Copy

Het Hapsis Huis in 2023


Ook in 2023 hartelijk welkom in Het Hapsis Huis en via Het Hapsis Huis radio! In deze editie van HaptonomieNet een overzicht van het programma volgend jaar voorzover dat nu al bekend is. En denk je dat dit alles was? Welnee. Komend weekend opent Het Hapsis Huis de deuren met een expositie van fijnschilderwerk. En er is meer.
Het Hapsis Huis radio LIVE over mensgerichte zorg

Studiogasten: Marcel Verhoeven & Froukje Zwinkels van Mens Achter de Patiënt (MAP) | donderdag 12 januari 2023 | 12:00 – ± 12:45

Medewerkers van Stichting Mens Achter de Patiënt (MAP) dragen bij aan een mensgerichte zorg met mensgericht onderwijs. Een programma daarvoor is recentelijk ontwikkeld met de universiteit in Maastricht. In dat programma delen ervaringsdeskundigen hun ervaringen in de zorg met aankomende zorgprofessionals. MAP is altijd op zoek naar mensen die hun ervaring willen delen met ziekte, zorg en welzijn. Ook mantelzorgers en ouders van een kind zijn van harte welkom.

Expeditie Intuïtie in Het Hapsis Huis radio LIVE

Het Hapsis Huis radio LIVE met fotograaf, socioloog en doula i.o. Lisanne van der Werve | Interview door Jeroen Swart en Marleen Wisse | donderdag 12 januari 2023 | 17:00 – ± 18:00

Jeroen Swart en Marleen Wisse praten met met Lisanne van der Werve over intuïtie en wat ze in haar activiteiten er zoal mee doet. Lisanne is fotograaf, socioloog en doula in opleiding.

Het Hapsis Huis radio LIVE over de mantelzorgmakelaar

Studiogaste: Frederieke van Os van Blij(f) thuis | vrijdag 13 januari 2023 | 14:00 – ± 14:45

Als mantelzorgmakelaar zet Frederieke van Os-Hartman zich in voor mantelzorgers die de zorg op zich hebben genomen voor mensen uit hun netwerk waar voor langere tijd zorg nodig is. Ervaring leert dat dit een steeds zwaardere taak kan worden die nog altijd uit liefde en vanuit het hart verricht wordt. In haar werk ondersteunt ze mantelzorgers ook in hun zoektocht naar de juiste zorg en bijbehorende, dikwijls erg ingewikkelde, regelgeving binnen de zorg.

Het Hapsis Huis radio LIVE Actueel met studiogast miniatuurschilder Kilian van Rooij

Tentoonstelling in Het Hapsis Hapsis Huis | vrijdag 24 februari 2023 | 17:00 – ± 17:30 | Expositie: zaterdag 25 en zondag 26 februari 2023

‘I am a mini painter and sculpter and love to help the people around me’, zegt de miniatuurschilder vaak. We gaan het ook over het laatste hebben. 

Expositie miniatuurschilderwerk van Kilian van Rooij

Zaterdag 25 februari 2023: 12:00 – 21:00 | Zondag 26 februari 2023: 12:00 – 17:00 | Eemstraat 7 Utrecht | Toegang gratis

Werken van miniatuurschilder Kilian van Rooij (2005) vinden hun oorsprong in zijn fascinatie voor spel. Terwijl veel van de figuren bedoeld zijn om aan games deel te nemen hebben zijn kleine beeldjes zich inmiddels ontwikkeld tot zelfstandige kunstwerkjes. De tentoonstelling vertelt zo het verhaal van het spel dat kunst is.
Het Hapsis Huis radio LIVE over ‘Transgenerationeel werken’

Gepensioneerd psychiater Gradus van Florestein over zijn handboek | zondag 26 maart 2023 | 14:00 – ± 15:00

Transgenerationeel werken is gericht op het zichtbaar maken van onze onzichtbare loyaliteiten met onze ouders en voorouders. Onzichtbare loyaliteiten kunnen op een voor ons onbewuste manier een rol spelen in ons huidig voelen, denken en handelen. Het zichtbaar maken van deze loyaliteiten kan ons helpen onszelf beter te begrijpen. De werkwijze kan ons ook helpen datgene wat het leven ons aanbiedt te accepteren en in een bredere context te plaatsen. Een bredere context dan voor ons gebruikelijk was. In dit handboek komen zowel de methodiek van het transgenerationeel werken met familieopstellingen en opstellingen als de loyaliteiten en wetmatigheden binnen systemen en gezinnen aan de orde.

Beter door voelen: informatie over de haptonomie

Zondag 23 april 2023 | Aanvang 13:00 uur | Eemstraat 7 Utrecht | Toegang gratis | Opgave deelname nodig

Sommigen maken kennis met haptonomie na een verwijzing van een huisarts, psycholoog of een andere hulpverlener. Anderen zoeken zelf een haptotherapeut op of volgen een haptonomische training voor het werk. Wat maakt haptonomie zo speciaal? Wat zijn de toepassingen ervan? Wat is haptotherapie? Op deze en andere vragen kun je deze middag een antwoord krijgen. Indien gewenst is er ook een demonstratie.

Jon Augustus Gardella in Het Hapsis Huis radio LIVE

Beeldende kunst in beweging | dinsdag 2 mei 2023 | 13:00 – ± 14:00

In Jon Augustus’ atelier is een enorme collectie bronzen beelden, kleurrijke tekeningen en grafisch werk te zien; vol met sierlijke bewegingsvormen en diepgewortelde emoties. In Gardella’s werk zit daarmee een vergaande compassie voor natuur en alle levensvormen. Gardella werkt regelmatig in opdracht voor gemeenten en overheidsinstellingen. Zijn monumentale bronzen beelden zijn door heel Nederland te zien. Werken van Jon Augustus zijn bovendien in collecties van onder meer Gasunie, RUG universiteit Groningen, Philips Nat. Lab. Eindhoven, Museum Wierdenland, Jumping Amsterdam, Politiekorps Groningen, ABN-AMRO, Maan, Menzis, Heineken en Straumann. In 1997 bracht de toenmalige Koningin Beatrix een bezoek aan Jon Augustus Gardella’s atelier. In zijn standplaats in het Groningse Garnwerd geeft hij ook lessen in diverse aspecten van de beeldende kunst. 

Het Hapsis Huis radio LIVE over ubuntu

Opleider & auteur ‘Opsoek naar Ubuntu’ Annette Nobuntu Mul | dinsdag 30 mei 2023 | 14:00 – ± 15:00

Ubuntu is een Afrikaans woord en geeft een diep besef van onderlinge verbondenheid  van mensen met elkaar weer. De identiteit van ieder individu staat niet op zichzelf. Het wij waarvan jij deel uitmaakt is bij zingeving van het leven voortdurend aanwezig: ‘Ik ben omdat wij zijn’. Annette-Nobuntu Mul (1960) is opleider, trainer, executive coach, supervisor en leertherapeut in gestalt-psychotherapie, auteur en spreker. Ze is hoofddocent van de opleiding ‘Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap’ aan de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden. In 2018 verscheen haar boek ‘Opsoek naar Ubuntu’. Annette: ‘Iedere dag van mijn leven tracht ik mij in werk en leven in te zetten voor een duurzame en inclusieve wereld, gedreven door de spirit van ubuntu. Ubuntu, het diepgeworteld Afrikaans mens- en wereldbeeld is mijn bron en de stroom van ons bestaan. Een stroom, die maakt dat we altijd kunnen herbeginnen’.
Het Hapsis Huis radio LIVE over lichaam, sport & filosofie

Auteur & filosoof Aldo Houterman | vrijdag 25 augustus 2023 | 14:00 – ± 15:00

In zijn boek ‘Wij zijn ons lichaam’ uit 2019 laat filosoof Aldo Houterman zien hoe we ons lichaam beter kunnen begrijpen en gebruiken. Ons lichaam lijkt in deze tijd belangrijker dan ooit terwijl we door robotisering en de opkomst van artificial intelligence datzelfde lichaam steeds minder nodig lijken te hebben. In ‘Wij zijn ons lichaam’ onderzoekt de filosoof de betekenis van ons lichaam in het huidige tijdsgewricht. Dit en recent onderzoek vormen de leidraad van deze uitzending van Het Hapsis Huis radio LIVE.

Het Hapsis Huis radio LIVE met ROUWKOST

Het boek ‘Pappa’s rouwen ook’ met auteur Bjorn Visser als studiogast | vrijdag 22 september 2023 | 10:30 – ± 11:30

Als ouders word je samen geconfronteerd met rouw, maar er zijn verschillen in hoe mannen en vrouwen met dit verlies omgaan. In het boek ‘Pappa’s rouwen ook vertellen twaalf vaders het kwetsbare en moedige verhaal over hoe ze zijn omgegaan met het verlies om hun overleden kind(eren). Stichting Rouwkost ondersteunt ouders in hun rouw na het verlies van hun kind. Het rouwproces kan enorm ruw, pijnlijk en eenzaam zijn. Rouwkost helpt met alle mogelijke praktische, emotionele en geestelijke ondersteuning. 

Het Hapsis Huis radio LIVE over kindermishandeling & Stichting Praat

Studiogaste: Ted Kloosterboer | vrijdag 3 november 2023 | 13:00 – ± 14:00

Stichting Praat heeft als doel om het zwijgen over kindermishandeling te doorbreken. Dat is nodig omdat er elk jaar in Nederland ongeveer 119.000 kinderen mishandeld worden. Elk jaar sterven zo’n 50 kinderen aan de gevolgen hiervan. Stichting Praat vindt dat we dat niet mogen en kunnen accepteren. Daarom worden tal van activiteiten georganiseerd om mensen gevoeliger te maken voor de signalen van kindermishandeling. De signalen en activiteiten nemen we in deze uitzending van Het Hapsis Huis radio LIVE uitgebreid door.

December 2022
Expositie 'De verstilling'


Fijnschilderwerk van Madelonne Tegelaar
 
Zaterdag 17 december 2022: 12:00 – 17:00 & 19:00 – 21:00 | Zondag 18 december 2022: 12:00 – 17:00 | Eemstraat 7 Utrecht | Toegang gratis
 
Madelonne Tegelaar (1946) geldt al langer als een veelzijdig kunstenares. In 2012 startte de ‘Kunstemaakster’ met fijnschilderen en ze exposeert inmiddels al enige tijd met haar werken. Haar schilderijen, dikwijls gekenmerkt door een verstillend karakter, zijn regelmatig ook te bewonderen in Synagoge Buren.

Het Hapsis Huis radio LIVE Actueel met fijnschilderes Madelonne Tegelaar

Over haar tentoonstelling in Het Hapsis Hapsis Huis | vrijdag 16 december 2022 | 15:00 – ± 15:30 | Expositie: zaterdag 17 en zondag 18 december 2022

In Het Hapsis Huis radio LIVE Actueel is Madelonne Tegelaar te gast om te praten over haar tentoonstelling.

Het Hapsis Huis radio LIVE over Oekraïne

Onderzoeksjournalist Peter Ramselaar | donderdag 15 december 2022 | 14:00 – ± 14:45

Een overzicht van de ontwikkelingen in en over Oekraïne en de wegen naar een duurzame vrede.

Expeditie Intuïtie in Het Hapsis Huis radio LIVE
   
Het Hapsis Huis radio LIVE met Nadine van Brederode | Interview door Jeroen Swart en Marleen Wisse | donderdag 15 december 2022 | 16:00 – ± 17:00

In deze aflevering van Het Hapsis Huis radio LIVE praten Jeroen Swart en Marleen Wisse met Nadine van Brederode. Nadine is ‘Magical Moments Engineer’; wat inhoudt dat ze ondernemers een ontspannende en leerzame dag bezorgt. Ze praten over onderwerpen als: ga je onverstandige keuzes maken als je naar je intuïtie luistert? Hoe kun je mind en intuïtie onderscheiden? En hoe luister je naar je intuïtie als je hoofd veel weerstand heeft? Daarnaast zet Nadine je aan het denken en voelen of de werkelijkheid waarin jij leeft nog wel kloppend is voor jou. Nadine van Brederode kan mooi vertellen over intuïtie. Je krijgt het ene inzicht na het andere!

Actuele informatie van Het Hapsis Huis

De programmering is onder voorbehoud van wijzigingen. Check de website via onderstaande button voor actuele informatie. Alle live programma’s zijn na te luisteren en podcasts te beluisteren via de website van Het Hapsis Huis onder Activiteiten.
 
Cultuurhuis Het Hapsis Huis
Copyright © 2022 HaptonomieNet, Stichting Hapsis Utrecht. Alle rechten voorbehouden.

U ontvangt HaptonomieNet omdat u interesse heeft getoond in projecten van Stichting Kenniscentrum Haptonomie Hapsis Utrecht of in werkzaamheden van Praktijk Leander Tijdhof.

Stichting Hapsis Utrecht
Eemstraat 7
3522 SN Utrecht
KvK 62755072

Ontwerp: Doets Design

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Schrijf u dan hier uit


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Praktijk Leander Tijdhof · Eemstraat 7 · Utrecht, Ut 3522 SN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp