Copy
No ho veus bé? consulta la versió online

Butlletí setmana del 23 de maig

Dissabte 21 la Fundació Alternativa amb l'àrea d'immigració d'EUiA  vàrem organitzar, una jornada que vam anomenar "Els drets de les persones migrades". Us presentem un breu resum i més endavant penjarem la gravació de les intervencions.
La presentació la van fer Felipe López Aranguren, conseller per Barcelona En Comú al districte de Sant Andreu, Dani Gómez, un dels impulsors d'Stop Mare Mortum (no va poder estar en una mesa perquè el mateix dia es presentaven a Sant Andreu) i la presidenta de la Fundació, Adelina Escandell.
El debat es va organitzar al voltant de dues taules: La primera "Moviments socials i lluita pels drets de les persones migrades" i la segona "Drets socials i civils o assistencialisme?".
 
En la primera van intervenir Aura Gonzalez Pluas, membre de la PAH que, amb molta emoció va explicar la seva experiència personal de lluita per aconseguir el dret bàsic de l'habitatge i va situar la necessitat de la unitat per avançar. Després Teresa de Fortuny, investigadora del Centre Delàs en l'àmbit de les operacions militars i els arsenals nuclears. va explicar la història de la plataforma "Unitat contra el Feixisme i el Racisme a Catalunya" i va situar com determinades polítiques institucionals enforteixen el feixisme i el racisme. En tercer lloc Arnal Ballester, un dels impulsors de "Barris-Refugi" i membre de la seva coordinadora.
 va situar com malgrat Barcelona i altres ciutats de l'estat estan disposades i preparades per rebre persones refugiades, l'estat espanyol, que és qui té la potestat, bloqueja aquesta entrada; i com el Tractat entre UE i Turquia del 18 de març fa més insuportable la situació de les refugiades.

Miquel Ángel Pérez (Ibrrahim) és membre de Musulmans contra la Islamofòbia  i participa en entitats del districte de Ciutat Vella vinculades a la lluita per la inclusió de les persones migrades i a la convivència intercultural. Va situar la necessitat de construir un bé comú construït en base a totes les persones que viuen al país; com les polítiques institucionals estructurades fomenten el racisme institucional (va posar l'exemple de les polítiques de l'alcalde de Mollet); la necessitat del col.lectiu musulmà de lluitar contra la islamofòbia perquè el jovent està construint una identitat estigmatitzada i que cal deixar de parlar de persones migrades i parlem de diversitat cultural.

En la segona taula que recordem es titulava  "Drets socials i civils o assistencialisme?".van intervenir Maria Helena Bedoya, advocada, assessora legal del Centre per Treballadors Estrangers de CCOO de Catalunya i responsable de la Comissió Jurídica de SOS Racisme i també en el Col.legi d'Advocats. Ens va fer un complet itinerari per la llei d'estrangeria des de l'any 85, totes les modificacions i com això,  afectarà directament la vida de les persones.
Lluís Torrens, especialista en Análisi Econòmica i Polítiques Públiques. Director de Planificació i Innovació de l'Àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, autor de treballs sobre la Renda Garantida de Ciutadania i la Renda Bàsica. Va fer una exposició detallada sobre les diferents ajudes assistencialistes, que va definir com a caòtiques i complicades. Va situar que mentre a Catalunya sobre més de 7 milions d'habitants, i 17,24% d'atur, només 27000 persones cobren l'ajuda d'inserció, a Euskadi amb poc més de dos milions d'habitants, una taxa d'atur de 12,8%, reben el subsidi sis vegades més de persones; fet que s'exlica només per la manca de voluntat política, A l'Estatut de 2006 es situava la Renda Garantida de Ciutadania i deu anys després no s'ha desplegat, malgrat s'ha presentat al Parlament una ILP; segons el seu parer, el que cal, però, és la Renda Bàsica Universal per tal d'assegurar a la Ciutadania el dret a sobreviure. Per acabar, Núria Lozano, advocadessa i tècnica superior en prevenció de riscos laborals, autora d'estudis i guies sindicals sobre contractació pública, polítiques d'igualtat i antidiscriminatòries i membre de la direcció d'EUiA. Va situar la necessitat de revisar una fiscalitat injusta en la que es potencien els impostos indirectes i en la què es permet un frau fiscal elevadíssim; com les persones migrades pateixen violència estructural, econòmica i salarial i com sense drets humans no hi ha construcció europea possible.
A l'acabar un debat ric, no només amb preguntes concretes sinó amb reflexions generals. Una frase per recordar "Los derechos fundamentales son la ley del más débil".La Cloenda,va ser realitzada per Nfaly Faty, responsable d'immigració de la Federació de Construcció de CCC i coordinador de l'Àrea d'Immigració d'EUiA que ha situat "Les migracions són un repte per a tota la humanitat",  ha qualificat les jornades com “una invitació a l’acció i a la mobilització”, i ha cridat a seguir treballant als barris per a garantir els drets de les persones migrades. Així mateix, ha instat a oposar-se fermament al TTIP, que “com les polítiques neoliberals del PP” tindrà una afectació molt negativa sobre “les classes populars europees”, i ha defensat que les persones migrades que viuen a Catalunya s’impliquin també en el procés per a recuperar sobirania.
La darrera intervenció, d'agraïment a tothom,  va ser del Coordinador d'EUiA i Diputat al Parlament de Catalunya de Catalunya Sí que es Pot, Joan Josep Nuet.
I més tard, un dinar popular cuinat amb molta estima. Que la reflexió i el debat mariden perfectament  amb el bon ambient i la companyonia.

Com a conclusió de les jornades us adjuntem el Manifest de les mateixes. 

I un parell d'esdeveniments que poden resultar interessants:
 
* Xerrada sobre la Maternitat Subrogada: imlicacions jurídiques, étiques i biomèdiques  
 
* Un cicle de formació: "Empoderem-nos, Enfortim les nostres capacitats! Construïm i fem xarxa!" que organitza la Plataforma contra les Violències de Gènere

* En el centenari de la publicació de “L’imperialisme fase superior del capitalisme” de V.I. Lenin" Us recomanem el seminari: 


                                         
I dues manifestacions importants: 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web
Web
Donar-se de baixa del butlletí

Email Marketing Powered by Mailchimp