Copy

Manitoba Nieuwsbrief

jaargang 7, nummer , december 2019
INTRO - Whoop! We hebben een scoop! // Daar issie dan! Welkom bij de laatste nieuwsbrief van 2019. En wat was het een gaaf jaar! Check vooral, nadat je al deze leuke up-dates en informatie in de nieuwsbrief hebt gelezen de agenda even! Er staat zo ontzettend veel op het programma, we kunnen bijna niet wachten op 2020. Maar eerst gaan we dit jaar nog even feestelijk afsluiten met een gezellige laatste kerstopkomst.
Wij wensen jullie allemaal gezellige feestdagen en een gezond en gelukkig 2020!
We zien jullie graag weer terug bij de opening van ons jubileumjaar op 4 januari (vergeet je zwemkleding niet!). We mogen ook nog een echte scoop onthullen: Burgemeester Gerlof Bouwmeester van Leusden onthult 4 januari de nieuwe kampvuurkuil!
In deze nieuwsbrief: nieuwjaarsduik in jubileumjaar // manikamp // kampvuurkuil // winterfestijn // vrijwilligersbbq // nieuw bestuurslid // manitoba duurzaam // wijn&bieractie // HIT 2020
NIEUWS - nieuwjaarsduik in jubileumjaar // Volgend jaar, 2020, bestaat Manitoba 75 jaar en dat gaan we het hele jaar vieren met allerlei activiteiten. De opening van het jubileumjaar, op 4 januari, zal worden verricht door de burgemeester van Leusden, Gerlof Bouwmeester. Zelf is hij ook scout geweest.
De burgemeester zal op originele wijze de vernieuwde kampvuurkuil onthullen waarna we deze op gepaste wijze zullen inwijden.
Naast de activiteiten in de kampvuurkuil, zoals broodjes bakken en marshmallows roosteren, staan er nog een paar spectaculaire challenges op het programma. Zo is daar een kabelbaan waar je kan tokkelen, je kunt op originele wijze de gepionierde glijbaan af en eindigen in het water. Daarna opwarmen in de jacuzzi. Als je dan weer lekker bent opgewarmd is het tijd voor een warme chocolademelk.
De opening is om 14.00 uur, dus wees erbij. Het festijn duurt tot 16.00 uur!!
NIEUWS - Update Manikamp2020 // Hierbij de officiële SAVE THE DATE voor het groepszomerkamp!
In 2020 bestaat Manitoba 75 jaar en gaan wij dit groots vieren. Met alle speltakken en stammen gaan we voor het eerst samen op groepszomerkamp!
 Alle bevers, welpen, scouts, sherrows, stammen en alle vrijwilligers van Manitoba gaan van 18 t/m 25 juli 2020 kamperen in Eerde bij Ommen. Dit beboste Labelterrein (sinds 1913) ligt aan rivier de Regge, in de zoom van de Sallandse Heuvelrug.
Tijdens dit Manikamp worden activiteiten met de hele groep afgewisseld met het eigen zomerkamp van de speltakken. Iedere speltak/stam heeft een eigen veld. De leiding en vrijwilligers organiseren mee en samen maken we er een mooi kamp van!
VAN DE STICHTINGSVOORZITTER - De legende van de kampvuurkuil // Het was 1985, ik was 10 jaar, de A28 moest nog worden aangelegd en Manitoba vierde haar 40e verjaardag. Ik kwam toen net bij de verkenners in een gloednieuw clubhuis aan de rand van het grote bos. In dat jaar groeven onze scouts de kampvuurkuil op de plek waar deze nu nog steeds ligt. De zandkuil werd afgewerkt met boomstammen om op te zitten. Aan die plek en de kampvuren die we daar maakten heb ik hele fijne herinneringen. We bakten heerlijk brood aan een stok boven het vuur, zongen de prachtigste liedjes en vertelden elkaar de spannendste verhalen in het donker. Zo vertelde Akela na de groepsmaaltijd de legende over hoe liederen en verhalen zijn ontstaan: 
"Een oude keizer krijgt tot zijn ongenoegen een blinde zoon en hij legt hem te vondeling aan de rand van het bos. De jongen groeit op tussen de wolven en andere dieren in het bos. Zij leren hem de prachtigste verhalen te vertellen en de mooiste muziek te maken op een oud snaarinstrument. Wanneer hij volwassen is, trekt hij de wereld in en leert hij aardige en minder aardige mensen kennen. Maar uiteindelijk komt hij weer bij zijn vader terug in het paleis. Deze is zo onder de indruk van zijn uitzonderlijke talent dat hij besluit hem toch troonopvolger te maken."
De afgelopen weken hebben de leerlingen van Bouwmensen Amersfoort onze kampvuurkuil een facelift van beton gegeven. Het ziet er weer strak uit en is klaar voor de komende 75 jaar. Mijn zoon is net begonnen bij de verkenners. Ik hoop dat hij en alle Mantioba leden net zo zullen genieten van de kampvuur liedjes en verhalen als ik deed. Heel erg bedankt aan bouwbedrijf Huurdeman, de leerlingen van Bouwmensen en iedereen die de nieuwe kampvuurkuil mogelijk gemaakt heeft! - Joris Kleintjens, stichtingsvoorzitter
UITNODIGING - Vrijwilligersbbq // Zoals jullie weten zijn wij als bestuur en uiteraard alle leden zeer blij met de inzet van jullie als vrijwilliger van Manitoba. Het maak niet uit hoe je actief bent, kan zijn als leiding, vertrouwenspersoon, redactie, stichting, SOD, materiaalbeheer, ZOKA2020 commissie, webmaster, kookstaf, bestuur of welke vorm van NDLG (niet direct leiding gevende).
Als vereniging willen we jullie daarom bedanken in de vorm van een winter-bbq. Deze geven we op 4 januari 2020 vanaf 17.30 uur. Graag zien we jullie allemaal!
Om een beeld te krijgen wie er aanwezig wil zijn, graag opgeven (voorzitter@manitoba.nl) bij mij voor 1 januari 2020. Dan weten we ook hoeveel boodschappen we moeten doen. Eric van Schaick, groepsvoorzitter
DONATIE - Stichting de Boom // Al jaren helpt scouting Manitoba Stichting De Boom met natuurbeheer in de Schoolsteegse bosjes, in ruil voor een kleine vergoeding en brandhout. De zagers gebruiken daarbij hun eigen motorzagen, maar vorig jaar gingen er twee zagen stuk. Dankzij een donatie van twee afgeschreven zagen van Stichting De Boom kunnen we nu toch weer zagen. We kregen er zelfs een vaatje brandstof en wat klein gereedschap bij. Manitoba dankt De Boom voor de schenking en prettige samenwerking!
Online aankopen? Vakantie boeken? Sponsorkliks! // Verdien met jouw online aankopen geld voor Manitoba. Hoe werkt het? Ga via het logo hierboven of via sponsorkliks.com naar de webshop van jouw keuze. Plaats je bestelling of boek je reis zoals je gewend bent. En wij krijgen de provisie! Lees meer of bekijk hier welke webshops meedoen. 

NIEUW BESTUURSLID VERENIGING - Bernhard Rollema // Mijn naam is Bernard Rollema. Ik ben 50 jaar, getrouwd met Irma en vader van 3 dochters, Rianne (stam), Astrid (Sherrows) en Kirsten (was vroeger meisjeswelp). Wij wonen al jaren met plezier in Leusden.
Zelf heb ik vroeger bij de welpen en verkenners gezeten bij scoutinggroep Burmania in Leeuwarden. Bij deze groep ben ik ook een aantal jaren leiding geweest bij de verkenners. In verband met werk in het midden van het land ben ik als leiding gestopt.

Al snel ben ik in contact gekomen met het regionaal trainingsteam in de regio. Een aantal jaren ben ik trainer geweest bij de start- en programmatraining (dit was de voorloper van de huidige Scouting Academy).
Afgelopen 8 jaar ben ik diaken geweest bij de wijkgemeente de Brug in Amersfoort.
Scouting zit altijd al in mijn hart. Een tijdje geleden ben ik gevraagd om bestuurslid te worden bij het verenigingsbestuur. Tijdens de afgelopen algemene ledenvergadering ben ik benoemd tot algemeen bestuurslid.

Komende tijd wil ik bij de speltakken een kijkje nemen om de speltakken en de leiding beter te leren kennen. Ik wil me graag inzetten voor Manitoba en al zijn vrijwilligers, die er elke week voor zorgen dat de kinderen spannende en uitdagende activiteiten kunnen doen.

We spreken elkaar! Groeten, Bernard

MANITOBA DUURZAAM - frituurvetinzameling // Ga je dit jaar zelf oliebollen en appelflappen bakken? Heerlijk! Het gebruikte vet kun je inleveren bij ons. In het piohok staat de inzamelcontainer. Onze vrijwilligers wijzen je graag de weg. Duurzaam bezig zijn is niet alleen goed voor het milieu, door de opbrengsten van het vet, wat gerecycled wordt, help je ook nog Manitoba. Een echte win-win situatie dus! Trouwens: ook de rest van het jaar mag je gebruikte (frituur)vet in de container.
WIJN&BIERACTIE - Dankjewel en geniet ervan // Zaterdag 14 december konden de bestellingen voor de bier- en wijnactie worden opgehaald. Na een heel gezellige proeverij  in november hebben we uiteindelijk 234 flessen wijn en 89 flesjes bier verkocht. Dankzij de korting die we kregen van Henri Bloem en Lekker Lokaal bij Auke hebben we uiteindelijk hier 583 euro aan overgehouden voor de groep. 
De commissie wenst iedereen fijne feestdagen. 
PAASWEEKEND - De HIT! // Ieder jaar gaan duizenden scouts tijdens het paasweekend op kamp tijdens de HIT. Verspreid over Nederland vinden meer dan 60 kampen plaats.
HIT staat voor hikes, interessekampen en trapperskampen en vindt jaarlijks plaats tijdens Pasen. Scouts van 5 tot en met 88 beleven een fantastisch weekend waarbij uitdagende activiteiten op het programma staan. Tijdens de HIT kan je kiezen uit meer dan 60 HIT-onderdelen, verspreid over 6 HIT-plaatsen: Baarn, Zeeland, Alphen, Mook, Dwingeloo en Harderwijk. Inschrijven kan – afhankelijk van de activiteit – individueel, met z’n tweeën of met een groepje. Hiken, koken, zeilen, pionieren, paardrijden; elk kamp heeft zijn eigen leeftijdsgroep, zijn eigen onderwerp en zijn eigen uitdagingen.
De voorbereidingen voor de HIT 2020 zijn al in volle gang en vanaf 15 december is op de website informatie te vinden. Houd ook je mailbox in de gaten! Inschrijven voor de HIT kan vanaf 19 januari 2020.

agenda

21 december - laatste opkomst van het jaar
4 januari - winterfestijn
4 januari - vrijwilligers barbecue
10 & 11 januari - Wampex
17 januari - leidingraad
8 februari - groepsactiviteit
29 februari - voorjaarsvakantie - wel opkomst
7 maart - voorjaarsvakantie - wel opkomst
18 t/m 25 juli - zomerkamp
3 oktober - reünieWil je iets veranderen?
Je kunt voorkeuren aanpassen or uitschrijven voor deze verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp