Copy
UfC - Senaste uppdateringen från T/S Constantia.
Constantia 1908
Friend of Facebook
     Underrättelser för Constantianer

                       30 augusti 2016


Kråkracet, sommarens långsegling,

indockning och arbetshelger, samt

temakvällar för skutseglare!

 

 Saltkråkan Race 25 år!


Den 30 september kl 16.00 är det påmönstring på Beckholmen för årets upplaga av Saltkråkan Race.

I år är det 25-årsjubileum för Kråkracet och arrangörerna planerar något extra!

Vi puttrar i vanlig ordning ut genom Baggensstäket till samlingen i Napoleonviken. På lördagen är det kappsegling med de andra skutorna och på kvällen grillkväll med prisutdelning, sånger och upptåg ihop med hela skutgänget.


Kostnad
inklusive mat: 1000 kr för vuxna och 500 kr för ungdomar och studenter, sätts in på Stiftelsen Solnaskutans pg 119 34 27 - 0, eller medtages kontant. Glöm inte att ange ditt namn vid postgirobetalning!

Anmälan till: ossi.aalto@constantia.se 
Ange i anmälan om du behöver någon speciell kost.
Kom med på årets skuthändelse i Stockholm!


Sammanfattning av sommarens långsegling

Årets långsegling blev både händelserik och framgångsrik.

Constantia blev torrsatt i Riksbergs mellersta sluss på resans åttonde dag. Oskadd lyckligtvis, men skeppspudeln Hugo tittade lite undrande på oss: Ska det luta så här mycket...? Nu får dom snart rusta upp Göta Kanal, detta är ju faktiskt farligt.

På dag 22 kom Constantia etta i Nordisk Seglats, första benet.

På dag 44 brakade skonerten Martha av Vejle in i hennes styrbordssida i Middelfarts hamn och knökade till ett röstjärn och båda lanternstativen. Detta blev reparerat av Marthagänget på två timmar och så var det inte mer med det.
Shit happens.

På dag 47 kunde vi summera Connies placeringar i Fyn Rundt:

1 – 1 – 2 – 1 – 1!

Samma eftermiddag, på väg in till Svendborg, kom skonerten Fionia av Nyborg in med sitt peke på vårt fördäck om babord och knäckte därvid detsamma. Shit by the river, som dom säger. Men inte vårt problem. Fionias waterstag filade visserligen upp en ränna i vår reling, men det kan vi laga. Det hela var lite otäckt men vi hade tur, båda två.

Hemresan gick från Svendborg via Christiansö och Kalmar till Huvudsta, lördag morgon till onsdag kväll, i varmt och vackert högsommarväder. Det var mumma.

Dick är en mästare på skutsegling. Hans fru Margarethe är en fantastisk skutmorsa för oss alla. Vi nämner inga fler namn här, men alla ombord får av rederiet en stor vacker röd ros för sina insatser under resan. Hugo får ett ben.
 Indockning och arbetshelger

Måndag morgon den 17 oktober blir vi torrsatta igen (denna gång under kontrollerade former) i Västra Dockan på Beckholmen. Nästan sex månader står vi där, för heldrivning av skrovet, byte av brädgången och renovering av propellern. Det mesta utförs av yrkesmän, men det behövs mycket folk till allt som ska göras däromkring.

Alla medlemmar som kan hjälpa till uppmanas att komma på de två arbetshelger som vi ordnar 22-23 och 29-30 oktober. Vi ska då bygga ställningar till brädgångsbytet samt täcka Constantia mot vinterns rusk och vårens skarpa sol. Vi återkommer om detaljerna. Men skriv in dessa helger redan nu i almanackan!

Anmälan till info@constantia.se

Sen blir det inga arbetshelger förrän i februari. Det finns dock massor att göra varje dag, så tveka inte att titta ner så fort du har en ledig stund fram till måndag 10 april kl. 09.00. Då släpper dockmästarna på vattnet igen.
Konsten att driva nåt med drevjärn och klubba får vi chansen att lära i vinter. Det är musik i det hantverket, vi lovar!

 Temakvällar
 
ARIEL, CONSTANTIA, ELLEN OCH SHAMROCK  ordnar temakvällar för alla aktiva skutseglare. Vi känner att vi behöver förkovra oss i sjömanskap, säkerhet och ledarskap ombord, dvs. all den sjökunskap som inte finns med i sjöskolornas och studieförbundens program.
Och så tycker vi att det vore kul att träffas allihop med jämna mellanrum! Vi tänkte lägga in lite kul vid varje träff, sjunga nåt eller rita och berätta. Vi inleder med soppa och mackor före.

Kvällarna är avgiftsfria. Vi håller till i Skeppsholmsgården eller Stöttboden på Beckholmen, kanske andra lokaler också. Vi siktar på var tredje  torsdagkväll under den kommande vintersäsongen, preliminärt vecka 40, 43, 46, 49, 2, 5, 8, 11, 14 och 17.  Närmare detaljer om program, datum, lokal m.m. kommer att skickas ut under september månad.

Anmäl ditt intresse till jakob.naredi@skeppsholmsgarden med namn, telefonnummer och uppgift om vilka skutor du har seglat i.

Välkommen till SCHOLARE, segelfartygens eget kunskapslyft!


 Väl mött ombord och iland!
- styrelsen för Föreningen Constantia


Kommande händelser:


Saltkråkan Race
30 sep - 2 okt

Anmälan till: ossi.aalto@constantia.seIndockning

Måndag morgon den 17 oktober, Beckholmen.


Arbetshelger
22-23 och 29-30 oktober.
Anmälan till info@constantia.se

 
Copyright © 2016 Föreningen Constantia, All rights reserved.
Email Marketing Powered by MailChimp