Copy
Dit is de nieuwsbrief van coöperatieve vereniging Zuidenwind.Zuidenwind wil meer windenergie voor en door Limburgers.
View this email in your browser

Nieuwsbrief coöperatie Zuidenwind

De Coöperwiek draait...
Dankzij jullie werk en investeringen draait de Coöperwiek als een tierelier. In januari produceerde de molen 575.840 kWh, dat is het jaarverbruik van bijna 200 huishoudens. In het jaar 2015 heeft de windmolen zijn diensten al goed bewezen: sinds de start in september produceerde hij al 1.855.631 kWh stroom. Wij kunnen het bewogen jaar 2015 afsluiten met een positief saldo en aan een nieuwe fase beginnen en gaan bedenken wat we met de opbrengsten willen doen.

De coöperatie groeit…

De organisatie van onze vereniging begint vorm te krijgen, er is een nieuwe visie en er zijn plannen voor de toekomst. Daarover kunt u meedenken op de komende ALV op 27 februari in Baexem. Ook willen we meer leden gaan werven en daar hebben we u bij nodig. Kom naar onze workshop ledenwerving op 9 april, schrijf je nu vast in.

ALV 27 zaterdag februari

Komt u ook naar de Algemene Ledenvergadering op zaterdagmorgen 27 februari? De vergadering is van 10.00 tot 12.00 uur met aansluitend een broodje en soep.
Locatie: Baexheimerhof te Baexem.
Op de agenda staan de jaarrekening 2015, de verlies en winstrekening en de balans. Ook gaan we besluiten over de uit te keren rente over 2015 op de leningen van de leden conform Art. 19.8 van de statuten. Op de agenda ook de bestuursvoordracht voor nieuwe bestuursleden, berichten uit de commissies, de visie en plannen voor de toekomst.

Vliegwiel voor duurzame projecten

De molen draait, de stroom stroomt, en het geld komt binnen. Met dit geld kunnen wij elk jaar een of meerdere duurzame projecten financieren. Het eerst project was een glasvezelnet bedacht door en bedoeld voor de omwonenden. Nu is het aan de leden van Zuidenwind om nieuwe projecten te werven en aan te dragen. Maar waar moeten de projecten aan voldoen? Op de ALV op 27 februari willen met u van gedachten wisselen over de criteria. Heeft u ideeën of suggesties? Mail ze alvast naar info@zuidenwind.org.

Workshop "Leden werven leden'' op zaterdag 9 april

Zuidenwind telt nu 156 leden. We hebben 1 prachtige windmolen. Maar we willen meer. Meer windmolens bouwen, vraagt ook om meer leden. Daarom geven we een workshop 'Leden werven leden'. Als ieder lid een paar nieuwe leden weet te werven, dan zijn we binnen de kortste keren gegroeid. Wat houdt de workshop ledenwerving in?

  • Organizing en storytelling: hoe krijg je anderen enthousiast voor jouw organisatie?
  • Open en eerlijk zijn over wind: Hoe ga je om met kritische vragen?
  • Social media: hoe zet je jouw social media in voor de ledenwerving?

Meld u nu alvast aan voor de workshop op zaterdag 9 april.

Productiecijfers online

Op onze website kunt u op onze pagina over de Coöperwiek de productiecijfers vinden. Per maand ziet u hoeveel de windmolen heeft geproduceerd, in kWh per dag.
Hiernaast ziet u de productie van afgelopen januari. Ter vergelijking: op een dag waarop de windmolen 30.000 kWh levert, kunnen ongeveer 10 huizen een jaar van stroom worden voorzien.

 

Excursies

Elke derde zaterdag van de maand organiseren de molenaars samen met het campagneteam een excursie naar onze Coöperwiek. Deze excursies zijn voor maximaal 15 personen, voor leden en niet-leden. Ook is het, speciaal voor onze leden, mogelijk om een kijkje bovenop de molen te nemen. Dit organiseren we 6 keer per jaar en is alleen mogelijk voor 2 personen. Voor scholen gaan we ook gewoon door met het organiseren van excursies. Wilt u ook een excursie boeken? Neem dan contact op via info@zuidenwind.org.

Redden en klimmen op hoogte

Vanaf nu mogen de molenaars en de bestuursleden van Zuidenwind de molen in klimmen en kunnen anderen - zonder brevet - begeleiden in de tocht naar boven. Tijdens de klimtraining werd het brevet ”Redden en Klimmen op hoogte in Windturbines” gehaald. Wist u dat de brandweer bij een calamiteit de molen niet betreedt? We zijn dan echt afhankelijk van onze eigen vrijwilligers. Daarom hebben we deze dag veel geleerd over hoe veilig te klimmen en redden langs de steile ladders in onze Enercon molens.
In de middag werd ook een evacuatie-afdaling geoefend: met 2 man afdalen aan 1 reddingslijn, vanaf een nagebouwd platform. Het was een leerzame en spannende dag!

Educatie project van start in april

Eén van de 7 principes van een coöperatie is zorgen voor onderwijs, vorming en informatieverstrekking. Om jongeren te leren over windenergie en coöperatief ondernemen, gaan wij een lespakket aanbieden op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. We starten een pilot op basisschool “De Harlekijn” in Baexem, een van de vijf basisscholen van stichting “ SPOLT” in de Gemeente Leudal. In maart start hier het project 'Energie' waarbij we kunnen aansluiten. De gastlessen worden gegeven door schoolgidsen die worden opgeleid door onze leden. Wanneer dit succesvol is, breiden we het aantal scholen uit. Meer informatie op de website of bij Janne Opmeer en John Schoonbroodt.

Stap over op onze windstroom via Leudal Energie

Heeft u onze stroom al thuis? Als lid van Zuidenwind kunt u energie afnemen via Leudal Energie. De geleverde stroom is van onze turbine in Neer die onze coöperatie in 2015 in bedrijf heeft genomen. De prijs van de geleverde groene energie is marktconform en lager dan die van de regioleverancier. Lees hier verder voor meer informatie.
Copyright © 2015 Coöperatieve vereniging Zuidenwind U.A., All rights reserved.

Ons e-mail adres is:
*info@zuidenwind.org*

Uitschrijven    Voorkeuren wijzigen