Copy
Si no ho veus bé, clica aquí
                   30 de gener de 2017
Comencem la setmana amb un butlletí especial: El paper de la dona en la lluita per la pau. En les situacions de conflictes armats, ben sovint, invisibilitzem les càrregues simbòliques que pateixen les dones i obviem el paper clau de reconstrucció que poden jugar. Doblement imperceptible: per un costat, els conflictes armats ens són, molt d’ells, amagats, per fer-nos la idea de que tot funciona bé; per l’altre, el paper de la dona, indiscernible als ulls de la societat patriarcal.

Aquesta setmana decidim treure’ns la bena dels ulls, per conèixer què passa amb les dones en indrets on els conflictes són constants. Sobre aquest tema us presentem l’article de la Montserrat Vilà, on parla del paper clau de les dones en la reconstrucció en la situació de post-conflicte a Colòmbia. Concretant en la situació d’aquest país, Betty Puerto, ens explica el cas concret del plebiscit per l’acord de pau a Colòmbia. A més avui, Dia Escolar Contra la Violència, Montserrat Cervera ens presenta les experiències de les dones com activistes feministes en l'educació per la pau. I us recordem, un seguit d'articles i d’activitats a les quals no podeu faltar!

RES PER LA GUERRA

Les dones i la construcció de la pau

Resultado de imagen de Resolució 1325 del Consell de seguretat de Nacions Unides
 
"...Res per la guerra!!", és l'aposta que tenen les dones constructores de pau, les dones colombianes que han viscut conflictes continuats i no resolts. Gairebé 60 anys de guerra on les dones han carregat una gran motxilla de dolor i sosteniment de la vida. Una cruenta guerra que ha sembrat dolor, angoixa, contínues violacions als drets humans i un nombre indefinit de víctimes especialment dones, nenes i nens.

Publiquem la reflexió de Montserrat Vilà, portaveu de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, responsable de l'Associació Hèlia i patrona de la Fundació l'Alternativa, sobre el paper de les dones en la lluita per la pau. 
 

LA DONA COLOMBIANA EN EL PROCÉS DE PAU:
"La guerra és com un cataclisme que esborra de cop la llavor de la vida"

Resultado de imagen de plebiscito colombia
Aquesta setmana publiquem l'article de la Betty Puerto sobre el paper de les dones en la construcció de la pau a Colòmbia i més concretament el seu paper en el l'elaboració de l'Acord que s'havia d'aprovar per plebiscit i que no va ser aprovat. 

Betty Puerto és activista per la pau, defensora de Drets Humans, feminista decolonial, té un màster en Resolució de Conflictes i Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Estudis de la Diferència Sexual de la Universitat de Barcelona.


L’EDUCACIÓ PER LA PAU I LA NO VIOLÈNCIA DES D’UNA PERSPECTIVA FEMINISTA


Un país no és més fort pel nombre de soldats que té, sinó pel seu índex d’alfabetització.” “És veritat que la ploma és més forta que l’espasa, l’educació espanta aquells que fan servir el terror”. “La millor manera de lluitar contra el terrorisme és molt senzilla: educar la pròxima generació“. Malala Yousafzai (nena pakistanesa guardonada amb el premi Nobel de la Pau el 2014)

Just avui 30 de gener es commemora el Dia escolar contra la violència. I és important tenir present les experiències de les dones com activistes feministes en l’educació per la pau, evidentment també a les escoles, universitats, barris etc....
Aquesta ponència de la Montserrat Cervera Rodón es basa en una presentada a la Universitat Internacional per la Pau i en recomanem la lectura.
Share
Tweet
Forward

Un còmic
DONES VALENTES DE GAZA
En àrab Hazeem significa tro.
Com el seu nom, Hazeem, una nena refugiada palestina a Gaza, és ràpida com el tro. 
La seva història, al costat de les d'Amal, Hura, Khadira, Nur és la història de les dones i les nenes de Gaza que resisteixen, viuen, brillen. Ho fan tot i un entorn marcat per la falta d'oportunitats, de pobresa, de talls de llum, de violència de gènere. La realitat forçosa de 10 anys de bloqueig.
Els seus noms signifiquen esperança, llibertat, força, tro, llum. Llegir el còmic
Dos articles
Les dones per la pau al Kurdistan i a Colòmbia

Article de la revolució de les dones al Kurdistan, de Maria Rodó i Marta Jorba. La revolució de les dones al Kurdistan: crònica d’un viatge en cinc estacions.
Redactat sobre la primera indígena cineasta de Colòmbia, per Maria del Pilar Camargo: 'La cámara es nuestro fusil': primera indígena cineasta del país.
Una pel·licula
LA BATAILLE D'ALGER
Aquesta és una pel•lícula italo-algeriana de Gillo Pontecorvo, estrenada el 1966. Els fets tenen lloc durant la guerra d'Algèria on es van afrontar l'exèrcit francès als independentistes del Front Nacional d'Alliberament d'Algèria entre 1954 i 1962. Hem decidit recomanar aquesta pel.lícula, ja que les dones algerianes van tenir un paper molt important en el procés d'alliberació d'Algèria del colonialisme francès.
Més info
Un Llibre
La mujer palestina en Gaza
Sofía Arjonilla Alday
Reflexió sobre la situació de dominació i dependència a què es veu sotmesa la societat palestina per part d'Israel ha afavorit la utilització de l'Islam polític com a arma de lluita, equiparant cultura palestina a cultura islàmica.
Pots aconseguir el llibre aquí
  Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
 Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Si vols canviar la forma en la reps aquest Butlletí pot fer a
actualitzar preferencias o donar-se de baixa


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació L'Alternativa · Carrer del Doctor Aiguader, 10 · Barcelona, CT 08003 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp