Copy
No ho veus bé? Clica aquí
De Fidel Castro a Marcos Ana passant per  Leonard Cohen, David Harvey i el 25N
 
"Amanece el día encogido. Y un cielo rojizo recuerda la poesía que hay en la revolución y en los corazones del pueblo cubano"
Aquesta piulada de @PedroLuna, una entre tantes altres que podríem escollir, serveix per il·lustrar el que tants milions vam sentir en conèixer la notícia de la mort, als 90 anys, del revolucionari cubà, Fidel Castro. La mort d'un revolucionari no ens fa oblidar la d'un altre. Un dia abans ens deixava Marcos Ana, símbol per a diferents generacions de lluitadors i lluitadores per la llibertat i la justícia social i al seu torn, ja fa uns dies, s'apagà la veu de Leonard Cohen que tant meravellosament cantà als partisans. Aquest Butlletí vol dedicar-lis un homenatge, modest si voleu, però absolutament just i merescut doncs és també una mirada al futur que tots ells van somiar, lluitar o cantar. 

¡Hasta la victoria siempre, Comandante! 

         

Amb Fidel i el Che al capdavant, un petit grup de revolucionaris van dur al poble cubà, no només a foragitar el dictador titella de l’imperialisme, no només van recuperar la seva sobirania... van declarar la guerra a l'explotació i la pobresa i va fer de la defensa de les persones dels humils i els humiliats, la seva millor carta de presentació de la revolució cubana a la resta del món.

Per aprofundir en el significat de la revolució cubana us proposem quatre peces: 

La Història ja t'ha absolt Fidel d'Alba Blanco que publiquem a l'especial del web de la Fundació Hasta la victoria siempre, Comandante! amb un text d'Eduardo Galeano, una breu biografia i un recull d'escrits de Fidel Castro
Fidel Castro (1926-2016): el que osó y duró. de diversos autors a SinPermiso
Cuba camina, article de Marina Albiol i José Criado 
Crònica (urgent) des de Cuba
per Miquel Àngels Sòria

            Marcos Ana. Un dels imprescindibles

   

La mort de Marcos Ana ens remet a tota una generació de lluitadors i lluitadores antifranquistes, ell n’és un dels símbols –va ser el pres que més anys va estar en les presons de la dictadura, 23-, però fou, a més, tot un referent de resistència. Enric Juliana recordava com “la seva mort invita a recordar la “Universidad de Burgos”: la prodigiosa xarxa clandestina en el penal dedicada a l’estudi i on els presos, la majoria del PCE i el PSUC, van arribar a crear una tertúlia literària, anomenada “La Aldaba”, que animava Marcos Ana.”

Publiquem els articles d’Adelina Escadell "Marcos Ana un dels imprescindibles" on recorda al “comunista, poeta, fill, germà, amic, pare... ha estat un imprescindible. I seguirà viu en el nostre record i en la nostra lluita.” 

El fet a duo per Alberto Garzón i Esther López Barceló: “Marcos Ana, un arma cargada de futuro” i el darrer d'en Toni Salado "Hasta siempre Marcos Ana, un corazón lleno de estrellas"

La mort de Leonard Cohen. Un signe dels temps

Publiquem l'article de Gabriel Jaraba en el qual reflexiona sobre la seva mort, una mort silenciosa, ha estat l’adéu en veu baixa d’algú íntim, o algú que representava una cosa íntima, "La veu vellutada de Leonard Cohen no ens du ara una bal.lada sinò un toc de campanes de so sinistre. Ho va dir el gran John Donne: “No preguntis per qui toquen les campanes; toquen per tú”.

David Harvey al CCCB: La cerca del funcionament subterrani de les cosesCrònica de la conferència de David Harvey Una conferència que no va decebre en la seva visita a Barcelona. Un CCCB ple de gom a gom va seguir atentament la seva indagació per, com ell ha expressat més d’una vegada, “entendre com funcionen les coses en el capitalisme contemporani”. David Harvey és catedràtic d’Antropologia i Geografia a la City University of New York i de la London School of Economics. La seva obra acadèmica ha tingut una gran influència en la geografia moderna i és un autor de referència en el debat polític i social

    Catalunya, en el laberint autoritari de Rajoy
Article de David Companyon, publicat a SinPermiso.info el passat 12 de novembre, en el qual l’autor reflexiona sobre la creixent tendència autoritària de l’Estat Espanyol envers el sobiranisme català, tendència que forma part del corrent alimentat pel neoliberalisme i els partits populistes de dretes, tant a Europa com en la recent elecció de Trump: Substituir la democràcia per un Estat-Autoritat que tingui como a funció reprimir la possibilitat d’un canvi de sistema.

Share
Tweet
Forward
ACTE D'HOMENATGE
dissabte 30 de novembre a les 12h
davant el Consulat de Cuba
Passeig de Gràcia, 34

MEMÒRIA HISTÒRICA
Diversos centenars de persones s’han aplegat per retre homenatge als 1.706 homes i 11 dones que foren afusellades per la dictadura franquista al Camp de Bota. Llegir més

COMUNICAT
#onsonlesdones

amb motiu del 25 de novembre
Dia Internacional
per a l'eliminació de la violència envers les dones
Ens fem ressó d'un projecte de verkami: Feminismos reunidos. La revolució comença en el teu saló és un joc de taula de preguntes i respostes que posa a prova els teus coneixements sobre pensament i pràctica feminista, història de les dones, diversitat sexual, cultura en femení, activisme, etc. La dinàmica del joc es basa en el cèlebre Trivial i consta de 1.200 preguntes. Us animem a contribuir-hi!
Taller a l'Ateneu de Cerdanyola del Vallès, dimarts 29 a les 19h (sala 22). Per cercar, pensar i canviar formes de discriminació masclista a la vida quotidiana. No t'ho perdis!
Presentació de
“en moviment(s). dones de Barcelona. 40 anys i més...1976-2016”
És tracta del projecte commemoratiu sobre les primeres jornades catalanes de la dona.
Dilluns 28 de novembre, a les 19 hores, a la Sala Moragues a "El Born Centre de Cultura i Memòria", Pl. Comercial, 12.
L’objectiu és recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilitzacions de les dones per la millora de la vida als barris de la ciutat i per la construcció de relacions socials més democràtiques i equitatives. Llegir més
Refugiades: anàlisi de situació. Dret d'Asil, Drets Humans. Gènere, col•lectius vulnerables.
REFUGIADES I DRET D'ASIL Aquesta setmana us proposem aquest video, produït per SICOM sobre les persones. La setmana que vé comença la campanya "CASA NOSTRA, CASA VOSTRA" que es presenta dimarts 29
 
Jornada sobre remunicipalització,
reptes i oportunitats

L’Ajuntament de Barcelona, organitza una jornada el proper 1 de desembre al CCIB, per debatre sobre la remunicipalització com el camí per aconseguir un model més democràtic en la gestió i prestació dels serveis públics, en contraposició a l’externalització (subcontractació o gestió de serveis) que en les darreres dècades ha estat el model de gestió dominant. Aquí tens el Programa i aquí pots inscriure't 

i finalment... us recomanem la  pel·licula COMANDANTE
del director nordamericà Oliver Stone 
  Creative Commons cc 2016 Fundació l'Alternativa
 Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10 08003 Barcelona

desea cambiar la forma en que usted recibe estos mensajes de correo electrónico? 
puede actualizar sus preferencias o donar-se de baixa


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació L'Alternativa · Carrer del Doctor Aiguader, 10 · Barcelona, CT 08003 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp