Copy
Dit is een nieuwsflash van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.
Het fiscaal statuut van presentiegelden van bestuurders bij SHM's
 
Een SHM heeft de rechtsvorm van een vennootschap. De presentiegelden van de bestuurders van SHM’s zijn hierdoor op fiscaal vlak bedrijfsleidersbezoldigingen. Hiervoor reikt u een fiscale fiche 281.20 uit.

Presentiegelden kunnen drie mogelijke fiscale kwalificaties hebben. Wanneer welke kwalificatie geldt, leest u in het antwoord op een parlementaire vraag (docx - 24 kB)

Waarom is er geen fiscaal statuut 'Baten' meer?
Vroeger was er geen specifiek fiscaal regime voor bestuurders van personenvennootschappen van coöperatieve vennootschappen (CV’s), zoals SHM’s. Hierdoor gold voor hen de fiscale restcategorie ‘Baten’.

De fiscale wetgeving is ondertussen gewijzigd. De vergoedingen voor bestuurders van alle vennootschapstypes kregen het statuut van bedrijfsleidersbezoldiging, ook als deze vergoeding wordt uitbetaald als presentiegelden.

De uitzondering in de Commentaar op het Wetboek van Inkomstenbelasting voor bepaalde kapitaalvennootschappen die volgens bijzondere wetten bestuurd worden, is niet van toepassing voor de SHM’s.

Het vademecum van de VHM is niet meer van toepassing
De informatie in het boekhoudkundig en fiscaal vademecum van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) is verouderd. Het vademecum is niet meer van toepassing sinds de overgang van de VHM naar de VMSW.

De praktijk bij de SHM’s op dit moment
Momenteel reiken heel wat SHM’s voor hun bestuurders nog de fiscale fiche 281.30 uit. Voor zover bekend, laat de fiscale administratie deze werkwijze toe en aanvaarden de betrokken controlekantoren nog altijd de vroegere regeling.

Meer informatie?
Met vragen kunt u terecht bij Ronald Koopman: 02/505.45.42 of ronald.koopman@vmsw.be

 
 
Copyright © 2015 VMSW, All rights reserved.