Copy
In deze nieuwsbrief alles wat u wilt weten over Greenschool Amasiko!


Greenschool Amasiko

Nieuwsbrief November 2014

Door: Wilfried van der Veen
 Motto:  Learning for a greener future”

 
Beste vrienden van Amasiko Greenschool,

Er is iets mis gegaan met de verzending, het is mogelijk dat je deze brief 2x krijgt, mijn excuus daarvoor.

KERST IN UGANDA
Het is  weer december en kerst staat voor de deur.  Ook in Uganda zijn mensen druk bezig met voorbereidingen voor het aanstaande kerst feest. Mensen die in de hoofdstad wonen gaan de jaarlijkse reis naar hun geboorte dorp ondernemen. Cadeaus worden gekocht, nieuwe kleren worden ingepakt en dan gaat men per bus, of met eigen vervoer op stap.
En mensen in de dorpen komen bijeen in hun spaargroepen, deze verdelen het spaargeld wat gedurende het jaar ingelegd is en bepalen wat er dit jaar voor gekocht wordt. Naast het nodige eten worden er nieuwe spullen gekocht, zoals een bed, of dekens, of dakbedekking, stoelen noem maar op. Door voor een hele groep in 1 keer in te kopen wordt het een stuk goedkoper. Zo loont het sparen!

DE SCHOOL
In Amasiko hebben we een drukke periode achter de rug. Marien Faasse een opleider bij het Innana centrum van de Wereldwerf in België, heeft hier een opleiding gedaan van bijna twee weken voor creatieve methodes in onderwijs. Heel interessant en een hele nieuwe wind in de school. Vooral de onderwijzer(essen) waren verbaasd en staan nu te popelen om dit in het volgend schooljaar in praktijk te brengen. De cursus was geheel betaald door de Stichting “Let the children play” en werd door de coördinator Ingrid Damen bijgewoond. Nog eens hartelijk dank aan beiden.
 DE BOERERIJ

Ons kalf Limo groeit als kool. Het loopt overdag met de moeder in de wei, nachts slaapt het alleen. We melken morgens een half uier en krijgen 2,5L melk, de rest is voor het kalf, savonds melken we nog een 1,5 liter. . Meer dan genoeg voor de eigen consumptie Een mooie opbrengst voor een lokale koe. Dank aan het goede gras en vlinderbloemig voer.

En de groenten!
Onze grond was bij aankoop erg schraal. Met compost, mest en vooral  goede zorgen schieten de groenten de grond uit. Boterzachte koolrabi van 1,5 kg?Bijen
Er is ook tegenslag geweest dit jaar: We hadden drie traditionele bijenkorven waar we elk jaar honig van oogstten. Dit jaar heeft een honing das, een klein roofdier, deze opengebroken en  honing en larven opgegeten. Hierdoor worden een aantal groenten niet meer bestuift en krijgen we weinig opbrengst.
Een Keniaans project levert 6 moderne bijenkorven met beschermende kleding en een honig centrifuge voor Euro 1000,- Die willen we volgend jaar graag bestellen.

GAAN JULLIE MET ONS MEE NAAR 2015?

DE SCHOOL
Het nieuwe jaar staat voor de deur en Amasiko Greenschool heeft veel nieuwe activiteiten in de pipeline. De komende vier jaar breidt de school jaarlijks met een klas uit totdat we in 2019 drie kleuter klassen en 7 lagere school klassen hebben.  Dan zal onze school voor de eerste keer aan de landelijke examens voor de laatste klas deelnemen! Dit betekent  dat er elk jaar een klas lokaal bij gebouwd moet worden.
 
“Let the Children play” heeft in het afgelopen jaar een prijs gewonnen twv Euro 2500 voor het goede werk  dat hier op Amasiko Greenschool gebeurd. Deze prijs is gewonnen omdat we in staat zijn geweest om de ouders van de schoolkinderen in te schakelen bij de bouw van de school. De stenen voor het kleuterschool gebouw zijn namelijk als ouderparticipatie door de ouders geperst.LCP  is nu op zoek naar fondsen om in de komende jaren meer schoolgebouwen te financieren. In het komende jaar moet er een keuken en minimaal twee nieuwe klas lokalen. gebouwd worden
Beste sympathisanten, als iemand hiervoor een  bijdrage wil geven kan dat via de rekening van LCP. Kijk hiervoor svp op hun website Winnaar van BN/De Stem ontwikkelingsprijs 2014!!!! | Let the Children Play  LCP is erkent als ANBI stichting en daarmee zijn giften aftrekbaar voor de inkomsten belasting.  Vermeld svp: "vriend van Amasiko Greenschool, donatie voor klaslokalen" en stuur ons even een bericht.

Bijen
Er is ook tegenslag geweest dit jaar: We hadden drie traditionele bijenkorven waar we elk jaar honig van oogsten. Dit jaar  zijn deze door een honing das, klein roofdier, opengebroken, honing en larven opgegeten. Hierdoor worden een aantal groenten niet meer bestuift en krijgen we weinig opbrengst.
Een Keniaans project levert 6 moderne bijenkorven met beschermende kleding en een honig centrifuge voor Euro 1000,-

AMASIKO HOME STAY
Amasiko Greenschool is een sociale onderneming en wil uiteindelijk voldoende inkomen verdienen om straks alle operationele kosten van de gemeenschap, school en opleiding zelf te financieren. Helaas hebben we te weinig gasten om de hele zaak draaiende te houden. Het PUM report (zie nieuwsbrief November 2014) stelde duidelijk dat we volgend jaar naar een 700 overnachtingen moeten streven om alle operationele kosten te kunnen betalen. Met vier ecologisch gebouwde cottages  kunnen we dit waarmaken!
Zelf boeken? Kijk op   Kabale Vacation Rentals & Short Term Rentals - Airbnb ,        Of email ons op  info@amasiko.org
 
Beste Sympathisanten, we hebben meer bezoekers nodig. Uganda is een fantastisch mooi land, met veel mogelijkheden voor toerisme.   http://www.visituganda.com/  Zin in een speciale vakantie? Kom naar Uganda en bezoek Amasiko Greenschool.  We kunnen van hieruit allerlei activiteiten regelen. Zie onze web site Activiteiten  Voor langere uitstapjes kunnen we een jeep huren.
Zou je een langere vakantie willen boeken met bezoek aan wildparken, Gorillas, rafting etc  etc? Dat kan via twee van onze partners  http://www.fairweggistan.nl/   of http://www.icuganda.org/grassrootz/web/
 
PROGRAMMA VOOR DE BOERENGEMEENSCHAP
 Amasiko Greenschool  heeft vastgesteld dat er onder de schoolkinderen kwalitiatieve ondervoeding heerst, dwz wel voldoende koolhydraten, maar te weinig eiwit en vitamines. Twee programma's ter ondersteuning van de lokale boerengemeenschap moeten hier volgend jaar verbetering in brengen. We erken hiertoe samen met de ouders van schoolkinderen.

1. KIPPENHOUDERIJ
Lokale kippen leggen  30 to 40  eieren per jaar en groeien erg langzaam, ca. 1 kg in 6-9 maanden. Ze scharrelen  los op het erf en daardoor verliezen ze veel jonge kuikentjes aan roofvogels.  Het Ministerie van Landbouw heeft een nieuw kippenras, Kuroiler - Wikipedia, the free encyclopedia uit India geintroduceerd dat snel groeit (een haan kan na 6 maanden wel 4 kg wegen) en kippen leggen ca. 180 eieren per jaar en dit alles als scharrel kippen.
Amasiko Greenschool gaat dit ras introduceren. Elke ouder die geïnteresseerd is geeft een lokale kip aan Amasiko Greenschool.  Deze worden gekruist met een Kuroiler haan. Elke ouder krijgt dan na 6 maanden een verbeterde haan terug. elk jaar kopen we dan een nieuwe haan van buitenaf om inteelt te voorkomen. En meer eieren betekent meer eiwitten voor de kinderen.

2. MELKGEITEN
In 2004 introduceerde Wilfried in zijn toenmalige baan een 20 tal melk geiten bij enkele arme boerinnen. Hij bezocht enkelen van hen:

Grootmoeder Faith:   Ik krijg van deze geit 2x per jaar twee of drie lammetjes die ik heel goed kan verkopen. Met dit geld kan ik noodzakelijke dingen kopen zoals kleding, zeep, medicijnen schoolgeld betalen. Bovendien hebben we elke dag een liter melk waar ik thee van maak. Mijn kleinkinderen zijn daardoor en stuk gezonder.

 Amasiko Greenschool gaat dit programma volgend jaar oppakken en wil zelf twee melkgeiten en een geitenbok kopen.
Ouders die geïnteresseerd zijn moeten eerst voldoende voeder aanbouwen en wel op hellingen waar erosie voorkomt.  Het voer (gras, vlinderbloemige struiken) wordt langs contour lijnen geplant waarmee het land tegen erosie beschermd wordt. Ze kunnen daarna of hun lokale geit laten dekken of krijgen van ons een jonge melkgeit. Zodra deze dan werpt krijgen we een lammetje terug wat we dan weer aan andere families gegeven.
Beste sympathisanten voor deze activiteiten hebben we financiële ondersteuning nodig om de eerste investeringen te doen.  Voor beide programmas samen is ca Euro 1000,- nodig.

Samen met de plaatselijke veearts/landbouwvoorlichter werken we deze programma verder uit.  Voor de fondsen werving willen we graag een crowd funding pagina opzetten.

OPROEP:
We zoeken iemand die kennis en interesse heeft om een crowd funding pagina voor ons te ontwerpen.  Begin volgend jaar willen we hiermee beginnen en alle hulp hierbij is welkom.

Ondertussen zijn donaties voor deze activiteiten meer dan welkom. We gebruiken nog steeds de oude bankrekening bij de SNS bank.
Wilfried van der Veen HODN Masiko Youth Care Association
Internationaal rekeningnummer (IBAN): NL35 SNSB 0956 5540 67
BIC SNS bank: SNSBNL2A

Met de recente registratie van Amasiko Greenschool & resource Centre wordt echter volgend jaar een nieuwe rekening geopend. Hierover meer in de volgende nieuwsbrief. 
Met vriendelijke groeten van alle Amasiko leden.
 

Copyright © 2014 Amasiko Green School, All rights reserved.
unsubscribe from this list   update subscription preferences