla que Virgínia Woolf es va inspirar en ella per escriure Orlando. En aquest llibre ens explica a través de gran capacitat d'observació i un agradable sentit de l' humor, la història d'una dona de l'alta societat que quan queda vídua, decideix viure la vida de la manera que vol, lluny dels convencionalismes que l'havien encotillat de jove.


              

Antoni Batista: A LA CAÇA DEL PSUC 

Ara que tot just  fa 80 anys del naixement del PSU, un llibre que no és exactament ni memòria, ni història...un collage amb un final inaudit, per donar treball als historiadors. L’any 1990, Antoni Batista va viatjar als EUA darrere la història del xèrif Wyatt Earp, però s’hi va trobar el complot de la CIA contra el PSUC. Anys després, l’assassinat d’un agent de la CIA a Barcelona li’n va donar les claus. Tot el que es diu en aquest llibre és veritat, però una veritat no sempre coneguda. A mig camí de la crònica personal i el periodisme literari, el llibre es llegeix com una novel·la.


      

Sara Parking: VIDA Y MUERTE DE PETRA KELLY

“La cuestión no es si las mujeres deberían ser soldados, sino cómo podemos evitar que los hombres lo sean”.

La mujer que trasladó la lucha del ecopacifismo y el feminismo de la calle a las instituciones. La mujer que lideró en el Bundestag la campaña contra el desarme. La mujer que logró que Berlín pidiera perdón por el bombardeo de Gernika. Petra Kelly, la fundadora del Partido Verde, yacía descompuesta, a sus 44 años, sobre su cama en Bonn, asesinada 19 días antes por Gert Bastian, su pareja de 69 años, un exgeneral del Ejército convertido al pacifismo, que después se quitó la vida.

Esta biografía de Petra Kelly perfila a una mujer que, tal y como recuerda el libro, luchó por reivindicar unos temas que hoy siguen de absoluta actualidad en el mundo: justicia social, ecologismo, feminismo, democracia directa, pacifismo y no-violencia. Ahora que la transgresión recobra actualidad…
 

      

Guillem Martinez: LA GRAN ILUSIÓN

En  aquest llibre , Guillem Martínez , torna a fer una demostració de heterodoxia al tractar amb escepticisme i molt de humor, el “ xoc de trens” entgre Catalunya i Espanya . Lluny del que llegim habitualment en els inflamats diaris a banda i banda de l’Ebre .Un retrat irònic de l’atormentat matrimoni de Catalunya i Espanya  Per tal de mirar-nos , com a poble català, amb un cert marge de autocrítica e ironia. Entorn del procés del processime … Llibres de desmitificació, que no sobren mai.

  Creative Commons cc 2016 Fundació l'Alternativa
 Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10 08003 Barcelona

Si vol canviar la forma en la que rep el Butlletí 
pot actualizar les seves preferencies o donar-se de baixa


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació L'Alternativa · Carrer del Doctor Aiguader, 10 · Barcelona, CT 08003 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp