Copy
Logo

Ha <<First Name>>,

Ter voorbereiding op een nieuw project (waarover later meer) zet Innovation Origins op een rijtje hoeveel geld Europese landen hebben aangevraagd uit het coronaherstelfonds van de Europese Commissie. Daarmee moeten - kort samengevat - projecten worden gefinancierd waardoor Europa socialer én duurzamer uit de coronacrisis komt.

De aangevraagde bedragen variëren nogal: van 191,5 miljard euro door Italië tot nul euro door Nederland. Nederland kan aanspraak maken op maximaal 6 miljard euro en daarnaast nog extra geld aanvragen voor losse projecten. Vermoedelijk door de ellenlange kabinetsformatie is ons land het enige dat nog geen aanvraag heeft ingediend.

Nu is 6 miljard geen bedrag dat je zomaar over het hoofd ziet, maar wel een schijntje vergeleken met de 60 miljard die de nieuwe regeringscoalitie uittrekt om de impact van klimaatverandering te beperken, wind- en zonne-energie, elektrisch rijden, woningisolatie en andere duurzaamheidsprojecten te stimuleren.

Wat mij betreft kan de regering, die maandag na bijna een jaar demissionair te zijn geweest bij koning Willem-Alexander op het bordes staat, niet snel genoeg uit de startblokken komen. Om met Mark Rutte te spreken: ‘Laat het nu maar eens zien. Bring it on!’

Met innovatieve groet,

Arjan Paans

Hoofdredacteur Innovation Origins

Ga hier meteen naar ons overzicht met meest recente verhalen.

Nieuwe columnist PG Kroeger heeft ook oog voor de geschiedenis van innovatie

Na het afscheid van Jan Wouters als IO columnist miste ik eigenlijk iemand die schreef over de geschiedenis van innovatie. Wat ben ik daarom blij met de komst van oud-Science Guide-hoofdredacteur, historicus, publicist en podcastmaker PG Kroeger. Dit weekend verscheen zijn eerste column. Hij wijst er daarin fijntjes op dat alle techgiganten van de wereld lijken te vergeten om de tweehonderdste verjaardag van de computer te vieren. Tweehonderd zegt u? Lees maar!

En wie de leuke columns van Jan Wouters over (bijvoorbeeld) de geschiedenis van de elektrische auto wil lezen, kan hier terecht.

Robotkittens en vliegende auto’s op CES 2022

CES 2022, de technologiebeurs in Las Vegas, mag dan voor het tweede achtereenvolgende jaar bijna zonder publiek plaats te hebben gevonden, ook online waren er voldoende leuke innovaties om ruim aandacht aan te besteden. Elcke Vels schreef een leuk overzichtsverhaal en Aafke Eppinga sprak met start-up RanMarine, die hoge ogen gooit met hun WasteShark, een autonome haai die per dag 500 kilo plastic afval uit de oceaan kan halen.

Deze zonnepanelen kunnen zichzelf repareren

Onderzoekers van het Technion Insitute in Israël hebben een kristal ontdekt, waardoor straks zonnepanelen zelf beschadigingen kunnen herstellen. Wat onrealistisch leek, of strikt voorbehouden aan Spiderman of Superman, wordt nu mogelijk dankzij een recente ontdekking van een groep wetenschappers, schrijft Mauro Mereu. Wetenschappers van het Technion Israel Institute of Technology hebben zelfhelende nanokristallen ontwikkeld; deeltjes die een duizendmiljoenste van een meter groot zijn. Zij maakten gebruik van dubbele perovskieten, materialen met potentiële toepassingen in zonnecellen.

Over de wonderbaarlijke werking van perovskiet schreven we eerder al in dit verhaal van Corine Spaans.

Elke dag IO op je smartphone

Elke dag om 20 uur exact één innovatief verhaal op je smartphone? Dat kan! Meld je aan voor onze Telegram-service en blijf op de hoogte van de laatste innovaties!

Abonneer je hier op de Nederlandse versie.

En hier op de Engelse.

De IO ochtendbriefing: een fijne start van je dag

Wij zijn het jaar begonnen met een nieuwe dienst: de IO ochtendbriefing. Trouwe lezers van de wekelijkse nieuwsbrief kregen hem al automatisch in hun inbox, nieuwe lezers kunnen zich hier aanmelden. Afmelden kan trouwens ook, zonder dat dit invloed heeft op de ontvangst van dit weekoverzicht.

Steun ons!

Innovation Origins is een onafhankelijk nieuwsplatform, dat een onconventioneel verdienmodel heeft. Wij worden gesponsord door bedrijven die onze missie steunen: het verhaal van innovatie verspreiden. Lees hier meer.

Op Innovation Origins kan je altijd gratis artikelen lezen. Dat willen we ook zo houden. Heb je nou zo erg genoten van de artikelen dat je ons een bedankje wil geven? Gebruik dan de donatie-knop hieronder:

Doneer

Copyright (C) 2022 Innovation Origins. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe