Copy
Si no ho veus bé, clica aquí
      16 d'abril de 2018

Hem viscut un cap de setmana ric en esdeveniments i mobilitzacions diverses (celebracions República, mobilitzacions pensions, actes contra la repressió cultural a la Model de Barcelona, manifestació unitària per la llibertat de les dones i homes empresonades, inauguració del carrer Pepe Rubianes) que ens mostren una societat plural, activa, que vol ser subjecte actiu en la construcció d'una societat més justa i democràtica.

I aquest butlletí el dediquem a un escriptor que també va lluitar des de la literatura per un país sobirà, lliure i just, i de qui el passat 1 d'abril vam celebrar el centenari del seu naixement, Manuel de Pedrolo.

«Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris, articles en premsa. Entre 1963 i 1970, va dirigir la col·lecció de novel·la policíaca “La Cua de Palla”. Sempre va escriure en català. Marxista, innovador en la manera d'utilitzar el llenguatge, en les temàtiques, en les mirades... En el seu moment va ser molt reprimit per la censura i un bon nombre de les seves novel·les van veure la llum amb molts anys de retard.

Amb aquest butlletí volem contribuir a les celebracions del seu centenari, amb l'objectiu d'apropar la seva obra i despertar-vos el gust per la seva lectura.

Agraïm a Anna Maria Villalonga i a Miquel Àngel Sòria les seves col·laboracions.

Manuel de Pedrolo, lluitador per la llibertat

  

Anna Maria Villalonga, Comissaria de l'Any Pedrolo, escriu aquest article sobre la seva figura.


Enguany celebrem el centenari de Manuel de Pedrolo i Molina, una de les veus més potents i prolífiques de la història de la literatura catalana, que va néixer a l’Aranyó (La Segarra) el dia 1 d’abril de 1918. Membre d’una família de propietaris rurals que procedia de Cervera, va passar la infantesa a Tàrrega, però el 1935 es traslladà a Barcelona per acabar el batxillerat i cursar la carrera de medicina. Tot va quedar estroncat amb l’esclat de la Guerra Civil. Pedrolo s’afilià a la CNT, va fer de mestre a la població de Fígols de les Mines i va pertànyer a la branca d’artilleria de l’Exèrcit Popular.


A l'ombra d'un castell

           

Miguel Angel Soria, apassionat de la literatura i la música i amic de la Fundació escriu aquest article centrat en la figura de Manuel de Pedrolo.

Et trobes a La Segarra i has deixat al darrera, no fa massa, Cervera. Davant teu apareixen dos castells d’aquells dels que la comarca està plena. A la dreta, mig amagat, el de Montcortès de Segarra; a l’esquerra, una mica més llunyà, una imponent mola: el de l’Aranyò.

Share
Tweet
Forward
Un web
Fundació Pedrolo
Us recomanem el web de la fundació Pedrolo on podeu trobar informació sobre la seva obra.
Un llibre
Acte de Violència

Narrada amb la força i l’astúcia d’una de les veus cabdals de la literatura catalana del segle XX, Acte de violència ens situa davant d’un poderós interrogant: què passaria si suméssim forces en una vaga col·lectiva i indefinida? 
A més, aquí podeu veure moltes de les reedicions de la seva obra i llibres sobre l'autor.
Un acte
La llibertat Insubornable

No us perdeu aquest dijous la xerrada amb Bel Zaballa i Anna Maria Villalonga sobre la biografia de Manuel de Pedrolo.
Dues entrevistes
Manuel de Pedrolo i Anna Maria  Villalonga

Us recomanem dues entrevistes, la que va fer Joaquim Maria Puyal a l'any 1983 a l'autor i la que ha fet David Guzman a
 Anna Maria Villalonga, comissaria de l'any Pedrolo.
 
  Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
 Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Si vols canviar la forma en la reps aquest Butlletí pot fer a
actualitzar preferencias o donar-se de baixa


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació L'Alternativa · Carrer del Doctor Aiguader, 10 · Barcelona, CT 08003 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp