Vers VOER in je mailbox. Lees waar platform VOER momenteel aan werkt en lees de nieuwste erfgoed en ruimte-opinies. 

Thomas Henry - Facadisme als strategie voor erfgoedbehoud

NIEUWSBRIEF 3 DECEMBER 2013

Van de redactie

Ongeveer een half jaar ging platform VOER 'de lucht in'. We zijn erg blij met alle positieve reacties, de ingezonden blogs en het groeiend aantal volgers en lezers. Dit sterkt ons in het idee dat er een behoefte is aan achtergrond en opinie over erfgoed en ruimtelijke opgaven. In deze nieuwsbrief komen artikelen en activiteiten in de afgelopen twee maanden aan bod, maar ook in het nieuwe jaar gaan we verder met blogs publiceren en aanleggen van trenddossiers. Uiteraard vergezeld door aansprekende illustraties en foto's.

Teun van den Ende
Maria Lamslag 

Call for Blogs: Publieke waarde van erfgoed

Oktober stond in het teken van een 'call for blogs'. Sofia Opfer verdiende als winnaar toegang tot het Nationaal Monumentencongres in Tilburg. In haar betoog noemt ze het erfgoed een kapstok voor ieders persoonlijke levensverhaal. Ook de Frederic Louis' blog over de aftakeling van het industrieel erfgoed in Gent en het pleidooi voor publieke verantwoordelijkheid van Sanne de Koning trokken onze aandacht en kregen een eervolle vermelding. Dank aan iedereen voor het deelnemen aan de call! 
 

Crowdfunding in de monumentensector

Donderdag 14 november waren ook wij aanwezig bij het Nationale Monumentencongres. Samen met Triodos Bank en het Nationaal Restauratiefonds organiseerden we in een fringe meeting over crowdfunding in de monumentensector. Tijdens de bijeenkomst stond de vraag centraal: Crowdfunding en communities, de weg naar (financiële) publieksparticipatie in de monumentenzorg? Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam sprak over haar ervaringen met inzet van crowdfunding bij 'Het schooltje van Dik Trom' en Lotte van den Berg van Restauro Architecten vertelde over de (inmiddels geslaagde) crowdfundingactie om de Sodafabriek Schiedam te restaureren en te herbestemmen. Op Platform VOER vind je een trenddossier Crowdfunding met minicollege van expert Ronald Kleverlaan, overzicht van initiatieven uit de erfgoedsector en een visueel verslag van onze fringe meeting door Lieke Beelen. Bekijk het dossier


Introducing...columnist Annette Wiesman

Platform VOER is sinds september een vaste columnist rijker: journalist en auteur Annette Wiesman. Zij schrijft o.a. voor Vrij Nederland, Trouw, Elsevier en Parool over de meest uiteenlopende onderwerpen. Erfgoed is, in de meest brede zin des woords, één van haar meest geliefde onderwerpen. In 2013 publiceerde Annette Wiesman samen met Koos Havelaar bij NAi/010 Uitgevers het boek 'Burchten van de post' over de herbestemming van postkantoren. Annette schrijft elke zes weken voor VOER. In haar eerste twee columns voor VOER, Schuldige gebouwen en Hopen op ruïnes kwam haar voorkeur voor geheimzinnige historische plekken naar voren. Ook in het nieuwe jaar blijft Annette columns voor VOER schrijven!

 
 

Uitgelichte artikelen op VOER

Stedebouw en erfgoed, meer dan een flirt
Publieke waarde is ook publieke verantwoordelijkheid
Respecteer het industrieel erfgoed
Facadisme als strategie voor erfgoedbehoud
Geen sierkamer meer, de nieuwe tuin van het Rijksmuseum
Een tweede leegstandsgolf op komst

bezoek www.platformvoer.nl
Fr├ęderic Louis - Respecteer het industrieel erfgoed
Annette Wiesman - Schuldige gebouwen
Mathijs de Boer - Stedebouw en erfgoed. Meer dan een flirt
Koen Raats - een tweede leegstandsgolf op komst
Sofia Opfer - Mobiliseer het collectieve geheugen
Volg VOER op Twitter | Like VOER op Facebook | Stuur de nieuwsbrief door naar een contact  
Copyright © 2013 Platform VOER, All rights reserved.
Je ontvangt deze mail omdat je je voor de nieuwsbrief hebt ingeschreven op www.platformvoer.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp
Schrijf je uit voor de nieuwsbrief | Wijzig je nieuwsbriefvoorkeuren