Copy
No ho veus bé? consulta la versió online

Butlletí setmana del 14 de novembre

La setmana passada molta gent d'arreu del món va quedar xocada. A les eleccions d'EEUU havia guanyat Donald Trump. Durant tota la campanya hem vist les diferents cares d'aquest personatge: populista, xenòfob, groller,no només masclista. sinó que fa apologia de la violació, agressiu, provocador... a quina més fosca. Populista, feixista, ultralliberal? S'ha escrit (i sobretot parlat) molt sobre les causes que fan possible que un personatge així arribi a ser 45 president dels EUA i també sobre les conseqüències pels mateixos EEUU i la resta del món.

                   

RECULL DE DIFERENTS ANALISI SOBRE L'ELECCIÓ DE TRUMP

Des de la Fundació l'Alernativa hem fet una selecció d'articles perquè ens ajudin a reflexionar, i sobretot, prendre partit per actuar en la direcció que necessitem per crear respostes socials i polítiques que donin resposta als interessos de la gent treballadora i frenar l'avanç del populisme i del feixisme a casa nostra.

- Per començar, un article de Walter Baier, que analitza la victòria de Donald Trump i les seves connexions amb el populisme radical de dretes a Europa. L’autor és economista, és editor  del seminari austríac Volksstimme i des del 2007 és coordinador de la xarxa europea Transform!
Trump: El dilema entre post-democràcia i pre-feixisme.

- Un article de  Marina Albiol Guzmán Responsable de Relacions Internacionals d' IU y Portaveu de Izquierda Plural en el Parlament Europeo i dJon  S. Rodríguez Forrest Arabista y expert en migracions:
La victoria de Trump como reconversión de las clases dominantes.

- Un dossier de diversos autors publicat a Sin Permiso: Fred Vitale treballador jubilat de l'automòbil, membre del sindicat UAW, és el president del Green Party de Michigan, Michael Roberts, reconegut economista marxista britànic que ha treballat 30 anys en la City londinense com analista econòmic i International Socialist Organization, una de les organitzacions de l'esquerra alternativa a EEUU.
Trump i l'esquerra

- L'article de Robert Fisk, a La Jornada, ens analitza la victòria de Trump des de la perspectiva de l'Orient Mitjà.Però, ens diu l'autor, "Sap on es troba aquesta regió?" 
L' aterradora decisió entre la guerra i la pau


- A L'Independent trobem l'article de Diva Criado que analitza la derrota de Hillay Clinton "que amb un discurs feminista neoliberal no va aconseguir convèncer moltes dones que, en alguns casos, la van rebutjar  per ser representant dels poders econòmics establerts" La Presidència d’EUA. El triomf de Trump un cop contra l’establishment

Ignacio Ramonet, a "Le Monde Diplomatique", acaba el seu article: Las siete propuestas de Trump que los medios silenciaron.. y que explican su victoria.
"Hoy, la victoria de Donald Trump puede hacernos entrar en un nuevo ciclo geopolítico cuya peligrosa característica ideológica principal –que vemos surgir por todas partes y en particular en Francia con Marine Le Pen – es el “autoritarismo identitario”. Un mundo se derrumba, pues, y da vértigo..."

- A "Sentit Crític", Antoni Trobat, ho analitza a fons en aquest article:  Masclista, xenòfob… i antiestablishment: els perquès de la victòria de Trump

DEBATS PEDAGÒCICS

Parlant en clau catalana, el món educatiu està en ebullició. Per una banda, es fan molt visibles les conseqüències de les retallades sostingudes. Si bé, mai no hem arribat a dedicar a l'educació la mitjana del PIB de la UE-15 que es situa al voltant del 6% i que és el que reconeix la LEC que es necessita, en aquest moment, la inversió en el camp educatiu, segons la Fundació Jaume Bofill a primària i secundària, és del 2,05%: manca de construccions, augment de nombre d'alumnes en moltes aules, manca de substitucions des del primer dia, inversió en formació del professorat...

I mentre la realitat és aquesta, i la Conselleria mira cap a un altre costat, una sèrie d'entitats entre elles la Fundació de La Caixa, van engegar "Escola Nova 21, una aliança per a un sistema educatiu avançat" que ha aixecat molta polèmica i molts interrogants. Alguns d'ells:  ¿És possible innovar en el món educatiu sense pressupost de formació del professorat?; ¿Es pot pensar en una escola innovadora si quan un o una mestra es posa malalta no arriba la substitució fins al cap de deu dies?; ¿És possible establir canvis en els centres educatius sense la implicació de la Conselleria?; ¿És positiu per un país on ja existia una doble xarxa, que ara es consolidi una tercera?; ¿Quina relació existeix entre tots els projectes de renovació pedagògica de llarg recorregut al nostre món educatiu i el concepte "innovar"? ¿Podem innovar sense parlar de coeducació, escola democràtica, laïcitat...?Per poder donar resposta a tants interrogants, us recomanem el debat que ha organitzat l'Associació Rella de Mestres i Profressorat jubilat.

FEMINISMES

* I no oblideu que el dia 17, 18 i 19 de novembre se celebrarà el XII Fòrum contra les violències de gènere. Podeu consultar el programa .i si encara no ho heu fet, inscriure-us-hi. Nosaltres us recomanem:

           

Dijous 17 de 9h45' a 11h "La documentació del feminicidi a Catalunya i a l'estat espanyol. Un observatori de la societat civil organitzada".
A les 16h taula rodona: "Les fronteres són violència masclista".
A les 18h "Aliances feministes en la lluita contra les violències masclistes i el feminicidi. Perspectives locals i globals".

I el dissabte 19 de 12 a 14h, la taula rodona "La islamofòbia de gènere també és violència de gènere"
               
I per finalitzar... MOBILITZACIONS PER L'EDUCACIÓ I UNS PRESSUPOSTOS SOCIALS

              
                      
 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web
Web
Donar-se de baixa del butlletí

Email Marketing Powered by Mailchimp