Copy
No ho veus bé? consulta la versió online

Butlletí setmana de l'18 d'abril


Un mes d'abril, carregat d'aire de primavera. Si la setmana passada l'aire feia olor d'esperança, de Llibertat, Fraternitat i Igualtat, en resum de REPÚBLICA, aquesta setmana ens porta flaires de tinta mullada, de paraules al vent.
Deia Montserrat Roig: "L'única droga que no ens mata- encara que et faci emmalaltir-, l'únic efluvi etílic que no et fa perdre els sentits ni et fa malbé el fetge, l'únic amor que no fa fàstic és la bona literatura(...).

* Dimarts 12, es va celebrar el darrer dels debats "Classes populars i sobirania" del cicle: "La República catalana i l'ideal federal"  que han organitzat conjuntament les Fundacions Josep Irla i l'Alternativa amb l'objectiu de debatre des de l'esquerra, però no sobre les esquerres.

La valoració del cicle, des de la Fundació l'Alternativa (mentre no la fem conjunta) és molt positiva, tant des del punt de vista de la quantitat de persones que hi han participat, com des de la qualitat i coneixements de les persones ponents. Ponents del món de la política, del sindicalisme i de l'activisme social. També hem començat un camí de reflexió conjunta de dues formacions que semblava estàvem molt allunyades. Seure en una taula, dialogar, escoltar els arguments dels altres... és un exercici poc corrent entre gents de formacions diferents. I si volem construir un nou país, si volem obrir un procés constituent des de la gent, ens haurem d'entrenar per poder-ho fer. Podem dir que ha estat un bon entrenament
(en llenguatge esportiu, si tenim en compte que aquest any celebrarem el 80è aniversari de l'Olimpiada Popular).

Us enviem la crònica que en va fer David Companyon del darrer debat.

Darrer debat del cicle“La República Catalana i l’ideal federal”
El procés constituent com a punt de trobada
El cinquè debat del cicle es va tancar amb un èxit de públic que va omplir la sala Maria Aurèlia Campany del Centre Cívic Pati Llimona. Aquest darrer debat portava per títol “Classes populars i sobiranies”, va estar coordinat pel catedràtic de Ciències Polítiques, Joan Subirats, la paraula clau va ser el plural de sobirania i la pregunta: Com les recuperem?
Subirats va dibuixar un paisatge en el que cada cop tenim més “demos” (poble amb capacitat de decidir), però menys “cràcia” (poder de decisió), no només referit als poders econòmics, la globalització, sinó també a les institucions supraestatals, com la UE, cada cop més allunyades de la sobirania popular. Sobirania que va definir, com “la capacitat de decidir sobre el que es comú”. Avui, va ressaltar,hi ha una sobirania global emergent de caràcter econòmic que xoca amb la sobirania democràtica dels Estats. Com conjuguem la idea contemporània de sobirania associada a la idea d'interdependència?. Encara podem parlar de redistribuir la riquesa, com feien els Estats als anys 50 o ens cal una Constitució del segle XXI i avançar cap a conceptes pre-redistributius dins uns Estats que ja no poden ni assegurar que es paguin els impostos dins les seves fronteres?
Marta Rovira, secretària general d’ERC, va centrar la seva intervenció en el moment constituent que viu Catalunya. 'Un procés constituent és una oportunitat i un espai d'excepcional per debatre i decidir sobre totes les sobiranies, és el gran punt de trobada, és la màxima expressió de la sobirania de la ciutadania”. Va defensar que aquest procés havia de ser de baix a dalt, no institucionalitzar, eminentment ciutadà i en condicions d’igualtat “això és republicà” va subratllar per tota la ciutadania; acordat metodològicament entre tots; i les seves conclusions vinculants pel Parlament. 
“Una part de les esquerres s'han de treure la son de les orelles i apostar pel Procés Constituent, lluitar per guanyar l'hegemonia perquè sinó algú altre la tindrà”. Així de contundent va afirmar-ho Joan Josep Nuet, coordinador general d’EUiA i diputat de CSQEP, Estant d’acord amb la idea que és el punt de trobada, el va definir com “una de les eines d'apoderament més grans que tenen les classes populars”. Prèviament havia fet una crítica als que manipulen l’ideal de federalisme com si fos un “pacte obligat i vertical”, per Nuet el federalisme només és possible des de la igualtat entre pobles lliuresi això implica una ruptura amb el règim del 78 “perquè la nació catalana pugui ser el que vulgui ser”.
Jaume Asens, tinent d’alcalde per BCNenComú, va començar afirmant que “el 15m i l'11s són crits constituents contra un Regim opressor en el terreny nacional i social”. Tot citant Andreu Nin per referir-se al Procés Constituent com “indissociable social i nacionalment i amb un gran potencial democràtic: el de decidir-ho tot” en referència a que la sobirania també implica treure’s de sobre les polítiques de la Troika posant a Grècia com exemple d’Estat que ha perdut tota sobirania. Va remarcar, per ell, la batalla important era la del reconeixement de la sobirania més que el resultat del referèndum, posant Escòcia com exemple. Finalment, va defensar que el procés constituent català no pot ser subaltern, ni subsidiari de cap altres, però tampoc pot ser aliés al que passa a l’Estat i a Europa, “ha de trobar aliats”.
La vicepresidenta d'Òmnium, Marina Llansana, ha sorprès amb l’afirmació de que és contraproduent parlar d’eixamplar la majoria social que doni suport a la independència,sinó que el que cal es “compartir com la societat civil ha sabut fer amb les seves lluites” i, en relació al procés constituent el va definir com un camí que ha de ser un “debat enriquidor i que generi il•lusió” Finalment, José Rodriguez, responsable de xarxes socials de la UGT de Catalunya, va situar el debat sobre la sobirania en l’esfera del poder i la correlació de forces i “tinc clar que quan parlo de poder vull dir tenir un Estat, un Estat que no vull com una Espanya bis”
El debat, que va ser moderat per Alba Blanco, responsable de programes de la Fundació l’Alternativa, va cloure amb nombroses paraules del públic assistent.* També us recomanem l'article "Sobirania i In(ter)dependència" de Joan Subirats que va ser el  moderador del darrer debat.
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2016/04/16/catalunya/1460820487_429996.html

* I  el que va escriure Jordi Matas Dalmases, també moderador d'un debat,  sobre el cicle
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2016/04/17/catalunya/1460894982_996300.html

 
*I si la setmana passada no hi vàreu poder anar, divendres dia 22 a les 19,30, al patronat Cultural i Recreatiu de Cornellà podreu veure l'espectacle de la  Cia Apunta Teatre "A voz ahogada", del poeta Marcos Ana, homenatge a Miguel Hernández organitzat per l'Associació Catalana d'Ex-presos polítics del franquisme.

 No oblideu que llegir us farà més lliures. Bona festa!! Bona literatura!!!
 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web
Web
Donar-se de baixa del butlletí

Email Marketing Powered by Mailchimp