Copy

Manitoba Nieuwsbrief

jaargang 9, nummer 1, oktober 2021

Van de redactie

Lieve lezers! Het nieuwe seizoen is van start en we hebben een boordevolle nieuwsbrief voor jullie. Lees de bijdragen van de speltakken, oproepjes en aankondigingen van alle leuke dingen de komende tijd. Foto reportages, nieuwe gezichten, afscheid.. het zit er allemaal in. 
Voor wie de hele nieuwsbrief tot het eind toe uitleest is er onderaan een beloning: wist u datjes én ons clubhuis in vogelvlucht. We zullen jullie niet langer ophouden. Heel veel leesplezier!

Elena en Mischa 

In deze nieuwsbrief

Wat aten we met Groepsweekend?!

Traditiegetrouw openden we het nieuwe scoutingseizoen met Groepsweekend. Met z'n honderdvijftigen samen uit kamperen, heerlijk! Natuurlijk willen we na een hele dag buitenspelen ook wat te eten. Koken voor 151 scouts, kun jíj je het je voorstellen?! Jaarlijks wordt dit gedaan door een team van Manitoba. Dit jaar gingen ze de uitdaging aan om te koken in de grootste pan die we hebben. Hieronder een foto verslag. Voor wie thuis ook een keer zo lekker wil koken, lees verder op de website voor het recept!
Tip: wel even de ingrediëntenlijst terugrekenen van 122 volwassen porties naar gezinsgrootte en... blijven roeren!!!

Beverzomerkamp: te leuk! 

Zo veel leuks, te veel om op te schrijven. De bevers hebben een fantastisch zomerkamp gehad in Maarn met als thema: "Peter Pan en de verloren Bevers". 

Outdoor event voor ouders en mobiele scoutshop op 16 oktober


Ouders zijn weer welkom bij Manitoba! Eindelijk niet meer de Kiss and Ride, wachten op de parkeerplaats, ergens vanuit de verte de (bordeaux)rode, groene, beige blousen zien rennen door het bos, maar gewoon echt weer welkom zijn bij de opstelplaats. Om jullie, ouders, eens extra welkom te heten zorgen we op 16 oktober voor een kopje koffie of thee, een kampvuur en wat lekkers erbij. En de mobiele scoutshop staat er dan ook. Tussen twaalf en twee hoopt het bestuur jullie daar te treffen om weer eens ouderwets een praatje te kunnen maken met elkaar. Tot ziens op 16 oktober!
 

Lunch met het verenigingsbestuur

Na een welverdiende zomervakantie zijn we nu echt allemaal weer begonnen. Na het terugkijken van de zomerkampfoto's, het groepsweekend en het leidingweekend gaan we in volle vaart van start met het nieuwe seizoen. 
Met het verenigingsbestuur hebben we tijdens een lunch om de tafel gezeten met de nieuwe leiding. Echt nieuw zijn deze mensen niet, want ze zijn overgevlogen vanaf de sherrows. Vaak hebben ze er al aardig wat jaren als jeugdlid bij Manitoba opzitten. Toch is het goed om praktische zaken met elkaar te delen. Ook hebben we de verwachtingen van en naar het verenigingsbestuur uitgesproken. Met een rondleiding in en om het gebouw sloten we de lunch weer af. We wensen alle nieuwe leiding veel plezier bij hun speltak!

Enthousiaste en fanatieke Meisjeswelpen 

De meiden zijn hartstikke enthousiast begonnen aan het nieuwe jaar. 
Ook de nieuwe dames doen fanatiek mee met alle spelletjes. Komend jaar staan er weer heel veel toffe activiteiten op het programma!

Oudervertegenwoordigers voor de welpen gezocht!

Je kind speelt elke week heerlijk bij Manitoba. De leiding bedenkt steeds weer een uitdagend programma voor de bevers, welpen, gidsen en verkenners. En de sherrows worden begeleid in het organiseren van hun eigen programma. Er zijn materialen om het spel mogelijk te maken, er is een fijn clubhuis en de leiding krijgt training en ondersteuning. Als ouder is het een prettig idee dat je dochter of zoon lid is van een groep waar al deze zaken goed geregeld zijn.
Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Achter de schermen wordt er regelmatig overlegd. Bij dit overleg hebben onze jeugdleden (en daarmee u, als wettelijk vertegenwoordiger) een stem via de oudervertegenwoordigers. Elke speltak kiest één ouder die de belangen behartigt van deze groep. Een leuke manier om de groep goed te leren kennen en iets voor de groep te betekenen. Op het moment zijn we voor zowel de meisjes- als de jongenswelpen op zoek naar een oudervertegenwoordiger. 

Wat vragen we van je? Als oudervertegenwoordiger ben je echt betrokken bij Manitoba, doordat je aanwezig bent bij de groepsraad. Dit overleg vindt ongeveer 5 keer per seizoen plaats in het clubhuis (zie de agenda). Tijdens deze groepsraad ben je de stem van de jeugdleden/ouders van jouw speltak.
Is dit iets voor jou (of heb je nog vragen over deze leuke functie)? Meld je dan bij de leiding van jouw speltak. Je inzet wordt zeer op prijs gesteld. Ik hoop je binnenkort op de groepsraad te zien. 
Ivette Oudenbroek, Oudervertegenwoordiger Sherrows oudervertegenwoordigers@manitoba.nl

Jongenswelpen enthousiast van start

Na het overvliegweekend is het nieuwe seizoen nu echt weer begonnen, ook voor de jongenswelpen. Dit jaar hebben we naast 26 enthousiaste welpen ook een enthousiaste nieuwe leiding, Jacala.
De eerste twee opkomsten waren heel gezellig: we hebben elkaars naam leren kennen, gezien wie er ver kon slaan met slagbal en torens gebouwd met suikerklontjes en chocopasta. Het belooft een leuk scoutingjaar te worden, vol avonturen!

Grote schoonmaak: we mogen weer! 

Het is meer dan anderhalf jaar geleden dat het grote Manitoba schoonmaakfeest is gehouden. Maar nu is het dan eindelijk zover. We mogen weer, eindelijk!
Op 31 oktober aanstaande is er weer de grote schoonmaak. Op deze dag nodigen wij alle ouders/ familieleden uit om tussen 10 uur en 12 uur te komen helpen op het clubhuis van Manitoba met poetsen, schrobben, ramenlappen en vegen zodat ons prachtige clubhuis weer helemaal mooi en schoon is.
Natuurlijk zorgen we voor koffie/ thee en iets lekkers. Verder is het een mooi moment om tijdens het poetsen bij te kletsen, het is zóóóó lang geleden dat er een ouder/ kind weekend is geweest.
We zien jullie graag met emmer en sop op 31 oktober om 10u!
Dirk Jan, Eric, Richard en Trudy

Gidsen hebben zin in nieuw seizoen

Wij, de gidsen en de gidsenleiding, hebben ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen! Dit jaar hebben we weer een hele gezellige groep gidsen en 5 leuke leiding. Nadat Danique vorig jaar met veel opkomsten en het zomerkamp heeft meegedraaid, is ze nu als vaste leiding begonnen. Daar zijn we erg blij mee :-). Tijdens de eerste opkomst van het jaar hebben we veel kennismaking- en teambuildingsspellen gedaan om elkaar te leren kennen. Voor het komende jaar staan er nog veel meer leuke activiteiten op het programma, zoals: weekendjes op Manitoba en weekendjes kamperen, de kerstlunch, creabea opkomsten maar ook veel scouting activiteiten zoals vuur maken en boogschieten. Concluderend: we hebben er erg veel zin in!

Afscheid van onze sponsor

Langs deze weg willen wij Ingmar Ridderhof hartelijk danken voor zijn jarenlange sponsoring. Ingmar heeft een punt gezet achter zijn aannemersbedrijf Ridderhof Bouw en is een nieuwe onderneming begonnen: Compactkraanverhuur Ridderhof. Check vooral zijn facebook als je wilt volgen hoe leuk speelgoed dit is. Helaas vallen wij simpele nieuwsbrief lezers niet echt meer onder zijn doelgroep als potentiële klanten, dus dit is de laatste keer dat we reclame voor hem zullen maken.
Én het betekent dat er een plekje vrij komt! Wil jij minstens 4x per jaar reclame maken voor je bedrijf via onze nieuwsbrief en je logo op een vaste plek op onze website als sponsor? Neem dan contact op met bestuur@manitoba.nl om de opties te bespreken. 

Een nieuw verkennerjaar

Het groepsweekend is weer achter de rug en terwijl de oudste verkenners overgevlogen zijn naar de sherrows zijn er weer nieuwe verkenners bij gekomen. Nu het er naar uit ziet dat covid niet langer de scout spirit in de weg zal zitten belooft het een goed jaar te worden met vele mooie opkomsten en weekenden, kortom een echt scouting jaar! 
Aan de verkenner leiding uiteraard de taak dit samen met jullie, onze verkenners, waar te maken. Wij zijn dan ook al druk aan het plannen en staan klaar in de startblokken om er een fantastisch jaar van te maken!
Wij hebben er enorm veel zin in en hopen dat jullie net zo enthousiast zijn!
Verkenners, ga voor goud!
Verkenner leiding Manitoba

Speciale aanbieding: Manitoba Longsleeves

In de webshop van Manitoba zijn tijdelijk unieke longsleeves verkrijgbaar met het Manitoba-logo op de rug. Tegen een kleine meerprijs kun je je naam op de voorkant laten afdrukken. Dit kun je zelfs nog uitbreiden met je stamlogo. Verkrijgbaar in maat S t/m 2XL (unisex). Om de prijs hoef je het niet te laten, je eigen unieke one-of-a-kind shirt koop je al vanaf €14,95. En het is echt tijdelijk, want ze zijn alleen verkrijgbaar in de vier weken na het verschijnen van deze nieuwsbrief. Wacht niet te lang en zorg ervoor dat je je eerste decembercadeau nu al snel in huis hebt!
naar de webshop

Bier- en wijnproeverij 20 november

Wil je Manitoba steunen én heb je zin om een aantal lekkere bieren of wijnen te proeven? Dan ben je zaterdagavond 20 november van harte welkom bij de - inmiddels - bekende proeverij! 
We gaan er vanuit dat deze editie weer gezellig op het clubhuis gaat plaatsvinden, maar omdat het thuisproeven (wegens Corona) vorig jaar heel succesvol was willen we bij voldoende belangstelling ook de mogelijkheid geven om online mee te doen. Deelname aan de online proeverij zal wel iets duurder zijn dan de fysieke proeverij (we denken nu ca €22,50 ipv €15,-).
Kan je niet wachten? Geef je dan alvast op via deze link: aanmelden bier-en wijn actie 
De eerste tien inschrijvers maken kans op een lekkere fles van 't een of ander!

Sherrows leggen de stad op de gevoelige plaat 

De sherrows hielden hun opkomst in de binnenstad van Amersfoort. Sherrows Mena en Thomas hadden foto's gemaakt van herkenbare plekken die de Sherrows in vier
groepen na gingen maken. Team Scouting wist de meeste foto's na te maken en had daarmee de meeste punten verzameld. Klein gelukje, het bleef redelijk droog. Ze kijken nu al uit naar hun volgende opkomst. Fijn dat ze maar een weekje hoeven te wachten!

Oproep!

Zoals jullie ondertussen allemaal weten zijn we bij het bestuur hard op zoek naar nieuwe aanwas. Als bestuurslid besteed je gemiddeld twee tot drie uur per week aan je taak als voorzitter, penningmeester of algemeen bestuurslid. Daarmee lever je een directe bijdrage aan het mogelijk maken van de opkomsten van jouw zoon of dochter. 
Wat je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar! Je maakt deel uit van een enthousiaste groep vrijwilligers en een leuk team van mede-bestuursleden. Je mag regelmatig bij Manitoba rondlopen, een drankje doen en bij het kampvuur zitten. Daarbij ontvang je uiteraard eeuwige dankbaarheid van de vereniging voor je inzet. Wie wil dat nou niet?
Omdat je nu natuurlijk denkt 'dat wil ik ook!' nodigen wij je van harte uit om bij ons langs te lopen. Vraag de leiding ernaar, die brengt je direct met ons in contact. Een mailtje mag ook, naar bestuur@manitoba.nl
Is een bestuursfunctie wellicht wat veel van het goede, maar wil je wel graag helpen? De kascontrole-commissie zoekt nog mensen voor de jaarlijkse controle. Dit is slechts één of twee avonden werk. Aanmelden kan ook via het genoemde e-mail adres.

Beukenstam op Camp X-treme

De Beuken van Manitoba hielden hun kamp in Loenen op de Veluwe. Met een X-treme thema was er ook een extreem vol draaiboek. Terwijl er een aantal op de fiets naar het kampterrein onderweg waren, werd er een grote luxe buitendouche gefabriceerd en een Indische rijsttafel voorbereid. Na het vlotbouwen, kampopbouw en diner volgde de kampdoop. Iedereen die de kampdoop doorstaan had kreeg een kamp-tattoo. We zijn nog steeds op dag 1 en maken ons op voor de 2-daagse nachthike. Hoe extreem kan het gaan! Dag 2 volgt met een 19 km lange hike door een extreem mooi gebied. Uitrusten is er niet bij want de dagen die volgen wordt er een programma afgewerkt met een workshop firestarters maken, eetbare zaken uit de natuur halen, koken op houtvuur, archery attack (tot zover het programma van de rustdag), voltooien van een 5km lange hindernisbaan (bij de Hoenderlo groep, aanrader!), bosbessenjam maken, stadten in Zutphen, wild kijken, hike- en hinderlaag-ontvangst voor kampbezoeker, een Da Vinci brug maken (google dat maar) en niet te vergeten... dagelijks op de fiets naar ijssalon Zoet in Eerbeek voor heerlijk ijs! Poehee, na zo'n week gelukkig weer werken om even bij te komen...

Wist u dat?

Scouts die al wat langer lid zijn van Manitoba, herinneren zich wellicht ons groepsblad de Bisongeloei. Daarin verschenen altijd verhalen van de speltakken en hadden we achterin de vaste rubriek 'Wist u dat'. Nu deze nieuwsbrief een mix is geworden van speltakverhalen en algemeen nieuws, vinden we het leuk de 'Wist u dat' weer nieuw leven in te blazen. Hoor of zie je iets leuks dat in deze rubriek past? Mail het direct naar nieuwsbrief@manitoba.nl o.v.v. 'Wist u dat', dan plaatsen wij het in de volgende nieuwsbrief! Voor nu een kort lijstje, maar het begin is er! Wist u dat ...
 • Mika het verschil niet weet tussen kappertjes en groene peperkorrels?
 • De verkennerleiding dit wel proeft?
 • Rik knokkelige knieën heeft?
 • Er 100 kilo aan eten in de paellapan kan?
 • Het eigenlijk een shoarmapan is?
 • Jacala geen goede knieën heeft? 
 • Er stamleden zijn die tijdens vrijwilligersweekend meer op de grond hebben gelegen dan hebben gestaan? 
 • Ballenbakballen? 
 • De meisjeswelpen van kingen houden?
 • Astrid en Sandra heel lekker Italiaans brood meehadden naar de kampfoto's picknick?
 • Elise nu elke dag bij hen wil komen ontbijten?
 • De jongenswelpen Freek Vonk thema hadden met zomerkamp?
 • Freek Vonk nu Chief Scout van Scouting Nederland is geworden?
 • Er in 2023 weer een Wereld Jamboree is? 
 • Je maar één keer in je leven als jeugddeelnemer naar de WJ kan?
 • Grijp die kans als je in 2023 tussen de 14 en 18 jaar bent?!
 • We jullie allemaal graag zien op 16 oktober tussen 12-14u?

Manitoba in vogelvlucht

Afgelopen zaterdag maakte Sebastiaan Beterarms dronebeelden van ons clubgebouw. Klik of tik op het beeld hieronder om ons clubhuis in vogelvlucht te bekijken (inclusief nieuwsbrief redactie on site!)! 

agenda

16 oktober  -  Herfstvakantie, wel opkomst
16 oktober - mobiele scoutshop aanwezig
23 oktober - Herfstvakantie, wel opkomst
30 oktober -  grote schoonmaak, speltakken 's morgens opkomst
19 november - groepsraad
20 november - bier- en wijnproeverij
27 november - Sinterklaas
25 december - 1e Kerstdag, geen opkomst


Wil je iets veranderen?
Je kunt voorkeuren aanpassen or uitschrijven voor deze verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp