Copy
No ho veus bé? consulta la versió online

Butlletí setmana del 12 de setembre

 
L'estiu no ha acabat, però per la majoria de persones que poden fer vacances, ha acabat aquest bon període de l'any. I el curs escolar que marca horaris i ritmes en moltes cases, comença avui. Esperem que hàgiu gaudit de bons dies, de bones companyies i de les activitats que us són agradables. 
Ens agradaria compartir amb vosaltres molts temes: La guerra sobre els cossos de les dones, les dones assassinades aquest estiu, la guerra a Síria, la situació de les persones que aspiren a ser refugiades, la situació de les persones afectades pel terratrèmol a Itàlia, l'acord de pau entre el govern de Colòmbia i les FARC-EP, la incapacitat del PSOE de formar un govern que posi en el centre els drets i les necessitats de les persones...
Enviem el butlletí el dia 12, que va, obvi, després de l'11 de setembre. Una vegada més un gran gran nombre de persones ha ocupat els carrers del país per reclamar, l'exercici i el dret a la sobirania. Un dret democràtic.

De tot, hem triat un tema que pot semblar intranscendent, però que per la Fundació, que té com a objectiu recuperar la memòria història i contribuir a la lluita ideològica, és important. El 17 d'agost va morir Víctor Mora i Pujades.
                                  


A molta gent segur que el nom no els diu res. Per d'altres, només que va ser el creador del Capitán Trueno (300 000 exemplars setmanals venuts) . Però també novel.lista d'entre altres obres, "Els plàtans de Barcelona" ;segons podem llegir a Wiquipèdia, aquesta obra, en no superar el filtre de la censura, va veure la llum a París en francès el 1966 i fins al 1972 no es publicaria en català. Amb aquesta obra s'inicia una trilogia que completen París flash-back (1978) i El tramvia blau (1985). El mateix any 66 sí que es publica El cafè dels homes tristos, que havia guanyat el premi Víctor Català un any abans, i La pluja morta. La seva obra, ha estat traduïda a diverses llengües (alemany, búlgar, castellà, francès, hongarès, portuguès, romanès, rus i txec).. I persona comunista, militant al PSUC.
Podeu llegir el que va publicar en el suplement cultural de El País. o en el Público


Miquel Àngel Sòria, membre de la Fundació ha escrit pel butlletí aquest article:

Algú ha escrit que la mort recent de Víctor Mora ha deixat orfe El Capitán Trueno (1956), però jo crec que els orfes hem estat tots els  seus lectors i no únicament els dels seus còmics. Aquests van ser una punta de llança en un món dominat per la censura i, al mateix temps també una forma de sobreviure. Penseu que els primers contes, El cafè dels homes tristos (1966), no es publiquen fins deu anys després d’aparèixer El Capitán Trueno.
Però la censura no estava exercida sempre pels personatges més dotats
intel·lectualment.
Com podia passar aquest conte ─i no és l’únic─ del
volum mencionat més a dalt?

SOUVENIRS

─Puc passar?
─Endavant, Stossel. Ha portat la petaca que li vaig encarregar?
─En porto dues. Podrà triar la que més li agradi. Miri-les.
─Són precioses.
─Toqui, toqui, quina suavitat...
─Sí, sobretot aquesta.
─És que la pell és més fina.
─Quant en demana, Stossel?
─La hi puc deixar per setanta marcs.
─La trobo cara.
─Remarqui que, a més de la finor superior de la pel, té quelcom d’insòlit. Això.
─Ah! No m’hi havia fixat. Sí, fa gràcia.
─S’explica ara perquè la pell és més fina?
─És clar.
─Miri, per tractar-se  de vostè, faré un sacrifici de veritat i la hi
deixaré per seixanta-cinc marcs.
─Encara la trobo cara, amic Stossel.
─Per què no es queda l’altra?
─Quant costa?
─Quaranta marcs.
─Hi ha molta diferència de preu.
─Comprengui-ho. És que no té això.
─Ja, ja. Està bé...
─Per quina es decideix, Herr Obergruppenführer?
─Doncs em quedaré la més cara. És realment curiós el detall del llombrígol.

Si Vázquez Montalbán havia dit que “El Capitán Trueno fue un discurso
progresista en medio de la ortodoxia franquista”, què podríem afegir
de la seva literatura?
Un altre exemple: la seva novel·la més coneguda Els plàtans de Barcelona va veure la seva primera edició en francès l’any 1966. Després va ser editada en alemany i en romanès l’any 1969. No es va poder editar en català fins l’any 1972 i la seva versió íntegra fins l’any 1976. Va caldre esperar la mort del dictador.
Per finalitzar aquest breu record, què millor que les paraules de Maria-Lluïsa Pazos al pròleg a La pluja morta (2001):
 “Gràcies, Víctor, perquè al llarg de tota la teva vida has pres partit a favor de la justícia i de la llibertat; perquè ens regales llibres que mai no caduquen; i perquè saps el que és ésser fidel a l’amistat, sempre!”* Però com a Fundació sabeu que estem impulsant el record i el reconeixement a l'Olimpíada Popular que s'havia de celebrar a Barcelona el juliol del 1936. I també que col.laborem en projectes a favor del poble palestí.  I és en aquesta suma que compartim amb vosaltres aquesta notícia sobre la solidaritat dels jugadors i fans del Céltic que ens ha omplert d'orgull i que ens demostra que des de l'esport i en concret des del futbol,  també es pot practicar la solidaritat.
https://www.youtube.com/watch?v=-W2yoALo9OE


* Setembre ens porta el dolor i la solidaritat amb Xile. I més enllà, aquest any, la solidaritat amb altres pobles de llatinoamèrica que pateixen cops d'estat; aquesta vegada sense tancs al carrer; denunciem el que ha passat a Brasil on el senat ha destituït la Presidenta legítima, Dilma Rousseff.

* Aquesta setmana salparà del port de Barcelona la flota de "Mujeres Rumbo a Gaza" que té per objectiu denunciar i trencar el bloqueig que Israel imposa a Gaza des de fa deu anys. No cal dir la importància que les dones que hi participaran se sentin acompanyades.
* I recordeu que l'1 d'octubre tenim una cita al l'Estadi Olímpic de MontjuÏc; la Cursa i Caminada Lluís Companys que enguany arriba a la IX edició i que està emmarcada en els actes de commemoració del 80è aniversari de l'Olimpíada Popular. Podeu córrer, caminar, o participar-hi com a persona voluntària. Una festa que ajunta la Memòria Històrica amb l'esport; no us la podeu perdre!!!                                                     

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web
Web
Donar-se de baixa del butlletí

Email Marketing Powered by Mailchimp