Copy
Si no ho veus bé, clica aquí
                        10 d'abril de 2017

BUTLLETÍ MONOGRÀFIC: ANIVERSARI VIOLETA PARRA

 

 Avui, gràcies a que recordem el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort, recuperem la vida i l'obra de Violeta Parra, "la única Violeta que nació de una Parra", segons Daniel Viglietti.

« Gracias a la vida que me ha dado tanto. Me ha dado el sonido y el abedecedario. Con él las palabras que pienso y declaro. Madre amigo hermano y luz alumbrando, La ruta del alma del que estoy amando.»

Quantes vegades hem cantat i escoltat la cançó!  Mentre busquem les paraules adequades per fer-vos arribar un sentiment que esperem compartit, ens venen al cap. Els grans aniversaris poden servir per recuperar  esdeveniments, persones, històries... que nosaltres individualment o el conjunt de la societat teníem arxivades en un racó llunyà de la memòria.

Avui, gràcies a que recordem el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort, recuperem la vida i l'obra de Violeta Parra. I us la fem arribar  aquesta setmana de primavera en què algunes i alguns gaudireu d'uns dies de descans perquè així disposareu de temps per llegir-la i escoltar-la. Aquelles i aquells que teniu més anys segur que les seves cançons  us portaran molts records i a les persones més joves, ens agradaria que aquest butlletí fos una eina perquè la descobriu. I a través d'ella els autors i autores del continent americà que la dominació cultural neoliberal intenta fer fora del nostre món.

Nina Salinas, poeta xilena, en el seu article la presenta així: «Ella representa la dona humil  llatinoamericana, plena de talent, en un món masclista i patriarcal, on les dones i els pobres no tenien drets i eren utilitzats només com força de treball i per parir fills per a seguir el sistema de dominació imperant». I diu la poeta:  «Y mis manos son lo único que tengo,Y mis manos son mi amor y mi sustento»; quina autodescripció! No us recorda aquell cartell «Mis manos, mi capital»?

Miquel Àngel Sòria ens recorda com un dels seus germans, el Nicanor, ens la presentava: «Jardinera,  vocera, costurera. Bailarina del agua transparente. Árbol lleno de pájaros cantores. Violeta Parra./.../  Porque tú no te vistes de payaso. Porque tú no te compras ni te vendes.Porque hablas la lengua de la tierra. Viola chilensis».

Antonio Gómez, ens situa l'impacte que tenien les seves cançons a l'Espanya franquista dels anys 60 i 70. : «/ .../ les grans lluites populars necessiten la seva banda sonora i els seus himnes. En aquella Espanya  la tasca de crear-les els hi va tocar als cantautors/.../ Resultava  que aquelles composicions de la llunyana cantora xilena, que poc a poc vam saber qui era, era ens  identificaven, conferien un sentiment d'unitat i ens donaven forces».

«Me gustan los estudiantes porque son la levadura del pan que saldrá del horno, con toda su sabrosura» o « Me mandaron una carta  por el correo temprano y en esa carta me dicen que cayó preso mi hermano y sin lástima con grillos por la calle lo arrastraron, si» o «Quisiera tener un hijo
brillante como un clavel, ligero como los vientos, para llamarlo Manuel y apellidarlo Rodríguez,
el más preciado laurel»

En aquest moment de tantes pors i incerteses, però també d'il·lusions compartides, creiem que alimentar-nos i recuperar les paraules i la música d'aquesta gran dona artista ens lliga a un passat (que no sempre fou millor) i ens permet projectar-nos amb força al futur. Gràcies a la Nina, al Miquel Àngel, al Gabriel i a l'Antonio per ajudar-nos a aquest petit reconeixement.

Totes les imatges d'aquest butlletí son imatges de la vida de Violeta Parra o obres d'art seves.

Bona lectura i bona setmana! 

Violeta Parra entre dos aniversaris

  

Antonio Gómez, ex-periodista i ex-crític musical escriu un article fent una molt bona revisió de la música i cançons de Violeta Parra. Molt bon homenatge per una gran artista.

Violeta Parra Sandoval

  

Publiquem aquest petit resum biogràfic de la Violeta Parra escrit per la Nina Salinas, nascuda a Santiago de Xile, escriptora i poeta, militant comunista i lluitadora pels drets humans.

Gràcies a la vida

           

Miquel Àngel Sòria, camarada del Vallès, professor de llengua i literatura castellana i amic de la Fundació, ens selecciona uns escrits: perquè qui millor que ella mateixa o el seu germà per parlar d'aquesta icona?

Violeta en el record


Share
Tweet
Forward
Un documental
Violeta Chilensis 
Luis D. Vera, 2003
Produït per la Fundació Violeta Parra ve a ser la biografia audiovisual oficial sobre la cantora, anteriors a les ficcions del film "Violeta se fue a los cielos" (2011) i la mini-sèrie de tres capítols (2012), també dirigida per Andrés Wood. En aquest documental van participar els germans, fills i algun nét de Violeta, a més d'amics d'infància, experts en la seva obra, informadors folklòrics, deixebles musicals i companys de professió.
Un llibre
Violeta Parra "Décimas autobiográficas"
1ª edició: 1970
D'haver de triar un llibre de o sobre Violeta Parra no hi ha dubte que havien de ser aquestes memòries en vers de la mateixa cantora. En ell explica minuciosament la seva vida en cuidades i perfectes dècimes que uneixen l'habilitat en el maneig del llenguatge popular i camperol amb la capacitat d'elaborar amb ell complexes metàfores d'alta qualitat poètica.
Llegir fragments del llibre
Una fundació
Fundació Violeta Parra
Fundació creada per fer homenatge a la gran dona, artista, cantant i lluitadora: Violeta Parra.
Més info
Un museu
Violeta Parra 

La Fundació Museu Violeta Parra va ser creada el 19 de novembre de 2014 amb l'objectiu de conservar, restaurar, difondre i posar en valor l'obra artística de Violeta Parra.
Particularment, el seu objectiu és administrar el Museu Violeta Parra, que es constitueix com un espai cultural en homenatge a la memòria, treball i llegat d'una de les més grans i multifacètiques artistes que ha prodigat Xile.
Link del museu
Una pel.lícula
Violeta se fue a los cielos
Andrés Wood
Reconstrucció sense una línia cronològica del món interior de l'artista xilena i de les persones que van compartir la seva vida, els seus viatges, amors, somnis, frustracions, il·lusions i pors.
Més info
  Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
 Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Si vols canviar la forma en la reps aquest Butlletí pot fer a
actualitzar preferencias o donar-se de baixa


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació L'Alternativa · Carrer del Doctor Aiguader, 10 · Barcelona, CT 08003 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp