Copy
De Windvaan is de ledennieuwsbrief van coöperatieve vereniging De Windvogel.
Lees de nieuwsbrief hier online

Windvaan december 2014

Inmiddels is het alweer december en loopt het jaar ten einde. Zoals gewend ontvangt u van ons de nieuwsbrief met daarin de laatste ontwikkelingen bij De Windvogel. In Drenthe, in Vlist, in Lansingerland, in Zeeland, in Groningen, in Limburg, in de Betuwe en noem maar op… In deze Windvaan leest u wat we daar allemaal hebben gedaan en of er op deze locaties duurzame energie gerealiseerd gaat worden. We kunnen alvast verklappen dat er in 2015 een nieuwe dorpsmolen gebouwd wordt.

Ook is de begroting voor 2015 rond. Lees hier de prognose die is besproken op de bestuursvergadering van 13 november jl. en door de financiële commissie.

Tip voor onder de Kerstboom: geef een Windvogel-lidmaatschap kado. Jeugdleden vormen de toekomst van onze vereniging. Dus vaders en moeders, oma’s en opa’s, tantes en ooms, opgelet! De Windvogel kent een jeugdlidmaatschap waarbij kinderen een verrassing ontvangen. Wij wensen u alvast prettige feestdagen en graag tot ziens op onze nieuwjaarsborrel op 16 januari 2015!

Lees hier de pdf versie van de Windvaan december 2014.

Share
Tweet
Forward to Friend
Share

Drie coöperaties bouwen windmolen in Neer

Nieuwe burgermolen van Zuidenwind, De Windvogel en Meerwind
De Limburgse coöperatie Zuidenwind gaat in het plaatsje Neer een nieuwe coöperatieve windmolen plaatsen. Het betreft een windmolen van 2,6 MW die jaarlijks bijna 5000 MW aan duurzame energie gaat produceren. Iedereen kan mede-eigenaar worden van deze windmolen en de stroom afnemen.

Coöperaties helpen elkaar
De Windvogel gaat samen met burgercoöperatie Meerwind de coöperatie Zuidenwind ondersteunen bij de bouw en financiering van de windturbine. Lees meer over ons nieuwe samenwerkingsproject.

Korting op zonnepanelen en win een set panelen voor uw club

De Windvogel geeft aan al haar leden een korting van maar liefst 12,5% op de toch al lage prijzen bij Metdezon. Deze actie loopt tot 31 januari 2015.

Hoe werkt het?

De korting geldt niet alleen voor de systemen zelf, maar ook voor de installatie. Een rekenvoorbeeld: Op een bedrag van €4000 krijgt u 12,5% korting, dat is dus €500 korting. Deze speciale kortingsactie is alleen geldig met GoodWe of Omnik omvormers in combinatie met Xu Yang 200WP zonnepanelen. Kijk voor een zonnepaneelpakket op www.metdezon.nl, geef aan welk systeem u wilt en kies voor een doe-het-zelf pakket of laat het door Metdezon installeren. Vermeld dat u meedoet met de Windvogel-clubactie en u krijgt 12,5% korting op de getoonde prijs. Kortingen zijn niet stapelbaar.

Win een gratis set zonnepanelen voor uw vereniging

Bij iedere 15 bestellingen wordt een totaalpakket zonnepanelen verloot onder verenigingen. Uw club of (sport)vereniging moet in Nederland gevestigd zijn, uit minimaal 40 leden bestaan en beschikken over een club/verenigingsgebouw met een geschikt dak. Schrijf uw vereniging bij een bestelling in en zorg voor een lagere energierekening waarvan ieder lid profiteert. Vermeld bij inschrijving van uw vereniging bij “Opmerkingen”: Gratis kans op set zonnepanelen voor mijn vereniging.

Maak een selfie bij onze windmolens

Voor de website zijn we op zoek naar enthousiaste leden die voor een van onze windmolens op de foto willen. We willen laten zien van wie onze windmolens nu eigenlijk zijn, zodat andere mensen ook lid willen worden. Heb jij een leuke foto van jezelf bij een van onze windmolens? Stuur die dan op en wie weet sta jij straks op de website als trotse mede-eigenaar!

Op de foto: molenaars Arie Groenveld en Broos de Groot bij de Windvogel te Bodegraven.

Van de voorzitter

Toekomst voor De Windvogel in decentrale economie
Bijna het einde van het jaar. Waar de meesten het afgelopen jaar evalueren, wil ik hier vooruit kijken. Want volgend jaar wordt een spannend jaar voor De Windvogel. Als alles goed gaat, gaan we weer windmolens bouwen. Goed, niet onze eigen windmolen, maar we helpen een lokale coöperatie om een windmolen te realiseren en geven op die manier invulling aan onze doelstellingen. De nieuwe windmolen komt te staan in het Limburgse plaatsje Neer en is straks gezamenlijk eigendom van de coöperaties Zuidenwind, Meerwind en De Windvogel. Een mooi resultaat van een nieuw gevoerde strategie van De Windvogel die perspectief biedt voor de toekomst. In een tijd van wensen en dromen wil ik u die mogelijke toekomst hier graag schetsen. Lees hier verder.

Agenda

  • Algemene ledenvergadering van e-Decentraal op 18 december, op het kantoor van De Windvogel
  • Nieuwjaarsborrel op vrijdag 16 januari 2015 om 17:00 uur op het kantoor van De Windvogel: iedereen is welkom!
  • REScoopNL workshop: 'Verdienmodellen voor windenergie' op 13 februari 2015 op het kantoor van De Windvogel. Onder andere het Windcentrale model wordt vergeleken met coöperatieve modellen. De workshop is bedoeld voor penningmeesters van energie-coöperaties.

Locaties voor dorpsmolens in Lansingerland

Dinsdag 9 december jl. was de bijeenkomst 'Je eigen windmolen in Lansingerland - zoek mee naar een geschikte locatie'. Op deze bijeenkomst kwamen onze leden en die van Milieudefensie uit Lansingerland bij elkaar om samen na te denken over een geschikte locatie voor 3 tot 6 windmolens voor het burgerinitiatief Lansingerwind. Er zijn 7 mogelijke zoekgebieden uitgekomen die we nader gaan onderzoeken. In het voorjaar van 2015 maken we het burgerinitiatief bekend onder alle burgers, samen met een aantal voorstellen voor mogelijke locaties.

Nieuws uit de regio

Nieuw informatiebord bij De Windvogel in Bodegraven.

Geldermalsen: In de Betuwe is door 11 Duurzaam en Dirk III een lokale windcoöperatie voor het Rivierenland opgericht. Het doel is om een windpark met 10 à 12 windmolens in te richten ten zuiden van de A15, nabij Deil. Op 25 november jl. was er een bijeenkomst waar zo'n 70 voor - en tegenstanders kwamen praten over de plannen.

Op 7 november jl was er een pittig gesprek over de energietoekomst van de Krimpenerwaard.

In Emmen heeft de gemeente locaties en een regieplan voor een windpark van 95,5 MW gepresenteerd. De Windvogel houdt, samen met coöperatie Zonnige Toekomst een vinger aan de pols om ervoor te zorgen dat een deel van de windmolens in het coöperatieve eigendom van de lokale bevolking komt.

Energienieuwtjes

De geldstromen van een dorpsmolen

In steeds meer plaatsen willen burgers hun eigen dorpsmolen bouwen. De eerste stap is om een lokale coöperatie voor duurzame energie op te richten, of om de lokale energiewerkgroep aan te sluiten bij de landelijke coöperatie De Windvogel. Deze infographic helpt u om een beeld te krijgen van de geldstromen die met de komst van een dorpsmolen gemoeid zijn.
Copyright © 2014 De Windvogel, All rights reserved.

Kantoor: Herculesplein 5 Utrecht, 030-3200702
Postadres: Postbus 2183, 2800 BH Gouda
info@windvogel.nl, www.windvogel.nl


uitschrijven    update nieuwsbriefinstellingen