Copy
info@gofunsailing.com
06 - 20553904

Het is alweer november, de klok is terug, boten staan op de kant, het wordt vroeg donker. Het moment is aangebroken om een heerlijke zeilvakantie te plannen voor volgend jaar. Over 8 weken is het alweer zover, dan staat 2018 voor de deur. En voor je het weet zit je heerlijk op het voordek van je zeiljacht te genieten.

             

Je kunt bij ons een zeilvakantie boeken op alle mooie zeilbestemmingen ter wereld, laat ons weten wat je wilt gaan doen en waar en wij organiseren de mooiste zeilvakantie van je leven!
 

Zeilen in Kroatie

De redactie van Zilt huurde een zeiljacht in Kroatie en maakte er verslag van. Zie hier het artikel

https://issuu.com/ziltmagazine/docs/zilt139/88

 

 

Wij verhuren zeiljachten langs de gehele kust van Kroatie en hebben er ook een aantal flottieljes varen.
 

Logboek

Noteert u met enige regelmaat uw positie in het scheepsjournaal (c.q. logboek)? Ons advies is om dit zeker te doen. De frequentie is een beetje afhankelijk van het vaargebied. Groot water, grotere tijdsinterval. Klein water, kleinere tijdsinterval. Ook de bootsnelheid is van belang. Vaar je snel, dan moet je het vaker doen.

Op de website van de zeezeilschool vonden we een leuk formulier wat je hiervoor kunt gebruiken.

http://www.zeezeilschool.nl/documenten/LOGBOOKFORM%20ZEEZEILSCHOOL%20SCHEVENINGEN.pdf

Waarom zou je de positie regelmatig noteren? Mocht alle elektronische navigatie uitvallen, dan heb je toch nog een vrij recente positie om daarmee op een papieren kaart verder te navigeren met gegist bestek. Vanuit je laatste positie ben je immers meestal niet verder dan 6 à 7 mijl verwijderd van het laatste punt. Het maakt je tevens ook bewust van de positie waar je je bevindt ten opzichte van de wal. In geval van nood kan je dan snel een positie doorgeven, die staat dan immers ook op papier (het scheepsjournaal).

In het voorjaar raakte nog een jacht in problemen op het IJsselmeer, het maakte water. Alle elektronica was uitgevallen en de schipper kon geen duidelijke positie opgeven. Via de handheld marifoon kon nog gemeld worden dat ze twee uur eerder waren vertrokken uit Stavoren met een zuidwestelijke koers. Dat werd zoeken voor de hulpverleners. Gelukkig liep het goed af.
 

'TOEDELEDOKIE' IN NOOD

En afgelopen week ook nog een bizar verhaal van een scheepje op de Waddenzee. In nood en geen marifoon, geen plotter, geen waterkaart. Alleen een GSM. zie hier het hele verhaal

https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-texel-oudeschild/motorjacht-strandt-onvoorbereid-op-waddenzee-zonder-hulpmiddelen
 

We have better charts of the moon than of our oceans
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed onderzoek naar het ongeluk in april 2016 met het Nederlandse vrachtschip Nova Cura. Schuttevaer publiceerde hierover. De volledige tekst kunt u hier lezen.Het artikel geeft maar weer eens duidelijk aan dat er, naar onze mening, twee stelregels zijn bij zeekaarten:

  1. Uitspraak van de Engelse Chef der Hydrografie, reeds jaren geleden en nog steeds geldig: 'A nautical chart is an image of a situation how it should could be'
  2. Uitspraak (met verzuchting) bij de IHO (Int. Hydrographic Office): 'We have better charts of the moon than of our oceans'

Helaas is dit voor grote gebieden buiten de scheepvaartroutes ook nu in 2017 nog steeds een feit. Er zijn nog steeds zeekaarten in gebruik in Voeten en Vadems waarop je duidelijk kan zien hoe het zeilschip midden 19e eeuw zijn slagen heeft gemaakt.

Het blijft dus zaak om ook de digitale zeekaarten met de nodige argwaan te bekijken. Zoals uit het artikel blijkt, laten zelfs de professionals zich soms verleiden door het gemak van de systemen.


Bespaar op uw vakantie budget door nu te boeken!

In oktober hebben we al heel veel klanten kunnen helpen aan een zeilvakantie. De flottieljes worden al goed geboekt, daarnaast ook veel klanten die zelfstandig of met schipper op pad gaan. Wij helpen u graag en geven u voor 1 januari op alle boekingen vroegboekkorting!
Wilt u zelf eerste een kijkje nemen bij de schepen, ga dan naar ons zoek en boeksysteem

 

 

Over GoFunSailing:

Wij bieden zeiljachten aan in de mooiste zeilgebieden met prachtige baaien en stranden waar u kunt genieten van de lokale culinaire lekkernijen. Wij zijn 7 dagen in de week bereikbaar, ook in de avonduren en zullen u persoonlijk advies geven. Zeilen is onze passie en die delen we graag met u!

Contact:

06 - 20553904
info@gofunsailing.com

logo yachtpool