Vers VOER in je mailbox. Lees waar platform VOER momenteel aan werkt en lees de nieuwste erfgoed en ruimte-opinies. 

Op zoek naar de nieuwe Nederlander in het erfgoed
direct naar de website!

Nieuwsbrief April 2017

 

De Nederlandse zoektocht naar de nationale identiteit is sterk geënt op de eigen geschiedenis en tradities. Je kunt erfgoed in deze discussie als een baken in een snel veranderende samenleving zien. Maar de samenleving blijft voortdurend in ontwikkeling, wat leidt tot nieuwe opvattingen over de betekenis van erfgoed.

Momenteel bestaat volgens het CBS 22% van de bevolking uit Nederlanders met een migratieachtergrond. Is er aandacht voor verhalen van nieuwe Nederlanders en leiden die verhalen tot nieuwe vormen van waardering en keuzes? In een tijd waarin het begrip van erfgoed vermaatschappelijkt en burgers in toenemende mate een positie opeisen in de inrichting van hun leefomgeving, is het hoog tijd om het begrip van erfgoed te verbreden.

Platform VOER organiseert daarom een bijeenkomst over nieuwe vormen van erfgoedwaardering met inbreng vanuit diverse vakgebieden. We zetten de deur open naar de samenleving waardoor alles in potentie erfgoed kan zijn en iedereen de kans krijgt om erfgoed in eigen termen betekenis toe te kennen. Is er aanleiding om naast traditionele middelen als de monumentenlijst ook andere publieksgerichte vormen te ontwikkelen om erfgoed status te geven?


Save the date: donderdag 11 mei

Kom op 11 mei 's avonds naar het Van Eesterenmuseum in Amsterdam Nieuw-West om deel te nemen aan een goed gesprek over een alternatieve erfgoedwaardering. We pakken een actuele casus beet en vragen aan bewoners en andere betrokkenen uit de wijk en diverse experts om hun mening te geven over de betekenissen van plekken en hoe je daarmee om kunt gaan.

Binnenkort volgt meer informatie via deze nieuwsbrief en op de site van VOER en het Van Eesterenmuseum. Ook in alle recente artikelen op VOER komt de breedte van het begrip van erfgoed en de actieve rol die de samenleving daarin speelt, uitgebreid aan bod.

Heb je een idee voor een artikel dat je graag met ons wilt delen? Je kunt ons altijd een bericht sturen, we denken met je mee!Recente artikelen op VOER:

- Marjolein Sandeman
Op zoek naar de nieuwe Nederlander in het erfgoed

- Renate Pekaar
Even geduld a.u.b. - Behoud door onthouding

- Rien de Visser
Landelijk voer van een kasteelvloer

- Teun van den Ende
Straatvoetbal als erfgoed

- Annette Wiesman
De IJsselcentrale te groot om te herbestemmen?
bezoek www.platformvoer.nl
Rio-na-de-spelen
Straatvoetbal als erfgoed
Wringend-verleden-hoopvolle-toekomst
IJsselcentrale - te groot om te herbestemmen?
Volg VOER op Twitter | Like VOER op Facebook | Stuur de nieuwsbrief door naar een contact  
Copyright © 2017 Platform VOER
Je ontvangt deze mail omdat je je voor de nieuwsbrief hebt ingeschreven op www.platformvoer.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp
Schrijf je uit voor de nieuwsbrief | Wijzig je nieuwsbriefvoorkeuren