Copy

Het Hapsis Huis radio LIVE

Het nieuwe radioprogramma Het Hapsis Huis radio LIVE besteedt deze maand aandacht aan het verschijnsel totalitarisme. In pop-up studio 2 van Het Hapsis Huis radio wordt eind deze maand uitgebreid gesproken met co-auteur Gradus van Florestein van het pas verschenen boek ‘Rattenvangers van het onbehagen’. Het Hapsis Huis is een cultuurhuis op het snijvlak van filosofie, kunsten en haptonomie.

Wat bijbehorend emotioneel leven verder ook is: op dit moment ervaren mensen vaak onbehagen. Onbehagen over hun financiële situatie, over immigranten, over de mate van waardering en erkenning die zij krijgen, over regels die hen worden opgelegd, over gebrek aan transparantie in de politiek en over leugens van machthebbers. Dit onbehagen polariseert de samenleving. Het is veelvormig en onderling tegenstrijdig. Politici en mensen op zoek naar macht kunnen een focuspunt bieden voor dit gefragmenteerde onbehagen. Als zij voldoende mensen bundelen onder één vlag worden ze een machtsfactor van betekenis. De geschiedenis heeft ons geleerd dat wat begint als onrust en onzekerheid, onder deze voorwaarden kan uitmonden in geweld en oorlog. Filosofe Hannah Arendt heeft een studie gemaakt van de vreselijke gebeurtenissen die zich afspeelden vlak voor en in de Tweede Wereldoorlog. De vraag is hoe deze gebeurtenissen destijds hebben kunnen plaatsvinden. Maar in hoeverre vinden ze nu opnieuw plaats? Arendt zei direct na de Tweede Wereldoorlog dat ‘dit nooit weer’ alleen haalbaar is als we deze bewegingen leren herkennen. In ‘Rattenvangers van het onbehagen’ worden patronen gedestilleerd uit haar inzichten. Hoe kunnen we zelf bijdragen aan het voorkomen van een herhaling van de grootscheepse ontsporingen uit het verleden? Er staat iets op het spel en de optelsom van onze kleine keuzes is van doorslaggevende betekenis voor onze toekomst.

Het Hapsis Huis radio LIVE

Co-auteur Gradus van Florestein

Gradus van Florestein (1950) werkte voor zijn pensionering als psychiater en psychotherapeut. In 2002 publiceerde hij het boek ‘Transpersoonlijke psychiatrie, realiteit in beweging’. In 2009 publiceerde Gradus ‘De depressie vanuit verschuivend perspectief’. Momenteel geeft hij workshops zoals ‘Bezielend ouder worden’ en ‘Werken met opstellingen’ bij The school of New Directions in Gieten.
Gradus van Florestein op Bol.com

Over het werk van Hannah Arendt

Een hieronder gelinkte weblog bevat artikelen en wat aanvullende informatie met betrekking tot het werk van filosofe Hannah Arendt. De artikelen over het werk van Arendt in relatie tot haptonomie en haptotherapie zijn in de oorsprong een gezamenlijke studie. 
 

Foto: 'Hannah Arendt' is een film
uit 2012 in een regie van Margarethe von Trotta 
over een deel van het leven van de filosofe. 

Betekenis voor de haptonomie

Het Hapsis Huis radio

 

Afleveringen van Het Hapsis Huis radio LIVE zijn terug te luisteren via de SoundCloud van Het Hapsis Huis radio.

Het Hapsis Huis radio is er 24 uur per dag. Wat is er nu te horen?

Voor fijnschilderes Madelonne Tegelaar is haar werk een mogelijkheid om te kunnen mediteren waarmee haar eigen aandacht steeds versterkt wordt. Voor de ‘Kunstemaakster’ is wederkerigheid een professioneel gegeven.

De doorbraak van acteur Jörgen Scholtens bij het grote publiek met zijn rol in de televisieproductie ‘Onderweg naar Morgen’ betekende indertijd veel voor hem. Maar zijn studie van acteermethoden betekent des te meer. Inmiddels is Jörgen Scholtens ook filmregisseur.

Aanraken is een soort taal die we al voor onze geboorte leren. Luister naar een spannende bijdrage over wat er bij aanraken kan gebeuren.

Een gelaagdheid in literatuur zet vertelster Saskia Versaan steeds op een nieuw spoor in bewustzijnsontwikkeling. Daarover vertelt ze aan de hand van twee heel bijzondere verhalen.

Muziekproducent Bouke Hennipman boort met z’n muziek je gevoelslaag heel sterk aan. Wij zijn met onze radio geen stille getuige ervan!

Copyright © 2021 HaptonomieNet, Stichting Hapsis Utrecht. Alle rechten voorbehouden.

U ontvangt HaptonomieNet omdat u interesse heeft getoond in projecten van Stichting Kenniscentrum Haptonomie Hapsis Utrecht of in werkzaamheden van Praktijk Leander Tijdhof.

Stichting Hapsis Utrecht
Eemstraat 7
3522 SN Utrecht
KvK 62755072

Ontwerp: Doets Design

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Schrijf u dan hier uit


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Praktijk Leander Tijdhof · Eemstraat 7 · Utrecht, Ut 3522 SN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp