Copy


Butlletí 14.03.16

Fundació l'Alternativa

 
Aquesta setmana tenim un nou debat dins el cicle "La República catalana i l'ideal federal" . Es tractarà el tema "Autodeterminació i nova política" i tindrà lloc a les 18h30’ a la sala Maria Aurèlia Capmany del Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona.
El diàleg estarà coordinat pel en Jordi Matas Dalmases, Catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i comptarà amb la participació de Mireia Mata per ERC; Mercedes Vidal, regidora de l’Ajuntament de Barcelona per Bcomú i membre d’EUiA;  Ricard Gomà, professor de Ciències polítiques a la UAB i membre d’ICV, Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT de 
Catalunya i Antoni Morral, portaveu de l’Acord d’Esquerres per la República Catalana.
En aquest tercer debat es proposa una reflexió sobre el lligam entre el concepte d'autodeterminació, clau tant per a l'independentisme com pel federalisme, i l'auge de l'anomenada "nova política" entesa com a re-connexió de les institucions amb una ciutadania empoderada. Malgrat que sembli que ambdós conceptes tenen a veure amb qüestions diferents, el fet és que tenen el seu origen en l'ideal republicà de l'autogovern ciutadà. Per tant, en un cicle destinat a explorar les concomitàncies i lligams entre independentisme i federalisme, era necessari destinar una jornada a reflexionar entre el lligam existent entre el 15M, les mobilitzacions dels 11s i el 9N i les raons de perquè el mapa del “sistema de partits” a Catalunya ha canviat tant.
 I el dissabte tenim una nova cita. Cal la implicació de tothom. Mirar cap a una altra banda ens fa còmplices.

Eren vint i cent, eren milers
nus i prims tremolosos, en aquells vagons sellats
que esquinçaven la nit amb les seves ungles batents
eren milers, eren vint i cent. 
Jean Ferrat


 

En aquest article de Sin Permiso "El colapso de la política de asilo y refugio de la UE. Dossier", G Búster, afirma "Tanto ACNUR –la organización de NN UU responsable de la Convención de 1951 para los refugiados- como el Comité Internacional de la Cruz Roja –guardián de las Convenciones de Ginebra y sus Protocolos Adicionales- han advertido ya de la “ilegalidad” del acuerdo de la UE con Turquía: todos los estados firmantes están obligados a brindar protección a los refugiados en su suelo y el derecho internacional humanitario no contempla las “devoluciones colectivas”. Si voleu llegir l'article sencer: