Copy
No ho veus bé? consulta la versió online

Butlletí setmana del 18 de juliol

Aquesta setmana ha estat intensa des de moltes perspectives; una vegada més hem constatat que el món cada dia és un espai més insegur, gràcies als que s'enriqueixen amb el dolor humà.
No oblidem les persones que pateixen i lluiten arreu del món, M'agrada especialment aquest poema de Pere Quart que ens recorda que fa molt poc, nosaltres érem qui fugíem del nostre país: exili, refugi es conjugaven en català, castellà, basc, gallec. Si no volem entendre que el dret a ser persona refugiada és un dels  drets humans, el cor no pot restar insensible.   "Una nit de lluna plena, tramuntàrem la carena. Si la lluna féu el ple, també el féu la nostra pena" (Corrandes d'exili.)
Però avui és 18 de juliol i aquesta memòria la volem focalitzar en la nostra història perquè 80 anys del cop d'estat feixista que ens va portar a la guerra i després a la negra etapa del franquisme, no es poden oblidar. El nostre reconeixement, record i estima a totes les persones que van plantar cara al feixisme. I reclamem que cal fer justícia.
Fem nostres les paraules de Màrius Torres que penjaran en diferents espais de la ciutat “Jo vull la pau ―però no vull l’oblit”.L'Ajuntament de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat han organitzat diversos actes i esdeveniments per commemorar aquesta data.
 

 

* Dins els actes de commemoració del 80è aniversari de l'Olimpíada Popular que s'havia de celebrar a Barcelona en contraposició als Jocs olímpics que es celebrarien a Berlín amb caire feixista, s'estan organitzant diversos actes esportius i culturals a diverses poblacions de Catalunya.
A Balsareny, l'altre dia, a més d'una conferència sobre l'Olimpíada Popular, es va inaugurar aquest mural:

Diumenge van arribar a Barcelona els ciclistes del Club Clarion, el més antic del món, que han fet el recorregut Londres-Barcelona, com van fer altres membres fa 80 anys per participar a l'Olimpíada. Alguns d'aquells ciclistes es van convertir en brigadistes. De fa anys els seus companys i companyes (perquè les dones hi tenen un paper important) estan buscant la informació dels que no van tornar a casa.Demà dimarts 19, a les 11h   tindrà lloc un acte a l'Estadi Olímpic Lluís Companys (porta 13, al costat de la Porta de Marató) consistent en un recorregut per l'Estadi Olímpic, una visita a l'exposició dedicada a l'Olímpiada Popular, i un diàleg entre el regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens i l'historiador Xavir Pujades.
A les 17 hores tindrà lloc la inauguració de l'Escultura fotogràfica" 80 anys Olimpiada Popular a la Pl. Catalunya-Portal de l'Angel de Barcelona. L'escultura reprodueix la caseta explicativa que es va situar a la La Plaça Catalunya i que havia de donar informació durant els dies  de les Olimpíades.     
                 


El dimarts 19,  a les 18h, a iniciativa de Catalunya Sí Que es Pot i del portaveu del grup en temes de memòria històrica, Joan Josep Nuet, el Parlament de Catalunya celebrarà un homenatge als treballadors i treballadores de la Cambra que van ser represaliades i afusellades per la dictadura franquista.

* Compartim un breu fragment de "Oda a Barcelona" de Pere Quart, escrita al juliol de 1936 que es llegirà avui a tots els districtes de la ciutat, dins els actes organitzats per l'Ajuntament.

"Barcelona, contempla’t.
Barcelona, no cantis.
Ausculta aquest cor teu que s’escarrassa a batre.
No et deturis. Plora una mica cada dia.
quan la Terra comença
un altre tomb, ullcluca.
A poc a poc, no et distreguessis
amb les fulles que el vent requisa als arbres.
Ni amb el presagi de les ales noves.

 

Treballa. Calla.
Malfia’t de la història.
Somnia-la i refés-la.

Vigila el mar, vigila les muntanyes.
Pensa en el fill que duus a les entranyes"* I us recordem que al Facebook de la Fundació l'Alternativa i al twitter hi trobareu l'actualització de les activitats en què participem.

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web
Web
Donar-se de baixa del butlletí

Email Marketing Powered by Mailchimp