Copy
In deze nieuwsbrief alles wat u wilt weten over Greenschool Amasiko!


AMASIKO GREENSCHOOL

Nieuwsbrief November 2014

Door: Wilfried van der Veen
 


Motto:  Learning for a greener future”

 
Beste vrienden van Amasiko Greenschool,

Het leven en werken in Amasiko blijft een zeer dynamische bezigheid met veel activiteiten en gebeurtenissen.

Zo zijn er een aantal verheugende feiten te melden:
De registratie van Amasiko Greenschool & Resource Centreis uiteindelijk ingeschreven door het kantoor van de “Registrar of Companies” (soort kamer van Koophandel) als not-for-profit “Company limited by Guarantee” en beheerd door een vereniging van leden. Er is een bestuur opgericht bestaande uit vier personen:Frank Akankwasa, Parish chief (amtenaar belast met alle administratieve zaken in een parish, lokale bestuurlijk eeenheid van een 6-tal dorpen). Hij heeft zijn land aan de school ter beschikking gesteld.
 
Kisolo Wodulo Francis, middenstander, penningmeester van de lokale Rotary Club en sinds 2005 ondersteunt hij ons werk hier.
 
Beiden zijn externe leden van Amsiko Greenschool.

Nice Kekirunga,  medisch laborante, getrouwd met Wilfried van der Veen zeer actief en altijd vrolijk lid van Amasiko, samen met de jongste bewoner, Niamh.
 
Wilfried van der Veen,  sociaal ondernemer met een opleiding in tropische landbouw en ervaring in gemeenschapsopbouw. Pionier in Amsiko Greenschool.
                Beiden zijn bewoners van Amasiko Greenschool
 

Inschrijving in het kadaster
Het grondgebied waar het eco toerisme en de boerderij op ligt is door het kadaster in Uganda ingeschreven en eigendom van Amasiko Greenschool. Hiermee is het eigendom verzekerd en kan ook aan toekomstige investeringen zekerheid geboden worden.

Diplomering NICE
Hoera  het is gelukt! Na drie jaar studie aan de Kampala International University is het Nice gelukt om als gediplomeerd medisch Laboranteaf te studeren. Een grandiose stap en een aanwinst voor Amasiko Greenschool.
 

 
   
FAIDA.
Afgelopen zomer hebben enkele vrienden een van onze voormalige leerlingen financieel ondersteund om de kosten van haar laatste semester en examen te betalen. Hierdoor heeft ze haar examens kunnen afleggen. Uitslag van de examens is voorzien tegen het einde van Februari. Ondertussen heeft Faida een baan gevonden in een partikuliere apotheek en gezondheidspost ca 20 km buiten kampala. Daarmee is ze op de goede weg en doet ervaring op. Nog een onze Hartelijke Dank voor alle ondersteuning. (wordt vervolgd)

PUM
De nederlandse overheid heeft een Programma voor het uitzenden van (meestal gepensioneerde) Managers (Retired but not Tired) ter onersteuning van opkomende ondernemingen. Amasiiko Greenschool had een mooie kans om een PUMer te ontvangen. Irmgard Dechesne kwam in een soort klankbord functie voor twee weken op Amasiko Greenschool. In die periode is de huidige situatie van amasiko goed doorgenomen. Belangrijkste conclusies waren:
  1. Amasiko zal dmv goede PR meer klanten moeten aantrekken om financieel onafhankelijk te kunnen worden. Ze heeft als eerste stap Amasiko in AirBnB opgenomen. Hier kan men boeken voor een verblijf op Amasiko Greenschool Homestay facility.
  2. Er rust teveel werk op Wilfried schouders en er moet gedelegeerd worden. Administatie, School, Toerimse, Guesthouse, Boerderij, PR, Website, nieuwsbrieven.........
OPROEP:
Beste Sympatisanten van Amasiko Greenschool wie heeft er tijd, energie en vooral zin om (vanuit Noord of in Zuid) mee te werken aan management en marketing om het toerisme  te ontwikkelen.
 

 BOERDERIJ
Groententeelt
In het afgelopen jaar bleken we problemen te hebben met het kiemen van groentezaden. Een van onze bezoekers stuurde een pakketje met zaden uit Duitsland en de opkomst viel erg tegen. Een sympatisant heeft afgelopen zomer een regenmeter met dag en nacht temperatuurmeter opgestuurd. De minimum temperatuur gaat s’nachts omlaag naar ca. 8 graden, vermoedelijk een reden waarom zaden slecht kiemen. Oplossing?  Een warme kiembak met compost onderin en ‘snachts afgedekt met plastic. En voila, de zaden kiemen!:

 

Verder is er een spiraalvormige kruidentuin aangelegd. Doordat stenen warmte vasthouden groeit nu zelfs het warmte minnende origano erg goed.
 
 
 
 

Amasiko heeft ook twee nieuwe aanwinsten:
 
In juni kregen we een biggetje van 2 maanden kado. Ze leeft in een verplaatsbaar hek, vreet ons keukenafval op en ploegt de grond om. Na een paar weken wordt het hek verplaatst en komt bemeste grond beschikbaar.
 
 

Koolrabi groeien er perfect op! De pig heet Jack, genoemd naar een boezemvriend en specialist in varkenshouderij. Jack is gedekt en in 3 maanden, 3 weken en 3 dagen verwachten we biggetjes!
 
 
 
Onze vaars Brown heeft afgelopen donderdag 20/11/14 een mooi zwart bont stierkalfje ter wereld gebracht. De vader was een friese zwart bonte stier, moeder een kruising van een lokale koe en een zwart bonte stier.
 
 

School
Kinderen zijn met afsluitende examens voor 2014 bezig. Hierover meer in de volgende nieuwsbrief.Met vriendelijke groeten van alle Amasiko leden.
 

Copyright © 2014 Amasiko Green School, All rights reserved.
unsubscribe from this list   update subscription preferences