10 suggesties voor de nieuwe rol van de erfgoedprofessional

Bekijk deze email in de browser

10 suggesties voor de nieuwe rol van de erfgoedprofessional
Hoe ziet de nieuwe rol van de erfgoedprofessional eruit binnen de context van democratisering en permanente tijdelijkheid? Op het Nationaal Monumentencongres op 10 november presenteerde Joks Janssen en team VOER een Pamflet met tien suggesties voor de toekomst om aan te sluiten op de veranderende realiteit. Lees het Pamflet op Platform VOER


Nationaal Monumentencongres
Joks Janssen (hoogleraar Wageningen University en directeur Brabantkennis) presenteerde het pamflet met de 10 suggesties voor ruim 500 aanwezigen van het Nationaal Monumentencongres in de Rotterdamse Schouwburg. In zijn keynote gaf Janssen als belangrijkste aanleiding de opkomst van initiatieven vanuit de samenleving in transitieopgaven.Waarom moeten erfgoedprofessionals zich aanpassen?
Traditionele sturingsmogelijkheden in de erfgoedzorg werken niet meer: de rijksoverheid trekt zich terug om ruimte te laten aan gemeenten en provincies. De vastgoedwereld heeft de crisis achter zich gelaten en wil weer investeren en ontwikkelen. Burgers raken steeds beter geïnformeerd, zijn mondiger, betrokken en initiatiefrijker. In deze tijd van democratisering en decentralisatie gaat het niet altijd in de eerste plaats om geld maar om energie. Het gaat om het steunen van initiatieven van anderen in plaats van eigen plannen en over allianties in plaats van dichtgetimmerde deals op voorhand. 

Een goed gesprek
Om tot de stellingen voor het pamflet te komen organiseerden Joks Janssen en het team van Platform VOER op 6 oktober 2016 een goed gesprek met diverse erfgoedprofessionals* over hun eigen rol. Annette Wiesman schreef een verslag van het gesprek waaruit bleek dat het zoeken is naar een nieuwe rol in de praktijk.Iedereen is aan het zoeken
In de diverse fringe meetings op het Monumentencongres ging het over de rol van de overheid in relatie tot de stad, en haar inwoners. De gemeente Rotterdam nam recent het initiatief om gemeentelijk vastgoed te screenen. Ten opzichte van een paar jaar geleden wordt nu wel breder ingezien dat erfgoed belangrijk is voor een stad, bijvoorbeeld als motor voor een gezonde, gebalanceerde stad en voor het toeristisch klimaat. Hoe werkt de Rotterdamse aanpak? Marinke Steenhuis legt uit.

De erfgoedprofessional #nextgen
De prijs voor ‘Jong Monumententalent 2016’ ging dit jaar naar hovenier Thies Koggel (25), medewerker van landgoederen de Wiersse en Twickel. Thies is een voorbeeld dat het werken aan cultureel erfgoed ook de nieuwe generatie inspireert. Maar dat wisten we allang...op VOER besteedden we namelijk vorige week al aandacht het verhaal van Toon Iding, jongerencoach bij herbestemmingsprojecten in de provincie Noord-Brabant zoals het KVL leerlokaal. Lees over zijn ervaringen met erfgoed en de next generation.


 
Deel op facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Stuur door
* deelnemers aan het voorbereidende gesprek op 6 oktober 2016 waren: Sebas Baggelaar (voorzitter erfgoedvereniging Heemschut Amsterdam), Rob Schram (stedenbouwkundige Rho Adviseurs), Vincent Kompier (Architectuur Lokaal), Natasja Hogen (Hogeschool van Amsterdam), Michiel van Iersel (Non-Fiction cultural innovation), Gabor Kozijn (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Marieke van Zanten (het Oversticht), Karen Schenk (gemeente Haarlem), Benjo Zwarteveen (net afgestudeerd, Bouwkunde TU Delft), Karim van Knippenberg (student WUR), Talitha van Ooijen (net afgestudeerd, Reinwardt Academie), Herbert-Jan Hiep (IVEM / de Erfgoedstem) en Veerle Simons (IVEM / Bureau Herleef).

Initiatiefnemers voor het gesprek en dit pamflet: Joks Janssen en Team VOER (Teun van den Ende, Lotte Zaaijer en Maurits van Putten) danken de deelnemers voor hun inspiratie bij het opstellen van het pamflet.

 
2016 Platform VOER
Je ontvangt deze mail omdat je je voor de nieuwsbrief hebt ingeschreven op www.platformvoer.nl
Email Marketing Powered by Mailchimp


Schrijf je uit voor de nieuwsbrief | Wijzig je nieuwsbriefvoorkeuren