Copy
Si no ho veus bé, clica aquí
                      9 de gener de 2017

Primer butlletí del nou any que no comença de zero com un nadó al néixer, sinó que arrossega vells temes i vells problemes.  Entre els vells temes, l'amor i la mort; durant aquests dies ens han deixat amigues i amics reals i també d'altres que coneixíem a través de les seves paraules o accions. I han nascut infants de les nostres companyes i companys que ens omplen d'alegria. I les dues situacions plenes de vida, ens ajuden a reafirmar-nos en el sentit i la necessitat de la lluita.

Dels vells problemes no intentem fer-ne la llista però en el nostre butlletí intentem donar arguments científics i ressò de les lluites per un món més just i solidari. Mireu com acabava un poema de Pere Quart o Joan Oliver pel cap d'any de 1969

Tot depèn, sapiguem-ho!

de la fe, de l'amor,

de les obres.

Tot depèn de nosaltres.

Tot depèn, sobretot, de vosaltres:

els joves!

Neoliberalisme autoritari i disciplina del treball

(el cas de Movistar)


  

Aquest article de les investigadores Mònica Clua-Losada (professora d’economia aplicada a la Universitat de Texas) i Olatz Ribera-Almandoz (professora visitant de Ciències Polítiques a la Universitat de Manchester), és un dels capítols, traduit al català, del llibre “States of Discipline” (Estats de Disciplina) que vol comprendre i fer una critica del capitalisme al llarg de quatre línies principals: la crisi, el desenvolupament, la desigualtat i la resistència.

L'article es centra en la recerca envers les relacions capitalistes de dominació i pren com a referència les diferents reformes laborals de 2010 i 2012 a l'Estat Espanyol focalintzant-lo en el cas de Telefònica (Movistar) i la vaga indefinida que l'any 2015 van protagonitzar els treballadors subcontractats i autònoms rebelant-se contra les condicions de treball i de contractació imposats per la multinacional espanyola.

La involució democràtica a Turquia 

  

Les notícies que ens arriben de Turquia són cada cop més inquietants. En aquest interessant article, Toni Salado, coneixedor de les contradiccions d'un país marcat per la geopolítica, ens apropa les claus per entendre una mica millor la involució que viu una Turquia, un país que no fa gaire era considerat un model per la resta d'Estats de la zona i, alhora, ens respon algun dels interrogants sobre el perquè del deteriorament -cada cop més preocupant- de les llibertats democràtiques.


Control democràtic de l'energia i lluita contra la pobresa energètica (guia per a municipis)

           

El passat desembre la Fundació l'Alternativa i el Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST) vam presentar la publicació “L'ENERGIA, control democràtic i lluita contra la pobresa energètica”.  

Una Guia adreçada als municipis, fruit d'un treball de col.laboració entre les dues entitats. Els municipis són un actor clau en la construcció de la democràcia energètica i en la reflexió sobre:com obtenir el control democràtic de l'energia i, alhora,com lluitar contra la pobresa energètica. Perquè aspirem a exercir la sobirania en tots els àmbits.

Així comença la Guia: “En defensa dels lladres de llenya i en contra de les lleis que defensen la propietat privada dels boscos ja es proclamava a finals del segle XIX. Han canviat els mitjans però no les injustícies”. Inspirat en la lectura sobre el robatori de llenya en propietats privades de Karl Marx a La Gaseta Renana.

 

Declaració
d’Esport SÍ, Racisme NO

(arran del derbi Barça-Espanyol)


Share
Tweet
Forward
Idrissa Diallo va morir fa 5 anys al CIE de Zona Franca,

El seu cos fou llançat a un nínxol sense nom. 

Metromuster, autors del documental "La Ciutat Morta", inicia un projecte per denunciar la seva mort i la impunitat racista que impera a Europa.
Us animem a signar i sumar-vos-hi
Un Llibre
Externalización del trabajo en hoteles
 
La reforma laboral de 2012 va afavorir els convenis d'empresa sobre els convenis col·lectius. Als hotels es va traduïr en la subcontractació, especialment: les cambreres de pisos, generant un nou fenomen d'explotació laboral: Les Kellys.

L'autor: Ernest Cañada és coordinador d'Alba Sud, centre de recerca i comunicació social, especialitzat en turisme responsable i treball digne; docent de la Universitat de Barcelona. 

Una opinió: "En certa manera, estem tornant a les condicions de treball del segle XIX, que és al que apunta el projecte neoliberal: reduir el poder dels treballadors i posar-los en una posició en la qual no siguin capaços de resistir els processos d'explotació massiva". David Harvey, geògraf marxista
Pots llegir el llibre aquí

VIOLÈNCIES INSTITUCIONALS EN EL SISTEMA PENAL
UN CURS 
del col·lecctiu IRIDIA, per analitzar els mecanismes de les violències institucionals amb l’objectiu de reflexionar sobre les conseqüències i possibles models d’emancipació. S’enmarca en la defensa dels drets humans, l’anàlisi i qüestionament del sistema penal i del model de privació de llibertat, així com en les violències relacionables, els racismes i els estereotips de gènere. 
GRAN CONCERT PER A LES PERSONES REFUGIADES 
al Palau Sant Jordi i impulsat per la campanya Casa nostra, casa vostra. Una nit per cantar i reivindicar que Volem acollir refugiats i refugiades i totes aquelles persones obligades a fugir forçosament de casa seva. Volem acollir els que han d’arribar i els que ja són aquí. Aquí tens tota la informació
Una pel·licula
Opera prima de Daniel Sánchez Arévalo amb Quim Gutiérrez i Marta Etura de protagonistes.  AzulOscuro CasiNegro
reflecteix un estat d'ànim, però sobretot mostra una història sobre persones normals i corrents per les que  viure cada dia ja és un triomf. 
No cal un discurs polític per expressar com de real és la lluita de classes. 
Àgil i divertida. 
  Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
 Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Si vols canviar la forma en la reps aquest Butlletí pot fer a
actualitzar preferencias o donar-se de baixa


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació L'Alternativa · Carrer del Doctor Aiguader, 10 · Barcelona, CT 08003 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp